Irland tar tillbaka sin nationella final 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter 6 år på raken med internval kommer Irland låta publiken i en nationell final få vara med och besluta vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Irland i Eurovision 2022. Detta blev känt i programmet The Late Late Show som sändes i irländska RTÉ den 17:e september.

 

Så väljs startfältet ut

För att hitta tävlingsbidrag till finalen har TV-bolaget öppnat en nationell antagning som helst avser s.k. professionella/etablerade låtskrivare. Dessa har möjlighet att skicka in maximalt ett (1) originalbidrag vardera till RTÉ där låtarna ska framföras av den artist eller grupp som låtskrivaren/na önskar ska framföra låten i tävlingen. Utöver de krav som ställs från Eurovisions tävlingsregler kräver RTÉ högsta klass på både låt och artist, och för det senare är kraven att artisten/gruppen måste vara proffsig och ge allt på scenen för att uppnå bästa resultat i tävlingen.

Antagning hålls igång till och med den 22:a oktober. När den sedan har stängts kommer en jury få gå igenom låtarna och välja ut de som ska tävla. Det kan under den processen förekomma auditions.

 

Fakta: Från ESC-stormakt till ESC-bottenplacering

Den gröna ön Irland har vunnit Eurovision flest gånger av alla länder som tävlat. Inte mindre än sju segrar har det blivit sedan 1970-talet: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 och 1996, vilket i sig är ett imponerande CV! Tre av dessa segrar togs hem av Johnny Logan (två gånger som artist och en gång som låtskrivare åt Linda Martin), vilket också är imponerande. Sedan den här stormaktstiden har det hänt mycket och Irland har, med undantag för silvermedaljen man fick på hemmaplan 1997, aldrig lyckats komma tillbaka till toppstriden igen trots många försök. Särskilt sedan semifinalsystemet infördes har det gått riktigt trögt och finalplatserna liksom topp 10-placeringarna har uteblivit i stort sett varje gång (utom 2006 och 2011).

Irländska TV-bolaget RTÉ lät trots bakslagen alltid publiken vara med och rösta fram sin artist och tävlingsbidrag i en årlig nationell uttagning, men efter flera fiaskon tog dessa stopp och från 2016 och fram till 2021 blev det bara internval som resultat, med egentligen inga bättre resultat alls i Eurovision. På 6 försök har det nämligen bara blivit ett finalavancemang och det var för Ryan O’Shaughnessys Together (2018) som mot alla bettingodds tog Irland till en 16:e plats i finalen. Bägge upplagorna därefter, 2019 med Sarah McTernans 22 och 2021 med Lesley Roys Maps, slutade istället med sistaplatser i semifinaler.

Så nu efter många om och men har RTÉ valt att ta nya tag och det första steget på den resan är att de återtar sin forna nationella final. Detta blev officiellt meddelat i fredagsepisoden av The Late Late Show som sändes den 16:e september 2021. Det planeras för en final som kommer att äga rum i The Late Late Show någon gång runt årsskiftet 2021/2022.

 


 

Kommentera