Vilka blir jokrar i Italiens Festival di Sanremo 2023?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 16:e december avgjordes nykomlingstävlingen Sanremo Giovani i Italien där 6 av 12 tävlande röstades fram som jokrar till nästa års Festival di Sanremo (som avgör Italiens artist- och bidragsval till Eurovision). Förutom detta blev det känt vilka låtar som jokrarna samt de sedan tidigare 22 utvalda Campioni-artisterna ska framföra i den ordinarie tävlingen i februari.

 

Resultat Sanremo Giovani

Nedan presenteras de tävlande i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani i alfabetisk ordning efter artist. De fetmarkerade artisterna valdes in som jokrar till Festival di Sanremo:

 • Colla Zio – ”Asfalto
 • Fiat 131 – ”Pupille
 • GianmariaLa città che odi
 • Giuse the Lizia – ”Sincera
 • Maninni – Mille porte
 • Mida – ”Malditè
 • Noor – Tua Amelie
 • OllyL’anima balla
 • Romeo & Drill – Giorno di scuola
 • Sethu – ”Sottoterra
 • ShariSotto voce
 • WillLe cose più importanti

 

Tillägg: Det har bekräftats från Rai att jokrarna från Sanremo Giovani kommer att framföra andra tävlingsbidrag i Festival di Sanremo än de som nämns här ovanför. Således är det bara artisterna som har kvalat vidare och inte tävlingsbidragen. Nedan listas istället respektive nytt tävlingsbidrag.

 

Startfältet i Festival di Sanremo

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist inklusive tävlingsbidrag. Jokrarna är inräknade här:

 

 

Anna Oxa – ”Sali (Canto dell’anima)”

Ariete – ”Mare di guai”

Articolo 31 – ”Un bel viaggio”

Colapesce DiMartino – ”Splash”

Colla Zio – ”Non mi va”

Come_Cose – ”L’addio”

Elodie – ”Due”

Gianluca Grignani – ”Quando ti manca il fiato”

Gianmaria – ”Mostro”

Giorgia – ”Parole dette male”

I Cugini di Campgna – ”Lettera 22”

Lazza – ”Cenere”

LDA – ”Se poi domani”

Leo Gassman – ”Terzo cuore”

 

Levante – ”Vivo”

Modà – ”Lasciami”

Madame – ”Il bene nel male”

Mara Sattei – ”Duemilaminuti”

Marco Mengoni – ”Due vite”

Mr. Rain – ”Supereroi”

Olly – ”Polvere”

Paola & Chiara – ”Furore”

Rosa Chemical – ”Made in Italy”

Sethu – ”Cause perse”

Shari – ”Egoista”

Tananai – ”Tango”

Ultimo – ”Alba”

Will – ”Stupido”

 

Återkommande artister

En stor del av artisterna här ovanför har tidigare tävlat i Festival di Sanremo, i det här fallet handlar det om Anna Oxa, Come_Cose, Elodie, Colapesce DiMartino, Gianluca Grignani, LDA (artistnamn för Gigi D’Alessio), Leo Gassman, Levante, Madame, Marco Mengoni, Paola & Chiara, Tananai (tidigare joker via Giovani-finalen i Sanremo 2022) och Ultimo.

Det ska tilläggas att både Anna Oxa och Marco Mengoni har tidigare representerat Italien i Eurovision Song Contest; 1989 (Anna Oxa) respektive 2013 (Marco Mengoni).

 

 

Tävlingsupplägget

Italiens Festival di Sanremo genomförs för 73:e gången i ordningen och den här gången med TV-profilen Amadeus som programledare och artisten Gianni Morandi som co-programledare. Under festivalen kommer också Chiara Ferragni att vara programledare, dock endast i den första och sista sändningen.

 

Kväll-för-kväll-programmet

I somras gick Rai ut med uttagningens regelverk och utifrån det kan vi utläsa hur kväll-för-kväll-programmet ser ut för de totalt fem sändningarna. Efter detta har Rai ändrat i hur många låtar som ska tävla från initialt 25 till nuvarande 28.


7 februari 2023 (första kvällen):
Halva startfältet om 14 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Olika jurygrupper röstar, men ingen av de tävlande åker ut.


8 februari 2023 (andra kvällen):
Resterande startfältet om 14 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Även här röstar olika jurygrupper, men ingen av de tävlande åker ut. I samband med sändningen fastställs även den procentuella fördelningen för alla 28 tävlingsbidrag.


9 februari 2023 (tredje kvällen):
Alla 28 artister uppträder en gång till med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Resultatet sammanställs men även den här gången riskerar ingen av de tävlande att behöva lämna tävlingen.


10 februari 2023 (fjärde kvällen):
Alla 28 artister uppträder den här gången med covers på italienska och/eller internationella hitlåtar från 1960-, 70-, 80- och 90-talet. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men återigen åker ingen av de tävlande ut.


11 februari 2023 (finalen):
De 28 artisterna uppträder en sista gång med respektive tävlingsbidrag samtidigt som det hålls en sista grundomröstning. Den omröstningens resultat vävs sedan samman med resultatet av tidigare fyra omröstningarna vilket ger en slutrangordning för de 28 bidragen. De tre bidrag som hamnar i toppen av listan får tävla vidare i en ny omgång där tidigare röster nollställs. Vinnaren i den avgörande omgången koras med olika jurygruppers och tittarnas röster.

Finalen startar den 11:e februari men kommer med stor sannolikhet att avgöras först under natten den 12:e februari (då sändningen brukar starta sent på kvällen). Först då vet vi också om vinnaren väljer att resa med sin vinnarlåt till Eurovision i Liverpool i maj eller om Rai får välja ut någon annan artist internt. Sedan Italien kom tillbaka i Eurovision-tävlan för 12 år sedan (räknat från 2023) har det bara hänt en enda gång att vinnaren inte velat åka till Eurovision. Det bör tilläggas att under några av de första åren då Italien medverkade skedde valet internt via Rai men på senare år har Rai alltid frågat vinnaren av Festival di Sanremo i första hand.

 


 

Kommentera