AUSTRALIENS UTTAGNING. Det australiensiska TV-bolaget SBS valde Australiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom finalen Eurovision – Australia Decides.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Inför Eurovision 2021 gick SBS tillfälligt tillbaka till internvalsmodellen då man lät 2020 års representant Montaigne kvarstå ett år till. Anno 2022 var det däremot dags för en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides vilket också blev av.

I slutet av augusti 2021 presenterade SBS att de hade valt ut artisterna till startfältet och att de sökte tävlingsbidrag. En kortare antagning hölls och under tre tillfällen under hösten samma år avslöjades sedan startfältets tio bidrag. När den sista finalisten hade presenterats meddelades det att en elfte finalist skulle väljas ut genom appen TikTok.

Artisterna i startfältet presenterade respektive tävlingsbidrag vid olika tillfällen inför avgörandet.

 

Upplägg

Upplägget blev åter en finalkväll med 11 tävlingsbidrag där publik- och juryröstning avgjorde resultatet. Duon Joel Creasey och Myf Warhurst blev återigen programledare och för första gången fick de även med sig en s.k. Green room-reporter, i det här fallet Dylan Lewis.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 26:e februari röstades Sheldon Riley med bidraget ”Not the Same” fram som representant för Australien i Eurovision 2022.

 

Finalen

I finalen i Australiens uttagning Australia Decides medverkade 11 artister med varsitt tävlingsbidrag varav tio som hade utsetts av SBS själva och en elfte som valdes ut via appen TikTok. Resultatet avgjordes sedan av tv-tittarna och jury.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av 2020 års Austalia Decides-vinnare Montaigne (tillika 2021 års australiensiska Eurovision-representant). Utöver henne medverkade även den norska musikgruppen KEiiNO (som för övrigt var i Australien på turné).

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-26

 • Tid:
 • 10:30 CET (kl. 20:30 lokal tid)

 • Programledare:
 • Joel Creasey och Myf Warhurst

 • Plats:
 • Gold Coast Convention & Exhibition Centre i Gold Coast

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • SBS – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 • 1. G-Nat!on – Bite Me
 • Låtskrivare: Erin McKellar, Leea Nanos, Michael Paynter

 • 2. Erica Padilla – To the Bottom
 • Låtskrivare: Erica Padilla, Isabella Padilla, Ally Eley, Sean Carey

 • 3. Seann Miley Moore – My Body
 • Låtskrivare: Ianna Rogers, Imogen Jones, Vanessa Rogers, Sean Carey

 • 4. Charley – I Suck At Being Lonely
 • Låtskrivare: Claire Howell, James Vincent, Thomas Walter Jordan, Jonathan Dreyfus

 • 5. Andrew Lambrou – Electrify
 • Låtskrivare: Andrew Lambrou, Joseph de la Hoyde, Nick de la Hoyde, Tim de la Hoyde

 • 6. Sheldon Riley – Not the Same
 • Låtskrivare: Sheldon Riley, Cam Nacson, Timi Temple

 • 7. Paulini – We Are One
 • Låtskrivare: Rick Price, John Capek

 • 8. Jaguar Jonze – Little Fires
 • Låtskrivare: Deena Lynch, PJ Harding, Louis Schoorl

 • 9. Isaiah Firebrace feat. Evie Irie – When I’m With You
 • Låtskrivare: Isaiah Firebrace, Evie Irie, Taka Perry

 • 10. Voyager – Dreamer
 • Låtskrivare: Daniel Estrin, Simone Dow, Scott Kay, Ashley Doodkorte, Alex Canion

 • 11. Jude York – I Won’t Need to Dream
 • Låtskrivare: Jude York, Billy Stonecipher

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Voyager – ”Dreamer”
 2. Andrew Lambrou – “Electrify”
 3. G-Nat!on – “Bite Me”
 4. Jude York – ”I Won’t Need to Dream”
 5. Charley – “I Suck At Being Lonely”

Kommentar: Australien bjuder på – såsom jag ser det – årets bästa uttagning, rent musikaliskt. Nästan samtliga bidrag håller mycket hög nivå, och flera av låtarna skulle tvivelslöst kunna platsa på Billboardlistan. Jag är imponerad! Jag fastnar emellertid direkt för rockbidraget i högen – ”Dreamer”, som är det mest intressanta rockbidraget som jag fått höra i år. Detta är modernt, vågat men ändå troget rockens kärna – vilket faktiskt gör detta till en värdig efterträdare till Måneskins vinst förra året. Man lyckas till och med få in lite The Weekend här, vilket gör att jag tror att Australien hade kunnat gå långt med detta som ESC-bidrag. Annars finns ju fler bra bidrag, i popgenre och liknande men Voyager ligger bäst till hos mig!


