Ny antagning öppnad till Ukrainas Vidbir 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ukraina kommer att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen Vidbir och för att hitta startfältet öppnas nu en antagning till efter den som var igång i oktober.

 

Vad har hänt?

I slutet av augusti kom nyheten att ukrainska UA:PBC hade avslutat sitt Eurovision-samarbete med den privata kanalen STB. Det innebar då att bolaget stod utan partner inför valet av artist och bidrag till Eurovision 2022 liksom en medfinansiär till den nationella uttagningen och Eurovision-resan till Italien. STB hade sedan en bit in på 2010-talet fram till 2021 varit ansvarig för att välja ut landets representant och att stå för kostnader för själva Eurovision-resan i maj.

När sedan hösten anlände fick vi in rapporter om att UA:PBC öppnat en antagning för Vidbir 2022*  och av något okänt skäl har ytterligare en antagning nu öppnats som förblir öppen till och med 10:e januari. Du når den antagningen via denna länk.

* Enligt uppgifter ska den förra antagningen bara ha varit för produktionsbolag att ansöka om att arrangera uttagningen, dvs. ingen antagning för låtskrivare och artister.

 

Upplägg

Det första steget är själva antagningen och när den har avslutats kommer en lista över deltagarna att sammanställas vilket sker någon gång i andra hälften av januari. Därefter kommer ett ytterligare urval att genomföras där några bidrag väljs ut till finalister. Därmed blir det bara en enda sändning från Vidbir 2022, dvs. inga semifinaler/heats inför finalen.

Själva finalkvällen har fått preliminärt datum till februari månad där en kombination av musikexperter och tv-tittarna tillsammans får bestämma vinnaren. Finalen är planerad att sändas i TV liksom online.

 

Reglerna

Alla som ansöker är skyldiga att följa EBU:s regelverk bland annat gällande bidragets originalitet (endast nyskrivna tävlingsbidrag tillåts), tidigast publiceringsdatum (ej före 1:a september 2021), maxlängd på låt (3 minuter), inga politiska/religiösa/misskrediterande ord och/eller gestikuleringar i låten, artistens lägsta ålder (16 år senast då Eurovision avgörs) och antalet personer per scenframträdande (högst 6 personer). Dessutom är artisterna skyldiga att följa alla övriga regler som UA:PBC har ställt i sitt regelverk.

 


 

Kommentera