Italien bekräftar deltagande i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Italienska TV-bolaget Rai, som senast var värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att Italien kommer till start även i nästa års tävling. Man kommer dessutom att fortsätta välja ut sin representant och sitt tävlingsbidrag genom Festival di Sanremo.

 

Upplägget

Utifrån det regelverk som Rai har gått ut med kommer även nästa års Festival di Sanremo äga rum under fem kvällar i rad där sammanlagt 25 artister kommer att tävla om segern. 22 av dessa tillsätts via en egen process medan tre platser går även denna gång till jokrar från den så kallade Giovani-uttagningen (som är en slags nykomlingstävling). Under festivalveckan, som är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari 2023, uppträder sedan artisterna med både sina tävlingsbidrag och andra låtar innan man slutligen utser en vinnare.

Inför tävlingen kommer Rai att kräva att få reda på vilka i startfältet som även avser att tävla för Italien i Eurovision Song Contest vid händelse av seger i Festival di Sanremo. Om vinnaren inte vill tävla i ESC har Rai rätt att välja ut en annan artist istället, gissningsvis någon av de som medverkar i startfältet.

 

Dag-för-dag-program

Utifrån det som Rai har kommunicerat ut just nu ser schemat ut som följer:

7 februari 2023 (första kvällen):
Halva startfältet om 12 eller 13 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Olika jurygrupper röstar, men ingen av de tävlande åker ut.


8 februari 2023 (andra kvällen):
Resterande startfältet om 12 eller 13 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag . Även här röstar olika jurygrupper, men ingen av de tävlande åker ut. I samband med sändningen fastställs den procentuella fördelningen för alla 25 bidrag.


9 februari 2023 (tredje kvällen):
Alla 25 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Ingen åker ut.


10 februari 2023 (fjärde kvällen):
Alla 25 artister uppträder igen, men den här gången med covers med låtar från 60-, 70-, 80- och 90-talet. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men ingen av de tävlande åker ut.


11 februari 2023 (finalen):
Alla 25 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag och utifrån en ny omröstning som kombineras samman med tidigare kvällars resultat får man fram en snittranking som slutar med att en topp 3 som går vidare till en avgörande omgång. I den omgången nollställs alla tidigare resultat och en ny omröstning mellan jury och tittarna sätts igång som slutligen korar vinnaren av den 73:e upplagan av Festival di Sanremo, den artist som förhoppningsvis kommer att tävla för Italien i ESC 2023.

 

Senaste representanten

På hemmaplan i Turin i maj blev det duon Mahmood & Blanco som tävlade för Italien med låten ”Brividi”. Duon var initialt högt rangordnade i oddsen och det slutade med en sjätteplats när alla poäng hade räknats samman. Så här såg deras framträdande ut:

 


 

Kommentera