Lettland återupptar Supernova inför Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Lettiska TV-bolaget LTV har bekräftat att den tidigare Eurovision-uttagningen Supernova kommer tillbaka som Lettlands uttagning till 2022. Fram till början av december kan man skicka in tävlingsbidrag.

 

Vad har hänt?

Sedan Lettlands debut i Eurovision 2000 har TV-bolaget LTV alltid utsett artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning. Ifjol (2021) gjordes dock undantag då sångerskan Samanta Tīna, som vann 2020 års lettiska uttagningsfinal, blev internt utvald att representera Lettland 2021 och även hennes tävlingsbidrag The Moon Is Rising utsågs internt. Resultatmässigt slutade det dock i fiasko i Rotterdam då låten kom på sistaplats i sin semifinal, vilket för övrigt är landets femte (!) semifinaljumbo genom tiderna efter Intars Busulis’ Probka (2009), Aishas What For? (2010), PeRs Here We Go(2013) och Triana Parks Line (2017).

 

Supernova är tillbaka

Till 2022 tar LTV nya tag då bolaget redan i slutet av augusti i år meddelade via sitt Twitter-konto att de kommer att återgå till att hålla en nationell uttagning för att ta fram den artist med tillhörande bidrag som ska få representera Lettland i Eurovision 2022. Först nu i oktober står det klart att uttagningen i fråga blir den sjunde säsongen av Supernova, som LTV alltså återintroducerar efter att den pausades 2021.

Det är ännu inte sagt hur upplägget för Supernova 2022 kommer att bli mer än att en final är planerad att hållas i februari 2022. LTV beräknar att meddela tävlingsupplägget i januari.

 

Antagningen

Fram till den 7:e december kl 23:59 (lokal tid) tar LTV emot bidrag till Supernova 2022. Alla bidrag skickas in via denna länk.

Efter att antagningen har avslutats kommer LTV att tillsätta en jury som får granska bidragen och välja ut de bidrag som de anser är de bästa för tävlingen. Startfältet beräknas att bli presenterat någon gång i december 2021, då förmodligen låttitlarna presenteras.

LTV kan komma att specialinbjuda artister och låtskrivare till startfältet.

 

Tävlingsreglerna

Nedan är en sammanfattning av regelverket utifrån vad som gäller för låtskrivarna, tävlingsbidragen och artisterna.

 

Låtskrivarna

– Vem som helst som är 16 år eller äldre (lägsta ålder måste ha uppnåtts senast den 1:a december 2021) får skicka in tävlingsbidrag.

– Personer som däremot inte innehar lettiskt medborgarskap får maximalt stå bakom en tredjedel av arbetet med låten. Det måste således finnas med lettiska medborgare på upphovet.

– Om ert bidrag kommer med måste alla låtskrivare i teamet ingå ett avtal med LTV där ni ger bolaget rättigheter att använda och spela upp ert tävlingsbidrag i Supernova.

– Alla så kallade tredjeparts-avatal måste vara säkrade inför tävlan.

 

Tävlingsbidragen

– Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare har publicerats på publika plattformar får delta. Bidragen får absolut inte ha offentliggjorts publikt före den 1/9 2021.

– Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten får ej innehålla kommersiella, religiösa och politiska budskap och gestikuleringar.

– Vid antagningen ska låtens slutversion skickas in. Om låten väljs ut går det dock att göra tillägg/förändringar i efterhand under förutsättning att LTV ger sitt godkännande.

 

Artisterna

– Lägsta ålder för att få delta i uttagningen är 16 år (senast den 1:a december 2021). Någon övre åldersgräns saknas.

– Maximalt 6 personer kan delta per scenframträdande, vilket inkluderar huvudsångaren/na samt ev. bandmedlemmar, dansare och körsångare.

– Endast personer som innehar lettiskt medborgarskap och/eller är permanent boende i Lettland får tävla som artister.

 

Annat som bör kännas till

– Det framröstade vinnarbidraget i Supernova 2022 kommer att representera Lettland vid Eurovision 2022. Låtskrivaren/na bakom låten tillsammans med den artist som framför bidraget kommer att ingå ett nytt avtal med LTV gällande Eurovision.

– Om vinnaren av något skäl tackar nej till att representera Lettland i Eurovision 2022, exempelvis genom att inte skriva på avtalet med LTV, har bolaget rätt att utse en annan representant i startfältet som får åka till Italien och tävla för landet.

– För att få delta i Supernova kan det bli aktuellt att behöva ha godkända covid19-intyg som bevis för att man inte är smittad av sjukdomen alternativt är vaccinerad.

– LTV äger rättigheterna till reglerna och har rätt att diskvalificera alla som bryter mot dessa.

 


 

Kommentera