Så ska Tyskland välja artist och bidrag till Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tyska TV-bolaget NDR har nu i november meddelat att det blir en fortsättning på formatet med nationell final för att utse landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023.

 

Vad har hänt?

Inför ESC 2022 tog NDR tillbaka formatet med att låta publiken vara med och rösta fram Tysklands representant efter två år på raken med internval. Även den här gången kommer det att bli final på schemat, något som NDR officiellt presenterade den 9 november samtidigt som en allmän antagning öppnade för artister att ansöka till.

Som känt är Tyskland tillsammans med Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien alltid garanterade en finalplats i Eurovisionen i och med att dessa länder betalar mer pengar till EBU. Dessa fem länder behöver således ej genomgå kvalprogrammen innan finalen.

 

Nationell final igen

Upplägget blir en finalkväll som får namnet Unser Lied für Liverpool. Exakt hur många artister som tas ut i tävlan är däremot inte bestämt utan det avgörs helt av den gemensamma expertgrupp som slutligen ska utse startfältet. Expertgruppen utgörs av personer från både musikbranschen, ESC-fans, den tyska ESC-delegationen och ARD-radiopersoner. Det saknas även datum för sändningen även om Eurovision.tv nämner mars månad i sin artikel.

 

Vilka krav ställs?

Nytt för i år är att man kan ansöka både via denna digitala söktjänst eller via appen TikTok. Deadline är satt till 28 november kl 23.59 lokal tid.

Krav vid ansökan är att det finns artist tillsammans med en låt. Det går således ej att ansöka med bara artist eller bara en låt.

 

Sammanfattade tävlingsregler

För att få tävla i Tysklands uttagning måste ni  ha ett nyskrivet och ej tidigare publicerat originalverk med er. Låten får inte ha varit publicerad före den 1 september 2022.

Du behöver inte själv framföra ditt eget bidrag, däremot måste du ha en artist (solo, duo, grupp etc.) redo som kan framföra låten om den väljs ut i tävlan. Alla på scenen måste vara minst 16 år eller äldre + att ni får inte vara fler än 6 personer per akt.

Artisten eller minst en person i ett band måste göra ansökningen. Om ni har flera låtar så går det bra att ansöka flera gånger, det kostar heller inget att ansöka. Genre och språkval på låten är helt fritt. Det finns heller inga krav på tyskt medborgarskap vare sig för låtskrivare eller artist.

 

Fakta: Många bottenplaceringar för Tyskland sedan ESC 2015

Det har nu gått 12 år sedan Tyskland tog sin senaste Eurovision-seger och en sådan bra placering har landet inte haft på mycket bra länge. Faktum är att under 6 av de senaste sju ESC-upplagorna (ej inräknat inställda ESC 2020 då inga resultat avgjordes) har Tyskland inte placerat sig högre än plats 25 varav tre av dessa gånger innebar sistaplatsen: 2015 med Ann Sophies ”Black Smoke”, 2016 med Jamie-Lees ”Ghost” och nu senast 2022 då Malik Harris kom på sista plats i Turin med sin ”Rockstars”. Det ska också tilläggas att Tyskland i upplagorna 2019 och 2021 fick noll poäng i tv-tittarnas omröstning och 2022 i juryns omröstning.

Det enda undantaget från sämre placeringar för Tyskland under den här tidsperioden var Michael Schultes You Let Me Walk Alone som blev fyra i Lissabon 2018.

Så här såg det senaste framträdandet ut från Tyskland i Eurovsion Song Contest:

 


 

Kommentera