2024 års Eurovision-artisters tidigare verk

PANELEN TIPSAR. Inför Eurovision 2024 presenterar vi bidrag som årets Eurovision-deltagande artister har tävlat med i tidigare års nationella uttagningar till Eurovision Song Contest (inte Junior Eurovision) som i vissa fall även lett till tävlan i tidigare års Eurovision Song Contest-upplagor.

Listan tar bara upp när artisten framförde bidraget på scenen och inte om vederbörande bara var låtskrivare åt någon annan.

 

Albanien

Albanien representeras i år av sångerskan Besa som tävlar med bidraget Titan. I den albanska originalversionen hette låten Zemrën n’dorë. Hon har tidigare tävlat i nationella uttagningar, främst i Albanien där hon har haft med låtarna Ajer (fjärde plats i Albaniens uttagning till ESC 2009) och E bukura dhe bisha (nionde plats i Albaniens uttagning 2011). År 2010 skulle hon ha tävlat med låten Kalorësi i dashurisë.

Besa deltog även i Rumäniens Eurovision-uttagning 2009 med låten Nothing Gonna Change, men den gången gick låten inte vidare till den nationella finalen.

 

Australien

Australien representeras i år av gruppen Electric Fields med bidraget One Milkali (One Blood)”. De har tidigare tävlat i den australienska ESC-uttagningen 2019 med bidraget 2000 and Whatever som hamnade på andra plats i uttagningen.

 

Georgien

Georgien representeras i år av sångerskan Nutsa som tävlar med bidraget Firefighter”. Hon tävlade även i den georgiska Eurovision-uttagningen 2017 med bidraget White Horses Run som var bara 15 poäng från att vinna. Låten hamnade den gången på andra plats i uttagningen.

 

Island

Island representeras i år av sångerskan Hera Björk och bidraget Scared of Heights”. Tidigare har hon tävlat för Island i Eurovision 2010 med låten Je ne sais quoi som slutade på 19:e plats i den finalen. Hera tävlade även i Dansk MGP 2009 med låten Somedaysom hamnade på andra plats i uttagningen och i Islands uttagningar åren 2007 (med låten ”Mig dreymdi” som inte gick vidare till uttagningsfinalen) och 2019 (med låten Moving On som blev fyra i uttagningsfinalen).

 

Kroatien

Kroatien representeras i år av sångaren Baby Lasagna med bidraget Rim tim tagi dim”. År 2019 var han dock en del av rockgruppen Manntra som ställde upp i Kroatiens ESC-uttagning med låten In the Shadows”. Den gången blev det en fjärdeplats i uttagningen.

 

Lettland

Lettland representeras i år av sångaren Dons och hans låt Hollow”. Tidigare har han försökt att representera Lettland vid två tillfällen: 2010 med låten My Religion is Freedom” och 2014 med låten Pēdējā Vēstule. Bägge gångerna hamnade låtarna på andra plats i uttagningarna.

 

Malta

Malta representeras i år av sångerskan Sarah Bonnici och bidraget Loop”. Två år tidigare deltog hon med låten Heaven som i MESC-uttagningen på hemmaplan slutade på 12:e plats. Det bidraget var gjort av den maltesiska sångaren Aidan Cassar.

 

Moldavien

Moldavien representeras i år av sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle”. Hon har tidigare representerat Moldavien i Eurovision 2007 med bidraget Fightsom hamnade på tionde plats i den finalen. Fyra år senare, alltså 2011, prövade hon igen med låten Let’s Jazzoch hamnade då tvåa i uttagningsfinalen. Ytterligare fem år senare, år 2016, skulle hon ha tävlat med låten Taretillsammans med gruppen Elle.

 

San Marino

San Marino representeras i år av den spanska rockgruppen Megara med deras låt 11:11”. Året innan deltog de i den spanska Eurovision-uttagningen Benidorm Fest 2023 med bidraget Arcadia som förvisso tog sig vidare till uttagningsfinalen där det blev en fjärdeplats i protokollet. I år deltog de istället i San Marinos uttagning som de vann.

 

Slovenien

Slovenien representeras i år av sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. Innan hon valdes ut att representera Slovenien i årets tävling hade hon deltagit tre gånger i den nationella uttagningen: 2016 med låten Črno bel (som blev tvåa i uttagningen), 2017 med låten Zažarim (som blev trea i uttagningen) och slutligen 2019 med låten Kaos (som blev tvåa i uttagningen).

 

Spanien

Spanien representeras i år av musikgruppen Nebulossa och deras låt Zorra”. Precis som Megara sökte de sig till San Marinos utagning, dock ifjol (2023), där de ansökte med låten Anoche”. Bidraget gick dock inte vidare från audition till heats. I år tävlade de istället på hemmaplan i Benidorm Fest som de vann.

 

Sverige

Sveriges representant, Marcus & Martinus, kommer som bekant att tävla med låten Unforgettablei Malmö. De medverkade även i Melodifestivalen 2023 med låten Airsom hamnade på andra plats i uttagningen bakom Loreen.

 

Ukraina

Ukraina representeras i år av duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria”. Det är första gången som de tävlar ihop, medan Jerry Heil tidigare har tävlat två gånger som soloartist i Ukrainas nationella ESC-uttagningar: 2020 med bidraget Vegan (som hamnade på sjätte plats i uttagningen) och 2022 med bidraget When God Shut the Door (som blev trea i uttagningen).

 


 

Kommentera