Så många låtar skickades in till Melodifestivalen 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Efter att antagningen till Melodifestivalen stängdes vid lunchtid den 17:e september har SVT nu räknat antalet låtar som skickades in.

Enligt ett pressutskick från SVT har det framkommit att totalt 2 530 bidrag skickades in denna gång. Även om det är en stor siffra (och att det brukar landa runt den siffran) är det dock en minskning med 217 bidrag jämfört med 2021 års antagning. Årets siffra kan även jämföras med hur det har sett ut de senaste fem årens antagningar:

2021 (antagning hösten 2020): 2 747 bidrag

2020 (antagning hösten 2019): 2 545 bidrag

2019 (antagning hösten 2018): 2 295 bidrag

2018 (antagning hösten 2017): 2 771 bidrag

2017 (antagning hösten 2016): 2 478 bidrag (inkl. 362 till dåvarande Allmänhetens tävling)

 

 

Vad händer härnäst?

I och med att antagningen nu är avslutad tar SVT:s arbete vid för att välja ut de 28 bidrag som ska tävla nästa år. Nedan är en beskrivning av hur arbetet kring detta brukar se ut.

 

1. Allmän lyssning och juryval

Till en början får ett fåtal personer i Melodifestivalredaktionen lyssna igenom allt inskickat material, vilket görs främst för att sålla fram guldkornen bland de låtar som skickats in. Dessa låtar som redaktionen väljer ut skickas sedan vidare till en urvalsjury som själva får lyssna och bedöma materialet, men även rösta på sina favoriter. Dessa omröstningar sker etappvis tills bara en topp 14 återstår. Förutom det brukar juryn också överlämna en topp 100-lista, som bara används som reserv om t.ex. något/några av bidragen som juryn röstat på skulle väljas bort från tävlan.

 

2. Melodifestivalredaktionens val

När urvalsjuryn är klara med sitt arbete skickas deras topp 14 tillbaka till Melodifestivalredaktionen som i det läget utser artisterna till dessa låtar. Förutom det inleds också redaktionens arbete med att ta fram ytterligare 14 bidrag till startfältet. Dessa låtar kan dels komma från juryns topp 100-hög men även från specialinbjudningar till olika låtskrivare.

 

När presenteras startfälten?

Det finns ännu inget exakt datum för när startfälten kommer att offentliggöras, men enligt regelverket som publicerades i somras talas det om november och/eller december månad. Vi saknar även uppgifter om hur presentationerna kommer att gå till, dvs. om det blir en digital presentation (som det var ifjol) eller om presskåren kommer att bjudas in till en eller flera presskonferenser (som det var många år innan coronapandemin dök upp).

Även om titlarna och artisterna slutligen kommer att meddelas på något sätt kommer det ändå att dröja till februari innan några officiella studioversioner av tävlingsbidragen släpps. Med andra ord är det först den 5:e, 12:e, 19:e och 26:e februari som låtarna för första gången officiellt framförs för publiken.

 


 

Kommentera