Artisterna i startfältet i Danmarks Dansk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 17:e februari är det dags för Danmark att välja nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Nu vet vi vilka artister och låtar som har valts ut till startfältet i den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till studioversionerna.


 • Aura Dione –  Mirrorball of Hope
 • Låtskrivare: Aura Dione, Kenneth Nyborg Nicolaisen, Michelle Leonard, Andres Artiles Jerrik

 • Basim – Johnny
 • Låtskrivare: Basim, Frederik Nordsø, Frej Randrup Lund, Erika Charlotte Martinez Vest

 • Chu Chu – The Chase (Zoom Zoom)
 • Låtskrivare: Emma Lincoln, Nina Vejen Henriksen, Merle Pi Madsen, Amy Jeyasri Larsen, Christopher Engel Snitkjær

 • Janus Wiberg – I Need Your Love
 • Låtskrivare: Janus Wiberg, Nick Tsang, Søren Balsner, Símun Dam, Danny Baldursson, Hans Marius Weihe Ziska

 • RoseeLu – Real Love
 • Låtskrivare: RoseeLu (Rosa Frydensbjerg), Anders Stig Gehrt-Bendixen, Anders Bønløkke, Stine Bramsen, Jakob Groth Bastiansen, Joachim Ersgaard

 • Saba – Sand
 • Låtskrivare: Melanie Wehbe, Jonas Thander og Pil Jeppesen

 • Stella – Sign Here
 • Låtskrivare: Stella, Tim Schou, Søren Christensen

 • UBLU – Planetary Hearts
 • Låtskrivare: Andreas Darger, Adam Spanggaard Saarup, Martina Nielsen, Marie Rørbæk, Frej Fogh Darger, Emil Frederik Emborg

 

Återkommande artister och låtskrivare

I startfältet hittar vi på artistsidan sångaren Basim som tidigare har representerat Danmark i Eurovision. Det var för tio år sedan, när Danmark var värd för tävlingen, då han blev nia med låten ”Cliché Love Song”.

På låtskrivarsidan hittar vi också två svenska låtskrivare, Melanie Wehbe och Jonas Thander, vilka båda har haft med låtar förut, även i svenska Melodifestivalen. Melanie har även hunnit vinna både Dansk MGP och Melodifestivalen varsin gång som låtskrivare.

En annan känd låtskrivare i sammanhanget är Tim Schou som tävlade för Danmark i Eurovision 2011 som en del av gruppen A Friend In London.

 

Fakta: Dansk MGP 2024

 

Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den 31:a augusti stod det också klart att så blir fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Den avslutades i mitten av oktober varpå en urvalsjury har utsett åtta tävlingsbidrag vilka presenteras i januari 2024.

 

Final i konserthall

I slutet av september 2023 meddelade DR att finalen i Dansk MGP 2024 kommer att äga rum i DR Koncerthuset i Köpenhamn den 17 februari. Senare bekräftades det att duon Sara Bro och Stéphanie Surrugue kommer att vara programledare för finalen. Det kommer att finnas med en liveorkester som framför tävlingsbidragen men det är också okej att ha förinspelad musik.

 

Omröstning i två rundor

Precis som de senaste årens danska ESC-uttagningar avgörs även årets final i två rundor. I den första omgången framförs alla låtar varpå tv-tittarna och en 20-mannajury (som innehåller både danska och internationella medlemmar) röstar fram en topp tre. Därefter hålls en ny omröstning där vinnaren koras.

 

Inte varit i ESC-final sedan 2019

I år, 2024, när Eurovision kommer tillbaka till Malmö minns alla att det ju var Danmark som vann senast tävlingen hölls där. Då hette vinnaren Emmelie De Forrest och vinnarlåten ”Only Teardrops”. Men, de senaste tre upplagorna har ju Danmark inte lyckats ta sig till final alls och det var många år sedan nu som de ens var i närheten av toppstriden. Vi får se om trenden vänder och Danmark äntligen får en finalplats men det avgörs som sagt först i maj.

 

 


 

Kommentera