Så ska San Marino välja artist och bidrag till Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Redan i våras gick San Marinos nationella TV-bolag SMRTV ut med information om att man skulle byta till ett nytt uttagningsformat inför Eurovision 2022. Först nu fem månader senare kom besked om hur uttagningen ska gå till.

 

Vad har hänt?

Det var i början av april som SMRTV släppte en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgick att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022 som har  namnet Una voce per San Marino. I det läget var det dock oklart hur formatet skulle se ut mer än att uttagningen är planerad att pågå i flera månader. Först nu i andra halvan av september månad gick SMRTV ut med mer information om uttagningen och den tänkte vi beskriva för er.

 

Så blir tävlingsupplägget

Upplägget för San Marinos uttagning 2022 blir en finalkväll med 18 tävlande där halva startfältet består av etablerade artister och den andra halvan av så kallade nykomlingar. Enligt det regelverk som släppts framgår det att vem som helst i världen som är minst 16 år gammal (senast den 10:e januari 2022) har möjlighet att ansöka om att delta i tävlingen, även om minderåriga behöver ha målsmans tillstånd för att få medverka i tävlingen.

Finalen är planerad att äga rum lördagen den 19:e februari 2022 i Teatro Nuovo i Dogana där varje finalist kommer att tävla med varsin originallåt som är tilltänkt Eurovision. Alla resultat i finalen avgörs enhälligt av en jurypanel.

Inför finalen kommer det att hållas ett antal moment beroende på om man är etablerad eller nykomling. Nedan är vår sammanfattning av det som framkommit i reglerna.

 

Vägen för etablerade artister

SMRTV kommer att bjuda in artister i den etablerade kategorin, vilka både kan vara kända och okända namn från hela världen. Var och en av dessa kommer att framföra varsin låt tilltänkt Eurovision. Dessa artister kommer inte att behöva genomgå de kvalprogram som nykomlingarna behöver göra.

 

Vägen för nykomlingar

Steg 1: Intresseanmälan

När det gäller nykomlingarna måste man genomgå tre steg för att nå själva finalen. Första steget är att registrera sitt intresse på tävlingens hemsida, där man berättar mer om vad för slags artist man är, var man bor etc. För att få delta krävs att man i samband med anmälan betalar en avgift om 30 euro, men om ansökan inkommer efter den 30:e november höjs taxan till 50 euro per person. För att bevisa betalningen ska du laddar upp ett kvitto som en bifogad fil.

Anmälan är öppen till och med den 8:e januari 2022.

 

Steg 2: Academy & Casting-runda

De som får grönt ljus att gå vidare i processen kommer under två dagar i december 2021 och/eller januari 2022 att behöva närvara personligen i San Marino för en så kallad Academy & Casting-runda. Den går ut på att deltagarna får visa sina kunskaper och får chans till övning innan var och en gör ett slutprov för en examinator. Det är sedan baserat på slutprovet som avgör vilka som får fortsätta i tävlingen respektive åker ut. Inför medverkan ska två låtar tas fram: en coverlåt och en originallåt som aldrig tidigare har varit publicerad på publika plattformar. Det är dock i skrivande stund oklart om den senare låten är tilltänkt Eurovision eller ej.

Rundan hålls på Teatro Nuovo i San Marino och är planerade att äga rum mellan den 13:e och 19:e december 2021 respektive 5:e till 11:e januari 2022. Det är oklart om alla behöver närvara alla dagar eller om det är uppdelat för att kunna ta emot så många som möjligt. Enligt reglerna kan det bli fler/färre sessioner beroende på hur många som kommer att närvara.

 

Steg 3: Heats och kvalfinal

Deltagarna som juryn gillat bäst under den första auditionen får möjlighet att tävla på nytt. Först måste man dock omregistrera sig samt betala 50 euro i deltagaravgift. Om detta inte görs senast tre dagar inför sändning kommer ens anmälan att lämnas därhän.

Den här gången genomförs fem olika heats på Teatro Titano mellan den 9:e och 13:e februari 2022. I dessa program kommer deltagarna att uppträda inför en expertjury som sedan avgör cirka 16 deltagare som går vidare till en slags kvalfinal som hålls på Teatro Titano den 16:e februari. Av de 16 deltagare som medverkar i kvalfinalen kommer endast nio av dem att röstas vidare av expertjuryn till den stora finalen där San Marinos representant ska koras.

Enligt regelverket kommer i alla fall kvalfinalen att sändas i TV. Det är inte sagt ännu om även de andra auditions och heaten kommer att TV-sändas eller bara klippas ihop som inslag.

 

Saker som är bra att känna till

Det är SMRTV som bestämmer reglerna och tävlingens utförande. De har därmed rätt att bestämma hur scenframträdandena ska se ut liksom vad respektive artist/team har tänkt ha på sig. SMRTV kan också diskvalificera deltagare som bryter mot regelverket eller som uppträder olämpligt gällande rådande lagar i San Marino.

Alla som deltar i denna uttagning måste också ge sitt godkännande att SMRTV får rätt att använda allt material i de program som ska produceras.

 


 

Kommentera