 1. Jaguar Jonze – ”Little Fires”
 2. Sheldon Riley – “Not the Same”
 3. Charley – “I Suck At Being Lonely”
 4. Isaiah Firebrace feat. Evie Irie – ”When I’m With You”
 5. Seann Miley Moore – “My Body”

Kommentar: Då är det dags för Australien att välja sin Eurovision artist! Jag tycker att Jaguar Jonze är den bästa i detta startfält. Älskade hennes låt 2020 när hon tävlade senaste. Sen tror jag att Sheldon Riley kan bli riktigt farlig, kommer sticka ut.


 1. Sheldon Riley – “Not the Same”
 2. Voyager – ”Dreamer”
 3. Paulini – ”We Are One”
 4. Charley – “I Suck At Being Lonely”
 5. Seann Miley Moore – “My Body”

Kommentar: Överlag är jag besviken på Australiens startfält som är fyllt av mestadels radioskval som jag misstänker inte kommer att kunna ta Australien någonvart alls i Turin. Men det finns som tur är några positiva undantag, däribland oddsfavoriten Sheldon Riley och rockbandet Voyager som jag har som personliga favoriter i startfältet. Jag tycker även om Paulinis låt och Charleys ballad är också fin samt Seann Miley Moores låt. Men i övrigt är det bara låtar som är från ”helt okej” till ”nu går vi vidare till nästa låt”-standard.


 1. Sheldon Riley – “Not the Same”
 2. Andrew Lambrou – “Electrify”
 3. Voyager – ”Dreamer”
 4. Jaguar Jonze – ”Little Fires”
 5. Paulini – ”We Are One”

Kommentar: Min topp 5 är bra på olika sätt och vem som gör det bäst live på scen återstår att se. Men Sheldons röst alltså…den är magisk. I det här fallet kan jag förlåta att texten blir lite tjatig i refrängen. ”Electrify” kanske blir svårare att göra nåt bra av på scen men det är absolut en låt jag kommer fortsätta lyssna på, härlig beat! ”We are one” påminner om en härlig schlager i modernare form…tror dock inte den har nån vinstchans men ett kul bidrag. Skickar Australien någon av mina första 4 så kommer de absolut gå till final.


 1. Jaguar Jonze – ”Little Fires”
 2. Voyager – ”Dreamer”
 3. Charley – “I Suck At Being Lonely”
 4. Jude York – ”I Won’t Need to Dream”
 5. Seann Miley Moore – “My Body”

Kommentar: Ett land som ändå bjuder på ganska lovande kandidater må jag säga. De fyra högst upp på min ranking ligger på minst en fyra i betyg. Jaguar Jonze tävlade i Australia Decides 2020 med vad som då var min favoritlåt i ”Rabbit Hole”, och är återigen uppe i toppen med bombastiska ”Little Fires”. Annars också spännande att man kunde få med proggmetalbandet Voyager på tåget. Till skillnad från många andra uttagningar som haft ganska klara förhandsfavoriter känns utgången ganska oviss här. Oddsen verkar peka på Sheldon Riley, men jag skulle inte ta det för givet. Lite med hjärtat tror jag att just Voyager och Jaguar Jonze kan vara där uppe.


 1. Voyager – ”Dreamer”
 2. Paulini – ”We Are One”
 3. G-Nat!on – “Bite Me”
 4. Andrew Lambrou – “Electrify”
 5. Charley – “I Suck At Being Lonely”

Kommentar: Nä vilket mjäkigt startfält. Bortsett från Dreamer &We Are One så kan jag inte påstå att jag tyckte om något utav bidragen. Det är som om Australien inte ens försöker. Jag är besviken.


 1. Sheldon Riley – “Not the Same”
 2. Voyager – ”Dreamer”
 3. Paulini – ”We Are One”
 4. Jude York – ”I Won’t Need to Dream”
 5. Seann Miley Moore – “My Body”

Kommentar: Här borde verkligen Australien gå på den stora förhandsfavoriten Sheldon Riley med den svulstiga balladen ”Not the Same”. Han är i en klass för sig och vad jag har hört enligt rapporter kan vi förvänta oss ett spektakulärt framträdande på scenen. Blir detta vinnaren så tror att de kommer hamna högt i Eurovision i maj. Överlag är denna final en besvikelse om man jämför med deras två tidigare nationella finaler från 2019 och 2020 då jag tyckte om mer eller mindre samtliga låtar de åren. I årets final är det knappt så man får till en topp 5 och det är ett klart underbetyg.

 


 1. Paulini – ”We Are One”
 2. Voyager – ”Dreamer”
 3. Sheldon Riley – “Not the Same”
 4. Andrew Lambrou – “Electrify”
 5. Jude York – ”I Won’t Need to Dream”

Kommentar:  Australien har i år ett starkt finalfält och flera utav dem hade kunnat stå som värdig vinnare. Paulini känns som en modern ”Flashdance” och kommer hamna på årets ”blandband” hos mig. En låt att dansa till, laga en kryddig köttfärssås med ett glas vin till eller träna styrketräning till, men min guilty pleasure är nog Voyager. Det är nåt med den som kryddar lite extra. Sheldon Riley kan mycket väl plocka poäng i Turin. Kommer bli spännande och se hur hans ballad tas emot i tv-rutan.

 

 

Resultat


Foto & copyright: SBS
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Sheldon Riley med bidraget “Not the Same” som kommer att få representera Australien i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eurovision – Australia Decides som avgjordes den 26:e februari 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Australien valde att gå tillbaka till sin tidigare publika uttagning efter ett internval året innan. Likt de tidigare finalerna på samma tema deltog elva bidrag och därefter var det upp till tv-tittarna samt juryröstning om vilken låt som skulle vinna. På grund av tidsskillnaden mellan Australien och Europa hölls finalen på en förmiddag (räknat utifrån centraleuropeisk tid).

Både juryn (som bestod av fem personer) samt tittarna delade ut 335 poäng vardera till bidragen. Hur juryns fördelning såg ut är inte helt klarlagt då deras poäng endast presenterades i klumpsummor i finalen. Däremot är det känt att tittarnas poäng delades ut i de fasta summorna (från högst till lägst) 60, 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10 och 5 poäng. Det innebar att alla bidrag fick poäng. Sedan adderades alla poäng och bidraget med högst totalpoäng vann. Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalpoäng rangordnades dessa låtar enligt tittarnas ranking.

Efter att juryn hade röstat ledde Jaguar Jonze tätt följd av Sheldon Riley och gruppen Voyager på trea. Det skilde då endast 1 poäng mellan ettan och tvåan, medan det var 13 poängs skillnad mellan tvåan och trean. När sedan tittarrösterna adderades blev det Voyager som fick den högsta poängen, Sheldon Riley den näst högsta och G-Nat!on den tredje högsta (som juryn satte på sista plats). När summorna adderades stod det klart att Sheldon Riley hade vunnit även om han inte vann vare sig jury- eller tittarröstningen! Det blev också en seger med 3 poängs marginal till tvåan Voyager.

Den tidigare Eurovision-representanten Isaiah Firebrace hamnade näst sist i totaltabellen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Sheldon Riley – “Not the Same” (50 + 50 = 100p)
 2. Voyager – ”Dreamer” (37 + 60 = 97p)
 3. Jaguar Jonze – ”Little Fires” (51 + 40 = 91p)
 4. Charley – “I Suck At Being Lonely” (33 + 30 = 63p)
 5. G-Nat!on – “Bite Me” (11 + 45 = 56p)
 6. Paulini – ”We Are One” (32 + 20 = 52p)
 7. Andrew Lambrou – “Electrify” (16 + 35 = 51p)
 8. Jude York – ”I Won’t Need A Dream” (32 + 15 = 47p)
 9. Erica Padilla – “To the Bottom” (20 + 25 = 45p)
 10. Isaiah Firebrace feat. Evie Irie – ”When I’m With You” (35 + 10 = 45p)
 11. Seann Miley Moore – “My Body” (18 + 5 = 23p)

 

Tycker du att Australien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera