EBU ger Australien rätt att delta i Eurovision – åtminstone fram till år 2023

EUROVISION. EBU:s referensgrupp har röstat igenom att ge det australiensiska TV-bolaget SBS rätt att delta i Eurovision Song Contest för de kommande fem åren. Tidigare har SBS behövt få specialtillstånd år för år, men nu ger man dem en permanent plats åtminstone till Eurovision 2023.

 

Varför tas detta beslut?

Jon Ola Sand, som är exekutiv chef för Eurovisionen via EBU, säger i en intervju till Eurovision.tv att bakgrunden till detta beslut är dels att Australien är stora fans till tävlingen och att man därigenom vill ge dem en chans att vara med i tävlingen även i fortsättningen. I och med beslutet kommer Australien åtminstone kunna ha haft med upp till 10 bidrag i tävlingen (om det nu inte skulle bli en fortsättning efter 2023, men det tar vi nog mer då när det är aktuellt). Dock är det inte sagt om den gamla regeln fortfarande gäller, dvs. att om Australien skulle vinna en Eurovision om SBS i så fall behöver samarbeta med något europeiskt land för att tävlingen ska hållas i Europa, eller om de får hålla tävlingen i Australien.

I år, 2019, deltar Australien för femte gången. Läs mer nedan om deras historik i tävlingen.

Vi noterar även att SBS fått tillstånd att delta flera gånger i de senaste årens Junior Eurovision-tävlingar, men det är oklart om detta beslut har någon som helst inverkan på Junior-tävlingen.

 

Bakgrund: Australien i Eurovisionen

Australien har varit trogna fans av Eurovision sedan 1980-talet och tack vare EBU blev de specialinbjudna att framföra en mellanakt i Eurovision 2014. Detta följdes upp året därpå när de blev inbjudna att tävla på riktigt. Detta för att Eurovision firade 60-årsjubileum det året. Man fick en direktplats i Eurovisionfinalen och tv-bolaget SBS satsade på stort och valde ut Guy Sebastian med låten Tonight Again som slutligen blev femma i finalen.

 

Inbjudna igen!

År 2016 blev SBS återigen specialinbjudna till tävlingen, men fick denna gång kvala till Eurovision-finalen genom semifinal. Detta året var man snubblande nära att vinna allting med Dami Ims Sound of Silence. Men man hamnade på andra plats efter Ukrainas Jamala.

Till 2017 blev SBS för tredje gången gillt specialinbjudna till tävlingen och för andra året i rad blev man tvungen att kvala. Artisten som valdes ut hette Isaiah och låten Don’t Come Easy, som enkelt tog Australien till final där det blev en niondeplats. Dock vart stödet från tittarna betydligt lägre denna gång och den höga slutplaceringen till trots berodde främst på juryröstning (tittarna satte Australien näst sist i finalen).

Ett år senare fick SBS vara med igen. Man valde återigen ut artist och bidrag internt, och valet föll den här gången på  sångerskan Jessica Mauboy, som uppträdde som mellanakt 2014, och hennes låt #We Got Love“. Australien lyckades än en gång ta sig till Eurovisionfinalen men denna gång med ett stort magplask. Stödet från jurygrupperna var stort men inte lika stort som sist, och tittarna gav nu Australien sistaplatsen i sin omröstning. Detta ledde till att det bara blev 20:e plats för Jessica och hennes partylåt.

 

Uttagning fick bestämma

Nu till Eurovision 2019 valde SBS att satsa på en nationell uttagning kallad Australia Decides, där publiken och jury fick rösta fram en vinnare. Efter omröstningen stod sångerskan Kate Miller-Heidke som segare med låten Zero Gravity.

Australien måste precis som alla andra kvala genom semifinalerna och år 2019 blir det genom den första semifinalens andra starthalva. Hur Australien placerar sig i år återstår att se om några månader…

 


 

Kommentera