Inget bonuserbjudande i 2021 års P4 Nästa-final

PANELEN INFORMERAR. Varje år sedan Melodifestivalen 2013 har Sveriges Television och Sveriges Radio haft ett samarbete i att erbjuda en av de tävlande artisterna i den årliga musiktävlingen P4 Nästa en artistplats i den kommande Melodifestivalen. Anno Melodifestivalen 2022 kommer något sådant erbjudande inte vara aktuellt.

 

Oklart hur det skulle bli 2022

När Sveriges Radio släppte tävlingsreglerna för P4 Nästa 2021 fanns det ingen information om något Melodifestivalerbjudande till någon av riksfinalisterna. Därför valde vi att själva fråga P4 Nästa-redaktionen om svar på frågan. Enligt programmets projektledare Maths Broborg har SVT och SR valt att pausa det så kallade bonuserbjudandet till Melodifestivalen. Det innebär således att artisterna som väljs ut till årets riksfinal bara tävlar om att vinna P4 Nästa. Artister som är sugna på att tävla i Melodifestivalen 2022 kommer att behöva skicka in bidrag den vanliga vägen senare i år och/eller bli headhuntade av SVT själva.

 

Fakta: Hur ser upplägget ut för P4 Nästa?


SR:s musiktävling P4 Nästa har under mars haft en antagning och nu under våren och sommaren kommer de lokala uttagningarna att komma igång. Totalt är det 25 stycken P4-distrikt från norr till söder som alla håller i varsin uttagning som i slutändan korar varsin vinnare. När alla 25 vinnare är utsedda får en så kallad riksjury lyssna igenom dessa låtar och väljer ut ett mindre antal av dem som får göra upp om slutsegern i riksfinalen. Vinnarlåten, som röstas fram med hjälp av jury- och lyssnarröstning, kommer under en period att bli spelad i SR P4 och testas även senare i höst in på Svensktoppen.

 

När och var hålls riksfinalen?

Enligt Maths Broborg kommer datum och plats för riksfinalen att dyka upp inom kort. Även om vi inte vet exakt datum för årets final är det i alla fall sagt att den blir av i sensommar.

 

Publik eller inte publik?

På grund av fortsatta publikrestriktioner är det för närvarande sagt att samtliga uttagningsfinaler kommer att hållas i SR-studios utan närvaro av publik. I och med att det är flera månader kvar till riksfinalen ska hållas har SR ännu inte tagit beslut om de ska tillåta publik i arenan vid det tillfället. Det avgörs helt och hållet i hur pandemiläget ser ut i sommar.

 


2 kommentarer

 1. Nyfiken skriver:

  Hej.
  Riksfinalen var den 3/8 -21, läste jag förut. Nu står ingenting. Var lägger ni ut den informationen?
  Tacksam för svar.

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej,

   Anledningen till att vi inte har rapporterat så mycket om P4 Nästa 2021 är för att ingen joker till Melodifestivalen valdes ut i år. Däremot har vi skrivit om finalstartfältet i denna artikel.
   Det finns också mer info hos Sveriges Radio (OBS! Spoiler för resultat).

   Vänligen
   ESC-Panelen


 

Kommentera