Antagningen till Danmarks Dansk MGP 2022 igång

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Samma dag som Sverige öppnade sin antagning startade även Danmark sin antagning till Dansk MGP 2022. Här sammanfattar vi det vi vet om antagningen och uttagningen.

 

Tävlingsupplägg

Enligt det regelverk som har publicerats kommer det även 2022 att bara hållas en nationell final som utser artist och tävlingsbidrag. Startfältet kommer att bestå av åtta bidrag som väljs ut från deras nationella antagning och/eller från specialinbjudningar. Finalen är planerad att hållas den 5:e mars 2022, men DR har ännu inte gått ut med någon info om var i Danmark som finalen ska hållas. Det är således oklart om även 2022 års upplaga hålls i en TV-studio (som föregående upplaga gjorde) eller om produktionen har möjlighet att flytta tillbaka till de större arenorna i landet.

För närvarande går det alltså att skicka in tävlingsbidrag till uttagningen. Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober kl 12:00 och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

 

Tävlingsregler

Det här är en sammanfattning av reglerna:

 

Låtskrivarna

– Alla danska medborgare inklusive personer som bor på Färöarna och Grönland tillåts att skicka in låtar och tävla i programmet. De enda som inte får tävla är personer som är anställda vid DR och deras familjemedlemmar, även om dispens kan ges i enstaka fall.

– Även icke-danska medborgare tillåts delta så länge som dessa personer har en stark anknytning till Danmark, exempelvis genom att vara gift eller att vara i ett förhållande med en dansk medborgare, eller att du bor/har bott i Danmark under en längre period osv.

 

Tävlingsbidrag

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform får delta i Dansk MGP 2022. Viss dispens kan ges men bara i undantagsfall där det kan garanteras att bidraget inte getts någon fördel mot de andra bidragen som valts ut.

– Tävlingsbidraget ska mer eller mindre vara i slutversion vid inskickningen.

– Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten inte innehålla politiska eller kommersiella budskap, ej heller svordomar eller annat olämpligt språk.

– Språkvalet är fritt, men kom ihåg att det görs i samråd med DR.

 

Artister

– För att vara tävlande artist måste du vara minst 16 år gammal senast den 5:e mars 2022. Någon övre åldersgräns finns ej.

– Alla sånginsatser vid Eurovision, både huvud- och körsång, ska göras 100% live.

– Varje scenframträdande får ha mellan 1-6 personer, vilket inkluderar huvudsångaren/na samt ev. bakgrundskör och dansare.

Vinnarbidraget med tillhörande artist kommer att representera Danmark vid Eurovision Song Contest 2022. Vinnaren åtar sig att ställa upp vid alla tillfällen som behövs, exempelvis vid repetitioner, resor, presskonferenser, andra pressjobb osv.

 

Övrig information som är bra att känna till

– Respektive låtskrivare/team som får med bidrag i startfältet måste godkänna att tävlingsbidraget får dels framföras i Dansk MGP och vid eventuell seger också vid Eurovision Song Contest. Ni måste också godkänna att DR får del av upphovsrätten som i det här fallet innebär rättigheter att bland annat spela in och sända bidraget.

– DR äger rätten till regelverket och kan vid behov justera dessa när och hur mycket de vill. De äger också rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera