Slovenien presenterar de 16 ordinarie artisterna i EMA 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är förvisso i skrivande stund en vecka kvar med dueller i EMA Freš, men redan nu har RTVSLO gått ut med vilka 16 tävlande som är klara för tävlan i EMA 2022. Senare i januari tillkommer även de fyra jokrarna från Freš-tävlingen.

 

Vilka artister tävlar?

Startfältet presenterades officiellt den 19:e december och består av följande artister (med tillhörande tävlingsbidrag):

 • Anabel – ”Tendency”
 • Låtskrivare: Ana Teržan

 • Batista Cadillac – ”Mim pravil”
 • Låtskrivare: Urban Lutman, Matija Koritnik, Martin Štibernik, Tadej Košir, Benjamin Krnetič

 • Bowrain & Brina – ”Čas je”
 • Låtskrivare: Tine Grgurevič, Gregor Kosi

 • BQL – ”Maj” 
 • Låtskrivare: Anej Piletič, Raay, Marjetka Vovk

 • David Amaro – Še vedno si lepa” 
 • Låtskrivare: Goran Šarac, Rok Lunaček

 • Eva Moškon – ”Kliki” 
 • Låtskrivare: Nermin Puškar, Srečko Meolic

 • Gušti feat. Leyre – ”Nova romantika” 
 • Låtskrivare: Miha Guštin

 • Hauptman – Sledim” 
 • Låtskrivare: Žan Hauptman, Vid Turica

 • Jonatan Haller – ”Obzorje”
 • Låtskrivare: Jonatan Haller, Satja Medvešek, Jernej Drnovšek, Miha Rednak

 • July Jones – ”Girls Can Do Anything” 
 • Låtskrivare: July Jones

 • Klara Jazbec – ”Chasing Dreams” 
 • Låtskrivare: Ani Cordero, Ed Fisher, Klara Jazbec

 • Le Serpentine – Tud teb se lahk zgodi” 
 • Låtskrivare: Žiga Jokić

 • Manouche – ”Si sama?” 
 • Låtskrivare: Robert Pikl

 • Mia Guček – Independiente” 
 • Låtskrivare: Mia Guček, Octavian Rasinariu, Patrick Jamnik

 • Vedran Ljubenko – ”H2O dieta”
 • Låtskrivare: Vedran Ljubenko, Jakov Zadro

 • Zala Smolnikar – ”V ogledalu” 
 • Låtskrivare: Zala Smolnikar

 

Återkommande artister

BQL (Anej och Rok Piletič) har tidigare tävlat två gånger i EMA. År 2017 var de nära att vinna men hamnade tvåa med sin låt Heart of Gold och även när de deltog året därpå med låten Promise slutade det med en andraplats! Årets låt är gjord av bl.a. Maraaya som tidigare representerade Slovenien i Eurovision 2015.

Klara Jazbec tävlade i EMA 2020 med låten Stop the Worldsom slutade på sjunde plats i finalen. Hon gick därmed inte vidare till den avgörande röstningsomgången.

Zala Smolnikar har inte tävlat i EMA förut men var en av låtskrivarna bakom Jaka & Maks’ Full of Energy” i den slovenska Junior Eurovision-uttagningen 2015.

 

 

Tävlingsupplägget

EMA Freš

Inledningsvis har årets EMA-uttagning startat med rookieuttagningen EMA Freš där artister som är mellan 16 och 29 år och som hittills bara har släppt maximalt tre kommersiella låtar i sin musikkarriär får delta. De 24 artisterna möttes först i dueller där två bidrag ställdes mot varandra i varje duell innan publiken sedan fick bestämma en vinnare per duell. Under tre veckors tid genomfördes fyra dueller per vecka där veckofinalisterna ställdes mot varandra i en avgörande veckofinal där tre bidrag röstades fram. När alla tre tävlingsveckor var över genomfördes en fjärde vecka, ett s.k. uppsamlingsheat, där 15 bidrag som röstats ut delades upp i grupper om tre där en daglig publik omröstning avgjorde ytterligare en finalist.

Sammanlagt kommer 14 av 24 bidrag att kvala vidare till två avgörande kvartsfinaler där sammanlagt fyra av bidragen kommer att röstas vidare till EMA-startfälten. Respektive Freš-final kommer att bestå av sju tävlande där den framröstade topp 2 i varje final går vidare till EMA.

 

EMA 2022

Inför EMA har RTVSLO valt ut 16 bidrag från en nationell antagning/specialinbjudningar som från början får tävla genom två semifinaler. Vilka dessa 16 tävlande är presenterades officiellt den 19:e december. Utöver dessa tävlande tillkommer de fyra jokrarna från EMA Freš.

De sammanlagt 20 bidragen i EMA kommer sedan att fördelas ut på tio bidrag á två semifinaler och med hjälp av lika delar jury- som tittarröstning röstas topp 6 per semifinal vidare till finalen. Totalt går 12 bidrag till final där vinnaren koras.

 


 

Kommentera