Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Australien NF 2021

Australien NF 2023 »


AUSTRALIENS UTTAGNING. Det australiensiska TV-bolaget SBS har bekräftat att Australiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 kommer att väljas genom finalen Eurovision – Australia Decides.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

  • 26 februari 2022: Finalen


Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022 med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides.

I samband med att SBS i slutet av augusti 2021 avslöjade sina planer bekräftade de att artisterna redan var utsedda medan tävlingsbidragen skulle väljas ut genom en nationell antagning. Denna var öppen fram till den 26:e september och med start lite drygt en månad senare började startfältet att presenteras uppdelat i olika omgångar. De första tre artisterna avslöjades den 27:e oktober och ytterligare tre blev kända den 26:e november. Några veckor senare presenterades startfältets fyra sista tävlande om än att det är möjligt att en elfte finalist kan tillkomma…

 

Upplägg

Upplägget blir åter en finalkväll med tio tävlingsbidrag där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 26:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Australien i Eurovision 2022.

 

Startfältet

Totalt är det tio artister som kommer att tävla i den australiensiska finalen, och här nedan finner du sammanfattningar om respektive tävlande.

 

Andrew Lambrou

Singer-songwritern Andrew Lambrou kommer från Sydney och har i alla fall under det här året gett ut tre singlar (Confidence, Throne och Lemonade). Nu blir det förmodligen ingen av dessa han ska tävla med i Australia Decides, men nu är han i alla fall klar för tävlan i den här uttagningen.

 

Charley

Sångerskan Charley gjorde tidigare under året sin musikaliska debut i Australien med singeln Hard For Me via EMI Music i Australien. Hon växte upp i Gold Coast i en musikfamilj och det var under uppväxten som hon fick upp ögonen för popmusik. Efter att hon gått ut skolan flyttade hon till Sydney där hon fick hjälp av andra artister att komma igång och 2020 skrev hon kontrakt med EMI Music. Nästa år tävlar hon om att få en plats i Eurovision för Australien.

 

G-Nat!ion

Tjejgruppen G-Nat!ion gör debut i Australia Decides som den första tjejpopgruppen som deltar i uttagningen, men de är långt ifrån nybörjare i branschen. Gruppen som kommer från Adelaide består idag av de 6 tjejerna Taylah, Isla, Alessia, Mateja, Emma och Rylee som alla är mellan 16 och 18 år. De beskriver sig själva som en oberoende och osignad popgrupp. Det är ännu inte klart med vilken låt de ska tävla med, men lyssna gärna på några av deras tidigare singlar Mad about you och “‘Little Bit Of för att få inspiration till vad som kan komma att bjudas på i finalen.

 

Isaiah Firebrace + hemlig duettpartner

Isaiah känner du nog igen från Kiev 2017 då han representerade Australien med låten Don’t Come Easy som hamnade på nionde plats i finalen. Den gången utsågs han internt att representera landet och nu får han tävla i Australia Decides tillsammans med en ännu icke namngiven duettpartner! Nästa år har det gått fem år sedan Kiev-äventyret och nu kan ett Turin-äventyr vänta för Isaiah.

Vilken låt han tävlar med är inte känt, däremot är det bekräftat att han och duettpartnern har varit med och gjort sitt tävlingsbidrag.

 

Jaguar Jonze

Jaguar Jonze tävlade senast i Australia Decides 2020 med låten Rabbit Hole där hon hamnade på sjätte plats. Nu efter två år är hon tillbaka med ett bidrag som hon själv beskriver som små steg som leder till förändring.

 

Jude York

22-åriga Jude York är en singer-songwriter från Toowoomba i Queensland som bland annat skriver mycket om livets positiva och negativa innehåll, en slags kombo mellan lycka och sorg. I en intervju med Aussievision som gjordes i början av november framkom det att Jude York hade fått med tävlingsbidraget “I Won’t Need to Dream” i Australia Decides 2022, men det är oklart om det är den låten han ska framföra eller om den är skriven till någon av de andra finalisterna.

 

Paulini

Sångerskan Paulini gör debut i Australia Decides 2022 även om hon inte på något sätt är någon debutant i det australiensiska musiklivet. Hon slog igenom publikt genom sin medverkan i australiska Idol 2003 och har sedan dess kontinuerligt släppt musik. Hon har även medverkat i långfilmer och på teaterscenen och i februari blir det alltså dags för nästa scen och eventuellt den scen som kommer att vara på plats i Pala Alpitour i Turin!

 

Seann Miley Moore

Seann Miley Moore kommer från Sydney. Han gjorde sin musikaliska debut brittiska X Factor 2015 där han hamnade på tionde plats. Efter det har han även medverkat i The Voice 2016. Under flera år bodde han i London men flyttade tillbaka till Australien i samband med pandemin. Nu ska han tävla i nästa talangtävling och den här gången handlar det om en plats i Eurovision!

 

Sheldon Riley

Artisten Sheldon Riley har tävlat i både australiensiska The Voice och America’s Got Talent (USA:s version av Talang) där han gjorde väldigt bra ifrån sig och nu är det dags för nästa utmaning att försöka bli Australiens representant i Eurovision 2022. Till Eurovision.tv säger han att Eurovision är årets höjdpunkt för honom även om det innebär att behöva gå upp väldigt tidigt på morgonen.

 

Voyager

Det progressiva metalbandet Voyager grundades i Perth år 1999 och har spelat ihop sedan dess. Idag består gruppen av sångaren och keyboardisten Daniel Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, trummisen Ashley Doodkorte och basisten Alex Canion. Det är bara Daniel Estrin som har varit med sedan starten, därefter har medlemmar kommit och gått. Genom åren har gruppen släppt sju album varav det senaste 2019, och efter att ha uppträtt på många olika scener runt om i världen är det i februari dags att uppträda på Australia Decides’ scen!

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen