Regelverket för Finlands UMK 2025 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Precis som ifjol kommer Yle i Finland att hålla antagningen till sin Eurovision-uttagning UMK öppen under ett par dagar i augusti. Det står klart i den inbjudan som precis har skickats ut.

Sedan 2012 har Yle alltid anordnat UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) i någon form som uttagning och utifrån regelverket för 2025 års tävling, som finns tillgängligt på både finska, engelska och svenska, verkar det även som att produktionen även till 2025 års upplaga har planer på att låta jurygrupper och tittarna tillsammans välja ut en vinnare bland flera olika bidrag som får tävla i en finalsändning. Det finns däremot inget exakt spikat finaldatum mer än att det preliminärt blir februari 2025.

Antagningen kommer att vara öppen mellan den 19:e och 25:e augusti i år varpå en tillsatt jury får bedöma de inskickade låtarna och utse finalstartfältet.

 

Tips om antagningen

Om du vill skicka in material till UMK 2025 ska du för varje inskickad låt bifoga en demoinspelning (i .mp3-format), ett foto i .jpg-format på artisten/gruppen som framför melodin (samt uppgift om fotograf och att det finns tillstånd att bilden kan användas), bidragets låttext (i .doc-, .pdf- eller .rtf-format) samt en biografi om artisten.

 

Det viktigaste i regelverket

Här nedan sammanfattar vi regelverkets viktigaste punkter gällande låtskrivarna, bidraget och framträdandet. Samtidigt rekommenderar vi alla som vill skicka in material till UMK 2025 att läsa igenom hela regelverket då det även innehåller punkter om upphovsrätt och andra villkor.

 

– Personer från hela världen välkomnas att skicka in tävlingsbidrag, däremot måste minst en person per låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent boende i Finland.

– Låtskrivare som inte tävlar som artist eller medverkan i band kan ställa upp med hur många låtar som helst, däremot kan huvudsångare bara skicka in max tre låtar varav endast en av dem kan vara aktuell för tävlan i UMK.

– Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon plattform, vare sig digital eller analog. Yle avgör tidpunkten för när finalistbidragen kommer att presenteras och släppas till allmänheten.

– Inspelningen ska vara gjord av hög kvalité och i princip i slutversion (även om Yle ger tillstånd att skicka in en ny slutversion om låten väljs ut).

– Bidraget kan framföras på vilket språk som helst.

– Alla former av kommersiella, religiösa och politiska budskap samt liknande gestikuleringar tillåts inte användas. I detta inbegriper även svordomar.

– Endast personer födda i maj 2009 eller tidigare kan delta som artister i UMK 2025. När det gäller låtskrivare finns det inga åldersbegränsningar. Det finns heller ingen övre åldersgräns.

– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen. I detta ingår huvudsångaren/huvudsångarna samt ev. bandmedlemmar, dansare och live-on-stage-körsång.

– På scenen får instrument förekomma men dessa används enbart som rekvisita. Det vill säga, alla framträdanden görs till förinspelad musik.

– Vinnaren i finalen i UMK 2025 förväntas bli den artist eller grupp som representerar Finland vid Eurovision Song Contest 2025.

 

Övrigt

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till programmet och varumärket UMK samt programmets regler. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna. De äger också rättigheterna att få nyttja allt tävlingsmaterial under obegränsad tid och kanal.

Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 


 

Kommentera