Danmark öppnar antagningen till Dansk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Fram till den 27:e oktober 2023 tar TV-bolaget Danmarks Radio emot tävlingsbidrag till sin Eurovision-uttagning Dansk Melodi Grand Prix 2024.

 

Bakgrund till uttagningen

Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den 31:a augusti stod det också klart att så blir fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister.

Som vanligt kräver DR att alla som medverkar både på och bakom scenen (artist respektive låtskrivare) behöver vara danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag. Antagningen avslutas den 27:e oktober klockan 12.00 lokal tid och därefter kommer en jury att utse tävlingsbidragen som enligt reglerna beräknas bli åtta till antalet. Däremot flaggar DR för att de även kommer att bjuda in artister och låtskrivare via olika skivbolag.

 

Var skickas bidrag in?

Alla som vill skicka in bidrag ska göra det via en digital antagning. Notera att deadline är satt till den 27:e oktober 2023.

– Det finns ingen begränsning i hur många låtar man får bidra med, däremot får ingen som är anställd vid TV-bolaget Danmarks Radio (DR) skicka in bidrag. Samma förbud gäller även för personer som bor i samma hushåll som DR-anställda även om undantag kan göras (som måste godkännas av DR)

Om du har några frågor gällande uttagningen kan du mejla dessa till musikfest@dr.dk

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av tävlingens viktigaste regler som alla som skickar in låtar och/eller framför dessa måste följa. Det är viktigt att läsa igenom hela regelverket då många av punkterna handlar om upphovsrätt och medverkan. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, tävlingsbidraget och artister.

 

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet och ej tidigare offentliggjort originalverk.

— Bidraget får inte vara publicerat före DR själva avgör när det ska släppas. Kravet gäller såväl alla digitala som analoga kanaler. På grund av EBU:s regler får låten ej heller ha varit offentligt framförd i någon kanal före den 1:a september 2023.

– Minst en (1) part av kompositör, textförfattare eller artist måste vara dansk medborgare och/eller ha någon slags anknytning till Danmark. Exempel på detta kan vara att man är gift och/eller i ett förhållande med en dansk medborgare eller att man har bott i Danmark i många år.

– Demoversionen som skickas in ska vara producerad i studio samt vara av hög kvalitet.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– Låttexten får inte innehålla några kommersiella, religiösa eller politiska budskap eller meddelanden. Svordomar är heller inte tillåtna.

– För att få tävla i Dansk MGP 2024 måste den tävlande artisten som är tilltänkt tävlingsbidraget vara 16 år eller äldre. Lägsta åldersgräns ska senast vara uppfyllt någon gång mellan april och maj 2024.

– Alla sånginsatser ska genomföras live-on-stage. Förinspelad körsång tillåts i samråd med DR.

– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen, i vilket huvudsångaren/na, samt eventuella bandmedlemmar, dansare och körsångare inräknas.

– Vinnaren i Dansk MGP 2024 kommer att representera Danmark i Eurovision 2024. Denne måste acceptera de regler som EBU ställer för Eurovision och medverka vid alla de tillfällen som krävs under tävlingen vilket kan exempelvis innebära ett antal repetitioner, presskonferenser och medverkan i direktsändningar etc.

– Det är DR som äger Dansk Melodi Grand Prix inklusive dess omfattning och avgör allt. De har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera