Spanien öppnar antagningen till Benidorm Fest 2022

EUROVISION 2022. Nu finns möjligheten för låtskrivare att skicka in bidrag till Spaniens nya nationella uttagning Benidorm Fest 2022 som ska utse landets artist och tävlingsbidrag till nästa års Eurovision Song Contest.

 

Vad har hänt?

Efter flera år med dåliga slutplaceringar i Eurovisionen, inte minst i år där Spanien tillsammans med ytterligare tre direktkvalificerade länder nollades av tv-tittarna, och att det har gått mer än 50 år sedan Spanien senast vann Eurovision, har det spanska TV-bolaget RTVE valt att ta Eurovision mer seriöst. Det första steget är att anordna en helt ny uttagning, vilket RTVE presenterade i mitten av juli. Beskedet då var att de har valt att återuppliva den tidigare nedlagda Benidorm-festivalen, som arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien årligen mellan 1959 och 2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Beskedet nu är att de har öppnat en antagning (hittas via denna länk) för intresserade låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag. Den hålls öppen fram till den 10:e november* och det är från den som startfältet senare utses.

* Initialt skulle antagningen ha avslutats den 29:e oktober, men två dagar innan valde RTVE att förlänga antagningen till den 10:e november.

 

Tävlingsupplägget

Till 2022 planerar RTVE att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. Enligt senaste nytt kommer en jury att välja ut 12 bidrag (samt 6 reserver) från antagningen, och dessa bidrag fördelas ut om 6 bidrag per semifinal. Under två direktsändningar i RTVE:s kanaler kommer sedan lika delar jury- och tittarröstning att avgöra tre gemensamma favoriter per sändning som går till final. I den avslutande finalsändningen kommer 6 akter att tävla där vinnaren koras med hjälp av jury- och tittarröstningen.

 

Juryröstningen kommer i alla sändningar att vara fördelad på 60 procent nationell (spansk) jury och 40 procent internationell jury. Detta gäller i såväl semifinalerna som i finalen.

Tittarröstningen kommer i alla sändningar att vara fördelad på å ena sidan 50 procent telefon- och appröstning och å andra sidan 50 procent ”allmänhetens jury” (dvs. en sammansättning av personer som valts ut som ett urval av befolkningen i landet). Om det skulle bli tekniska problem vi någon av omröstningarna och/eller att det inträffar en s.k. tie-break är det rösterna från ”allmänhetens jury” som ska väga över publikrösterna.

 

Tävlingsreglerna

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som RTVE har satt upp.

 

Tävlingsbidragen

– Endast nyskrivna originalbidrag som inte har offentliggjorts på publika plattformar (före den 1/9 2021) kan delta i Benidorm Fest 2022.

– Låten ska på scenen kunna framföras på minst 2,5 minut och högst 3 minuter.

– Talad och/eller sjungen text på spanska måste förekomma. Det går bra att lägga till andra språk men inte så länge det överstiger 35 procent av texten.

– Inga former av olämpligt språk eller gestikuleringar får förekomma liksom inga politiska eller kommersiella budskap.

 

Låtskrivarna

– RTVE kräver att låtskrivare som skickar in bidrag ska antingen ha spanskt medborgarskap och/eller vara permanentboende i Spanien.

– I övrigt är vem som helst välkommen att skicka in, med undantag för personer som är anställda vid RTVE och deras första graders släktingar samt alla som är involverade i produktionen av Benidorm Fest 2022.

– Man kan bara skicka in tre bidrag per team/låtskrivare.

– Varje låtskrivare måste intyga att denne äger upphovsrätten till sitt bidrag. I annat fall krävs skriftligt tillstånd från alla låtskrivare till ens låt.

 

Artisterna

– För att tävla som artist måste man vara minst 16 år gammal (någon övre åldersgräns saknas). Lägsta åldersgräns måste ha uppfyllts senast 1:a maj 2022.

– Alla artister som är under 18 år måste ha målsmans tillstånd för att få medverka i tävlingen.

– RTVE kräver att artisterna antingen har spanskt medborgarskap och/eller är permanentboende i Spanien. För musikgrupper räcker det med att halva gruppen kan uppfylla kravet.

– Maximalt 6 personer tillåts framträda per scennummer, vilket inkluderar huvudsångaren/na, andra medlemmar i en grupp samt ev. körsång och dansare.

– Förinspelad körsång tillåts så länge den inte används för att ”överrösta” huvudsången.

– Alla så kallade tredjepartskontrakt måste ha varit lösta innan tävlan, dvs. att inget annat skivkontrakt förhindrar deltagande och/eller att tävla i Eurovision.

– Artister får gärna stå med på upphovet, både till sin egen och andras låtar, men de får bara tävla med en låt på scenen.

– Vinnaren i finalen representerar Spanien i Eurovision 2022. Denna artist/grupp kommer att behöva avsätta tid i sitt schema för exempelvis repetitioner, marknadsföring, presskonferenser, studioinspelningar etc. Samt självklart kunna resa iväg till Eurovision vid dessa repetitioner, pressträffar, genrep, direktsändningar etc.

 


 

Kommentera