Melodifestivalen 2022: Halva startfältet har presenterats

MELODIFESTIVALEN 2022. Nu har SVT:s Melodifestivalredaktion gått ut med uppgifter om 14 av 28 bidrag som kommer att tävla i Melodifestivalen 2022.

Även i år sker presentationerna digitalt istället för att anordna fysiska presskonferenser i SVT-huset i Stockholm, men till skillnad från fjolårets upplägg där SVT meddelade en artist i timmen under tre dagar presenteras årets startfält endast genom två pressutskick, varav det första om 14 bidrag publicerades denna fredag (26:e november).

OBS! Tills vidare har SVT valt att presentera bidragen i en slumpmässig ordning istället för enligt tidigare traditionell deltävlingsordning. Således är det först vid ett senare tillfälle som det blir officiellt vilka artister som tävlar i respektive deltävling samt i vilken startordning.

 

Artister och låtar som hittills har presenterats

Alla tävlande listas i alfabetisk ordning efter artist.

 

 • Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 • Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son

 • Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 • Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey

 • Cornelia Jakobs  – ”Hold Me Closer”
 • Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter

 • Danne Stråhed – ”Hallabaloo”
 • Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar

 • Faith Kakembo – ”Freedom”
 • Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo

 • John Lundvik – ”Änglavakt”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik

 • Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström

 • Liamoo – ”Bluffin”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali

 • Linda Bengtzing  – ”Fyrfaldigt hurra!”
 • Låtskrivare: Thomas G:son, Linda Bengtzing, Myra Granberg, Daniel Jelldéus

 • Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”
 • Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Niklas ”Niello” Grahn Linroth, Jesper Welander

 • Omar Rudberg – ”Moving Like That”
 • Låtskrivare: Omar Rudberg, Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie

 • Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 • Låtskrivare: Samira Manners, Fredrik Andersson

 • Theoz – ”Som du vill”
 • Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

 • Tribe Friday – ”Shut Me Up”
 • Låtskrivare: Isak Gunnarsson, Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann

 

 

Fakta om det presenterade startfältet

Veteranerna

Ett flertal av artisterna som har presenterats har tävlat i Melodifestivalen förut varav en av dem, John Lundvik, vann hela tävlingen och kom på femte plats i Eurovision så sent som 2019. Nu är han tillbaka igen i tävlingen och den här gången verkar det vara med en låt på svenska. En av låtskrivarna bakom bidraget (förutom John själv) är Benjamin Rosenbohm som vann Dansk Melodi Grand Prix 2020 (med sångerskan Tanne Balcells).

Andra veteraner som också är tillbaka i tävlingen är:

Linda Bengtzing, som tävlar för åttonde gången och den här gången som debut som låtskrivare.

Faith Kakembo, som senast tävlade 2020 som joker från P4 Nästa.

Cornelia Jakobsdotter, som tävlade 2011 och 2012 med Love Generation men nu gör solodebut.

Omar Rudberg, som både tävlat med Fo&O och som soloartist sammanlagt två gånger.

Klara Hammarström, som tävlar för tredje gången på lika många år.

Liamoo, som tävlat både solo och tillsammans med Hanna Ferm och nu gör ett tredje försök.

Lisa Ajax, som efter två egna soloförsök nu kommer tillbaka i duett med Niello!

 

Fler veteraner kan såklart dyka upp i startfältets andra hälft som meddelas om en vecka från skrivande stund.

 

Debutanterna

Listan innehåller även en del debutantnamn för tävlingen, även om många av dessa är veteraner inom musiklivet. En av dessa är Anders Bagge som vi till vardags annars ser som del av Idoljuryn i TV4 som nu ställer upp som artist i Melodifestivalen. Anders har en artistkarriär bakom sig och i våras tävlade han även i TV4-programmet Masked Singers.

