Regelverket för Finlands UMK 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling. Nu är även regelverket för den nationella uttagningen UMK 2022 släppt.

 

Uttagningen i korthet

Yle har, som vi tidigare berättat om, valt att fortsätta med sin uttagning UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag.

 

Så väljs startfältet ut

För att utse tävlingsbidrag till UMK 2022 kommer Yle att ha en öppen digital antagning mellan den 1:a och 6:e september i år (2021), från vilken en expertjury utser ett antal tävlingsbidrag som får delta. Det är ännu oklart hur omfattande sändningarna blir, alltså om det blir kvalprogram och final eller bara en final. Däremot är det planerat för att både tittarna och jury ska vara med och rösta fram vinnaren.

Innan antagningsperioden kommer igång kan du och ditt team förbereda låtar att skicka in. Vid anmälan ska ni kunna bifoga låtens demoinspelning i mp3-format, ett fotografi på den artist/grupp som är tänkt att framföra låten, en biografi om den/de personen(erna) och själva låttexten.

 

Regelverket

Reglerna finns att läsa på finska, engelska och svenska. Innan du skickar in är det bra att ta del av hela regelverket, särskilt de punkter som rör upphovsrätt och ersättningar. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, bidraget och framträdandet.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till UMK, däremot måste minst en person i ett låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att låten ska få vara med och tävla.

– Låtskrivaren/na får inte skicka in bidraget till andra nationella uttagningar.

– En artist som tävlar i UMK kan bara delta med ett bidrag men övriga låtskrivare kan delta med flera låtar.

 

Bidraget

– Bidraget ska uppfylla EBU-kraven som bland annat innebär att låten inte får ha varit offentligt publicerad före den 1:a september 2021 och inte överstiga 3 minuter.

Bidraget ska skickas in i demoversion som ska vara av god kvalité.

– Den/de som sjunger in demon ska vara den/de artist(er) som förväntas framföra låten i tävlingen (om låten blir utvald att tävla).

– Låten får framföras på vilket språk som helst.

– Låttexten får inte innehålla politiska, kommersiella och religiösa budskap. Svordomar är inte heller tillåtna.

 

Framträdandet i UMK

Lägsta deltagarålder är 16 år och detta ska senast vara fyllt den 1:a maj 2022. Det finns ingen övre åldersgräns. Notera att åldersgränsen gäller bara tävlande artist och inte låtskrivarna.

– Huvudsångaren och/eller minst en av huvudsångarna på scenen måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att få tävla.

– Mellan 1-6 personer får deltaga på scenen (räknat per framträdande).

– Alla som medverkar vid ett bidrags scenframträdande förväntas delta vid alla de repetitioner och sändningar som Yle anordnar under tävlingstiden.

 

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till reglerna. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna.  Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 


 

Kommentera