Selecţia Naţională 2022 väljer Rumäniens representant till Eurovision i Turin

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ytterligare ett land i ordningen har öppnat en antagning för att hitta sitt nästa tävlingsbidrag till Eurovision 2022. I det här fallet handlar det om Rumänien vars nationella TV-bolag TVR har valt att återinföra den tidigare uttagningen Selecţia Naţională.

Beskedet gällande uttagningen blev officiellt för några dagar sedan men det var först på fredagen (26:e november) som själva antagningen öppnades. Den är öppen fram till den 19:e december, och om du vill skicka in bidrag är det via e-post som gäller! Adressen är eurovision.romania@tvr.ro

OBS! Mejlet ska innehålla en rad saker, se tävlingsreglerna för mer info.

 

Upplägget

Senast som Rumänien anordnade Selecţia Naţională för att välja både artist och tävlingsbidrag var 2019. Året därpå hölls förvisso en final gällande tävlingsbidraget medan artistvalet gjordes internt och ifjol hölls ingen uttagning alls då TVR lät sångerskan Roxen kvarstå som representant ett år till. Nu är TVR redo för en ny uttagning och den här gången har det planerats för en uttagning som innehåller inte mindre än 45 bidrag! Så här kommer det att gå till:

 

Antagning och urval

Som tidigare meddelat stänger antagningen den 19:e december och kort därefter kommer en jury att få lyssna igenom alla inskickade låtar och utse sammanlagt 45 bidrag som får tävla.

 

Tvådelad semifinal

Mellan den 5:e och 10:e februari kommer alla 45 utvalda bidrag att publiceras online på TVR:s YouTube-kanal där sedan en expertjury tillsammans med publiken kommer att rösta fram 20 bidrag som får fortsätta tävla. Juryn har mest att säga till om då de får rösta fram 15 bidrag medan publiken får ta vidare fem låtar.

De 20 bidragen kommer sedan att tävla i en semifinal den 12:e februari som direktsänds i TVR. Alla låtar framförs live i programmet och sedan är det upp till en jury att välja ut 10 bidrag som kvalar in till finalen.

 

Finalen

Själva finalavgörandet äger rum den 5:e mars då de tio finalisterna tävlar om segern. Nu får tittarna vara med och rösta tillsammans med jury och bidraget som får högst totalpoäng efter att alla parter sagt sitt kommer att få representera Rumänien i Eurovision 2022.

 

Rumänien i Eurovision 2021

Ifjol var det som tidigare nämnt sångerskan Roxen som fick representera Rumänien i Eurovision med bidraget ”Amnesia”, men det blev inget avancemang från semifinal till final. Det var för övrigt tredje Eurovisionåret i rad som Rumänien missade att ta sig till final. Det var således år 2018 som landets vi-lyckas-alltid-gå-till-final-svit bröts efter semifinalsystemets införande 2004.

 


 

Kommentera