Moldavien öppnar sin antagning till Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det moldaviska TV-bolaget TRM har nu officiellt öppnat antagningen till sin nationella uttagning Etapa Națională som hålls inför Eurovision 2023.

 

Upplägg

Själva uttagningen är planerad att pågå i tre steg innan representanten väljs ut: antagning, liveaudition och final. Nedan är en sammanfattad bild av det som TRM själva har gått ut med.

 

Antagningen

Det börjar med en allmän antagning, där alla som vill skicka in tävlingsbidrag ska göra det senast den 16:e januari klockan 17.00 lokal tid. Bidrag lämnas in elektroniskt via detta formulär. Se mer om tävlingsregler längre ned i artikeln.

 

Jurygranskning och liveaudition

Av de låtar som skickas in görs en första granskning för att se vilka som uppfyller kriterierna. De låtar som godkänns i detta steg skickas sedan vidare i processen till en audition som är tänkt att hållas någon gång mellan den 28:e januari och 5:e februari. Vid detta tillfälle uppträder artisterna live varpå en jury röstar fram tio favoritbidrag.

 

Nationell final

De tio låtar som juryn väljer ut kommer sedan att få tävla i en final som är planerad till någon gång mellan den 25:e februari och 5:e mars. Resultatet i finalen är tänkt att avgöras till lika delar jury- och tittarröstning.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som TRM har gått ut med.

 

Låtskrivare

– Vi har inte hittat några regler gällande medborgarskapskrav för låtskrivare, däremot får icke-moldaviska medborgare inte överstiga 50 procent i ett låtskrivarteam.

– Som låtskrivare måste ni godkänna och bekräfta att ni 1) äger upphovsrätten till bidraget och 2) att låten får användas i uttagningssammanhanget samt i Eurovision (om låten vinner uttagningen).

 

Tävlingsbidrag

– Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som inte har varit offentligt publicerad före den 1:a september 2022.

– Låten ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Låttexten får inte innehålla några som helst politiska, hatiska, diskriminerande, religiösa och kommersiella budskap eller liknande gestikulationer.

 

Artist

– För att få tävla som artist i uttagningen måste man vara minst 16 år gammal (senast i maj 2023). Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

– Den vinnande artisten i uttagningen åtar sig att också representera Moldavien vid Eurovision Song Contest 2023.

 

Övrigt

– Alla som deltar i den moldaviska uttagningen har krav på sig att infinna sig vid olika tillfällen, allt från presskonferenser och repetitioner till direktsändningar.

– TRM äger rättigheterna till regelverket och äger därför rätten att diskvalificera alla som bryter mot det.

 


 

Kommentera