Herning blir värdstad för Danmarks Dansk MGP 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Precis som i Sveriges Melodifestivalen planerar nu Danmarks Radio (DR) att allokera sin Dansk Melodi Grand Prix till en arena med livepublik snarare än en TV-studio som det var ifjol.

 

Vilken stad får värdskapet?

Sedan i slutet av augusti i år har det stått klart att DR fortsätter att avgöra Dansk MGP som en final, däremot är det först nu som DR har gått ut med information gällande vilken stad som har fått värdskapet. Beskedet är att nästa års Dansk MGP slipper äga rum i en TV-studio och istället allokeras uttagningen till Jyske Bank Boxen i staden Herning! Staden stod senast värd för Dansk MGP 2019 och har även haft värdskapet åren 2001, 2009, 2013 och 2017.

För första gången sedan 2019 kommer finalen att kunna ta in livepublik i arenan. Både åren 2020 och 2021 stängdes livepubliken ute p.g.a. coronapandemin, men med bortplockade publikrestriktioner är det möjligt att kunna genomföra finalen med publik. Biljettsläppet är planerat att starta den 23:e september. Självklart kommer finalen även sändas ut i DR:s kanaler.

 

Även programledarna är presenterade

Finalen är sedan tidigare planerad att avgöras lördagen den 5:e mars, och nu står det också klart att duon Martin Brygmann och Tina Müller kommer att vara finalens programledare. Det här är samma duo som var programledare för fjolårets (2021 års) Dansk MGP.

 

Mer fakta om Dansk MGP 2022

Enligt det regelverk som publicerades i slutet av augusti kommer finalstartfältet bestå av åtta bidrag som väljs ut från en nationell antagning och/eller från specialinbjudningar. Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober kl 12:00 och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller! Nedan följer en sammanfattning av reglerna.

 

Låtskrivarna

– Alla danska medborgare inklusive personer som bor på Färöarna och Grönland tillåts att skicka in låtar och tävla i programmet. De enda som inte får tävla är personer som är anställda vid DR och deras familjemedlemmar, även om dispens kan ges i enstaka fall.

– Även icke-danska medborgare tillåts delta så länge som dessa personer har en stark anknytning till Danmark, exempelvis genom att vara gift eller att vara i ett förhållande med en dansk medborgare, eller att du bor/har bott i Danmark under en längre period osv.

 

Tävlingsbidrag

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform får delta i Dansk MGP 2022. Viss dispens kan ges men bara i undantagsfall där det kan garanteras att bidraget inte getts någon fördel mot de andra bidragen som valts ut.

– Tävlingsbidraget ska mer eller mindre vara i slutversion vid inskickningen.

– Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten inte innehålla politiska eller kommersiella budskap, ej heller svordomar eller annat olämpligt språk.

– Språkvalet är fritt, men kom ihåg att det görs i samråd med DR.

 

Artister

– För att vara tävlande artist måste du vara minst 16 år gammal senast den 5:e mars 2022. Någon övre åldersgräns finns ej.

– Alla sånginsatser vid Eurovision, både huvud- och körsång, ska göras 100% live.

– Varje scenframträdande får ha mellan 1-6 personer, vilket inkluderar huvudsångaren/na samt ev. bakgrundskör och dansare.

Vinnarbidraget med tillhörande artist kommer att representera Danmark vid Eurovision Song Contest 2022. Vinnaren åtar sig att ställa upp vid alla tillfällen som behövs, exempelvis vid repetitioner, resor, presskonferenser, andra pressjobb osv.

 

Övrig information som är bra att känna till

– Respektive låtskrivare/team som får med bidrag i startfältet måste godkänna att tävlingsbidraget får dels framföras i Dansk MGP och vid eventuell seger också vid Eurovision Song Contest. Ni måste också godkänna att DR får del av upphovsrätten som i det här fallet innebär rättigheter att bland annat spela in och sända bidraget.

– DR äger rätten till regelverket och kan vid behov justera dessa när och hur mycket de vill. De äger också rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera