Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Irland fortsätter med ’Late Late Show’-konceptet till Eurovision 2023

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter 6 år på raken med internval tog Irland tillbaka det tidigare konceptet med att hålla en publik uttagning för att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Samma upplägg återkommer nu till nästa års tävling.

 

Vad har hänt?

Under fredagseftermiddagen den 30:e september gick irländska TV-bolaget RTÉ ut med information om att de för andra året på raken kommer att utse Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom finalen i Eurosong Late Late Show Special. Programmet Eurosong kommer alltså att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show någon gång under början av 2023 (exakt datum saknas).

För närvarande tar RTÉ emot tävlingsbidrag, en antagning som är öppen via denna länk till och med klockan 18:00 (lokal tid) den 28:e oktober. Notera att bidrag inte kan skickas in på annat sätt än den digitala antagningen. När antagningen är klar kommer en jury att lyssna igenom låtarna och utse startfältet. Därutöver kan startfältet även bestå av bidrag som RTÉ bjuder in till tävlingen via s.k. specialinbjudningar. RTÉ kan även komma att hålla auditions innan slutvalet görs.

 

Tävlingsregler

– Samtliga tävlingsbidrag, artister och låtskrivare måste uppfylla EBU:s tävlingsregler för Eurovision såsom att…

…tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som inte har offentliggjorts på någon publik plattform, åtminstone inte före den 1:a september 2022.

…låttexten får inte innehålla politiska, religiösa och kommersiella budskap.

…artisten som framför tävlingsbidraget måste vara 16 år eller äldre för att få tävla.

…maximalt tillåts 6 personer per scenframträdande i vilket huvudsångaren/na och ev. bandmedlemmar, live-on-stage körsångare och dansare ingår.

 

Utöver detta har RTÉ några egna krav:

– Endast etablerade låtskrivare med tidigare succéhits i karriären får skicka in tävlingsbidrag.

– Varje låtskrivare (enskilt och/eller i team) får max skicka in ett bidrag till uttagningen.

– Bidraget ska vara i stort sett slutversion vilket inkluderar att det måste finnas med en tilltänkt artist för ändamålet.

– Artisten/gruppen som ska framföra ert tävlingsbidrag behöver ha en glad och positiv inställning i att kunna tävla i Eurovision Song Contest. Artisten/gruppen bör även ha viss scenisk erfarenhet att uppträda inför större publiker.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen