Island återupptar Söngvakeppnin under 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgångar i Eurovisionen blickar nu isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då det är dags för Island att välja sin nästa representant till tävlingen. Denna gång sker valet via den tidigare uttagningen Söngvakeppnin vars antagning nu har öppnat.

 

Vad har hänt?

Det kan inte ha undgått någon de framgångar som Daði og Gagnamagnið fick i Eurovision. När gruppen vann Söngvakeppnin 2020 med låtenThink about things blev det snabbt en viral succé och många talade om att Island var på väg till sin första Eurovision-seger. Hur det skulle ha blivit med den saken kommer vi aldrig att få veta p.g.a. coronavirusets framfart som fick Eurovision att ställas in. Däremot fick Daði og Gagnamagnið en ny chans 2021 med låten 10 Years som tog Island till final och en fin fjärdeplats, landets näst högsta placering genom tiderna!

I vilket fall som helst är det nu dags att börja göra låtar inför 2022 för RÚV har nu i början av september sagt att Islands nästa Eurovision-representant kommer att väljas via Söngvakeppnin, som nu återuppstår efter ett års frånvaro. Upplägget blir som tidigare två semifinaler á fem bidrag per program där en framröstad topp två når finalen. Det innebär att finalen får fyra finalbidrag där en vinnare sedan koras. Preliminärt finaldatum är satt till februari 2022.

 

Antagning igång

För att få in tävlingsbidrag till Söngvakeppnin 2022 har RÚV nu öppnat antagningen, och den förblir öppen fram till den 6:e oktober kl. 23.59 (isländsk tid). Tävlingsbidrag skickas in via denna länk.

Så snart som antagningen är över kommer RÚV att tillsätta en jury som får granska de godkända bidragen och sedan utse vilka låtar som ska tävla. Det kan även förekomma specialinbjudningar. Viktigt att känna till är att från den 15:e december 2021 frånsäger sig RÚV de låtar som ej kom med i startfältet. Senast det datumet kommer nämligen de låtskrivare som har kommit med att meddelas det positiva beskedet att låten är uttagen i tävlan.

Någon gång i januari 2022 har RÚV planerat att presentera vilka tio låtar som har valts ut i tävlingen.

 

Regelverket

Kom ihåg att läsa regelverket innan du skickar in låtar, här nedan följer en sammanfattning:

 

Låtskrivare (textförfattare och/eller kompositörer)

– Personer som innehar isländskt medborgarskap och/eller är permanent bosatta på Island välkomnas att skicka in tävlingsbidrag.

– Ett visst samarbete får ske med andra låtskrivare, under förutsättning att minst två tredjedelar av musiken och minst hälften av textarbetet görs av islänningar/permanentboende på Island.

– Kompositörer får skicka in maximalt två (2) bidrag medan det saknas maxgräns för textförfattare.

– Alla som är anställda vid RÚV får inte skicka in bidrag eller tävla i Söngvakeppnin 2022.

 

Tävlingsbidraget

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Alla uttagna bidrag ska framföras på isländska, åtminstone i semifinalerna. I finalen får språkbyte på låten ske till det språk man önskar att låten ska framföras på vid en eventuell Eurovision-tävlan. Vid antagningen ska det framgå om låten finns i mer än en version som eventuellt kommer att användas om låten väljs ut.

– Vid antagningen räcker det med att tävlingsbidraget är i demoversion och det behöver heller inte vara den tilltänkta artisten som framför denna version. Däremot ska man ange vad för slags arrangemang och artist man vill göra om låten väljs ut till tävlan.

 

Artisterna

– För att få tävla som artist på scenen måste man vara som yngst 16 år gammal (och detta senast uppfyllt den 1:a februari 2022). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Maximalt 6 personer får befinna sig på scenen under respektive scenframträdande. I det ingår sångaren/na, ev. bandmedlemmar samt eventuella körsångare och dansare.

– Musiken kommer att vara förinspelad men alla sånginsatser, inkl. körsång, ska göras live.

– Instrument och andra föremål får användas på scenen, men endast som rekvisita.

 

 


 

Kommentera