Det blir också en Melodifestivaldebut för den tidigare Wizex-sångaren Danne Stråhed och Cazzi Opeia, vars låt bland annat är gjord av Paul Rey. Andra debutanter är Theoz, Samira Manners och rockgruppen Tribe Friday. Vi ska även nämna Niello som kommer att tävla med Lisa Ajax. Precis som med veteranerna kan såklart fler debutanter dyka upp i startfältets andra hälft om en vecka.

 

Låtskrivarna

Av de 14 låtar som hittills presenterats finns totalt 47 låtskrivare varav 12 där de tävlande artisterna själva finns med på upphovssidan.

Självklart finns det en hel del för sammanhanget välkända låtskrivarnamn, inte minst Anders Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt som för närvarande har fått med tre låtar vardera samt Fredrik Andersson och Thomas G:son som har två låtar vardera. Än så länge alltså – ska tilläggas. På listan hittas även veteraner som Peter Boström, Palle Hammarlund, Yvonne Dahlbom, Jimmy Jansson, Isa Molin och Laurell Barker. Flera av dessa har fått med bidrag de senaste åren och är tillbaka även i år.

Förutom Jimmy Jansson finns ytterligare några tidigare Melodifestivalartister som den här gången finns med på låtskrivarsidan: Sami Rekik, Paul Rey, Elize Ryd och Axel Schylström.

Utöver dessa finns som sagt många andra med varav ett flertal debuterar i år. Som det brukar vara!

 

Mer fakta om 2022 års Melodifestival

Uttagningsdatum

 • Deltävling 1:
  Malmö, 5 februari
 • Deltävling 2:
  Göteborg, 12 februari
 • Deltävling 3:
  Linköping, 19 februari
 • Deltävling 4:
  Lidköping, 26 februari
 • Semifinal:
  Örnsköldsvik, 5 mars
 • Finalen:
  Stockholm, 12 mars

 


Grundläggande fakta

28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer den nyinstiftade Semifinalen (som ersätter Andra chansen) och den avgörande Finalen som korar vinnaren, dvs. Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2022.

– I deltävlingarna röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till i semifinalen, där ytterligare bidrag koras till finalister. Själva finalen får 12 tävlingsbidrag varav åtta av dem kommer att kvalificera sig som ettor och tvåor från deltävlingarna och fyra av dem som kvalar vidare från semifinalen.

– Exakta röstningsmetoder med ev. telefon/app-röstning har inte offentliggjorts liksom hur många röstningsrundor varje program kommer att ha.

– Oscar Zia blir årets programledare och Farah Abadi blir backstagereporter. Fler namn kan tillkomma.

– År 2022 är det sagt att Melodifestivalen kommer att kunna åka ut på turné igen efter förra årets (2021 års) coronaanpassade tillställning i Annexet i Stockholm. Det kommer också vara möjligt för produktionen att ta in publik i de arenor tävlingen besöker. Sedan början av november har det varit möjligt att köpa biljetter till både genrepen och direktsändningarna. Däremot är det inte klarlagt huruvida man som publik kommer att behöva använda sig av så kallade covidpass för att få besöka arenorna i vinter.

 

Så har startfältet valts ut

– Startfältet har till en hälft valts ut av en urvalsjury och till en hälft av SVT:s Melodifestivalredaktion. Respektive part har vardera utsett 14 låtar.

– Juryn har kunnat välja bland låtarna som skickades in via antagningen (och som godkändes av SVT) medan Melodifestivalens redaktion under ledning av tävlingsproducent Karin Gunnarsson har kunnat välja från juryns ratade hög samt via specialinbjudningar.

– Melodifestivalen 2022 blir den första upplagan sedan 2009 som inte har något wildcard/joker i startfältet. Mellan 2010 och 2015 användes den s.k. webbjokern/allmänhetens tävling och varje år sedan 2013 och fram till ifjol har SR och SVT haft det så kallade bonuserbjudandet från P4 Nästa. Till 2022 har det pausats, något som vi kunde berätta om i våras.

 


 

Kommentera