Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Finland bekräftar deltagande i Eurovision 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Knappt ett dygn har gått sedan Finland fick sin sjätteplats i årets Eurovision-final då finska TV-bolaget Yle går ut och bekräftar Finlands Eurovision-deltagande 2022.

 

Vad har hänt?

I ett pressutskick på söndagen (23:e maj) meddelar Yle att man avser att utse sin nästa representant via den 11:e upplagan av UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Exakt när uttagningen förväntas bli av är inte känt, däremot kommer den att bli en öppen tävling och en antagning är planerad att äga rum i september.

Mer information och tävlingsregler utlovas att släppas inom den närmaste framtiden.

 

Bästa placeringen på länge

Resultatmässigt har Finland inte haft det så lätt i Eurovision och den sjätteplats som gruppen Blind Channel uppnådde i finalen är den dittills högsta sedan Lordi vann Eurovision 2006 med Hard Rock Hallelujah. Finland har förvisso varit i sju Eurovision-finaler efter det men 2021 blev den första gången sedan senaste segern som Finland återfinns i topp 10. Det är för övrigt landets 13:e topp 10-placering genom tiderna (de tidigare gångerna har varit 1961, 1962, 1964, 1966, 1971, 1973, 1975, 1977, 1984, 1985, 1989 och 2006)!

Så här såg Blind Channels finalframträdande ut:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen