Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Antagningen till Melodifestivalen 2022 är avslutad

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2022. Fredagen den 17:e september 2021 klockan 11:59 stängde antagningen till Melodifestivalen 2022. Därmed kan nu SVT:s arbete med att ta fram vilka låtar och artister som ska vara med och tävla påbörjas fullt ut.


VIKTIGT! Samtliga uppladdade bidrag på SVT:s plattform är från och med nu och fram till tidigast den 25:e november 2021 blockerade från att släppas på publika plattformar. Efter novemberdatumet frånsäger sig SVT alla låtar som inte kom med i startfältet. Först från och med då kan du använda din/a låt/ar som du vill – men om du vill ge dem en ny chans att komma med i ett annat land eller ett senare år i Melodifestivalen är vårt tips att inte lägga ut några låtar än.

 

Vad händer härnäst?

Antagningen har varit öppen för allmänheten sedan den 27:e augusti och i och med att den nu har avslutats tar processen vid med att börja utse vilka 28 bidrag som ska tävla nästa år, där en hälft om 14 bidrag väljs av en urvalsjury och den andra hälften om 14 bidrag väljs av Melodifestivalredaktionen.

Hur går då det hela till? Här nedan beskriver vi hur processen brukar se ut och det är således förutsatt att SVT inte justerar något från hur det brukar vara.

 

1. Allmän lyssning och juryval

Till en början får några personer i Melodifestivalredaktionen lyssna igenom allt inskickat material. Detta görs dels för att få ned antalet bidrag till en rimlig mängd men även för att sålla fram guldkornen bland de låtar som skickats in.

Låtarna som redaktionen sedan väljer ut skickas vidare till en urvalsjury som satts ihop för ändamålet. Juryn har som uppgift att tillsammans lyssna och bedöma det material som SVT gett dem och sedan i omgångar rösta fram vilka låtar de vill se i startfältet 2022. Omröstningar sker etappvis både mellan enskilda jurymedlemmar och samtliga i juryrummet och det pågår till och med att juryn har fått fram 14 låtar som de anser är de bästa för tävlingen.

 

2. Melodifestivalredaktionens val

När urvalsjuryn är klara med sitt arbete skickas de sin topp 14-lista till Melodifestivalredaktionen som i det läget får utse artisterna till dessa låtar. Förutom det överlämnar även juryn en reservlista på cirka 100 bidrag, vilka är bidrag kan användas om ett eller flera av juryns utvalda bidrag av något skäl inte tas ut i tävlan och således behöver bli ersatt i startfältet. Reservlistan kan även användas av Melodifestivalredaktionen själva då de ska välja ut sin del av startfältet om 14 bidrag. De kan såklart också använda systemet med specialinbjudningar till/från olika låtskrivare. Det är Melodifestivalredaktionen som utser artister till alla 28 låtar, dvs. även de 14 låtar som de själva väljer ut.

 

När presenteras startfälten?

Det finns ännu inget exakt datum för när startfältet om de 28 bidragen kommer att offentliggöras, men enligt regelverket som publicerades i somras talas det om november och/eller december månad. Vi saknar även uppgifter om hur presentationerna denna gång kommer att gå till, dvs. om det blir en eller flera digitala presentationer (som det var ifjol) eller om presskåren kommer att kunna bjudas in till en eller flera presskonferenser på plats i SVT-huset i Stockholm (som det var många år innan coronapandemin dök upp).

Även om det tids nog kommer att bli känt vilka låtar och artister som ska tävla kommer ingen musik att släppas förrän låtarna tävlar i respektive deltävling. Det vill säga vi får alla ge oss till tåls till de fyra lördagarna i februari 2022 när Melodifestivaldeltävlingarna äger rum.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen