Sammanfattade Eurovision-nyheter, februari 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i februari 2022.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Melodifestivalen 2022

Under februari avgjordes Melodifestivalens fyra deltävlingar och nu väntar semifinalen och sedan den avgörande finalen. Samtliga 28 tävlingsbidrag har även släppts officiellt.

I deltävlingarna har tv-tittarna genom app- och telefonröstning* röstat fram åtta bidrag som gått direkt till final och ytterligare åtta bidrag som kvalat in till semifinalen där de får en ny chans att ta sig till final. Semifinalen avgörs denna lördag (5:e mars) där bidragen möts i två grupper och sedan får tittarna rösta fram två vinnare i varje grupp. Viktigt att säga är att bidragen möts individuellt, dvs. inga dueller används.

Själva finalen avgörs den 12:e mars där sammanlagt 12 bidrag kommer att tävla. Resultatet avgörs sedan av å ena sidan tittarröstning i Mello-appen och via telefonröstning och å andra sidan av åtta internationella jurygrupper. Vinnaren kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022.

* Till följd av tekniska problem användes inte appröstning inte i den första deltävlingen.

 

Enskilda resultat

Resultatet för vilka bidrag som kvalat vidare till respektive moment är:

 

Hittills framröstade finalister


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Kvalar i semifinalen


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Bidragen som röstats ut


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Lägesrapport övriga nationella

Fram till den 28:e februari hade 23 av säsongens 40 deltagarländer valt ut artist och tävlingsbidrag, även om några av dessa tävlingsbidrag inte har släppts officiellt än och minst en kommer att presenteras i en ny version inför deadline i mars. Det återstår dock två veckor med nationella uttagningar och för att ge en bild av hur läget är fördelar vi länderna utifrån hur klara de är. Det är brukligt att en hel del internval brukar offentliggöras under de två första veckorna i mars.

 

Länder som är helt klara med både artist- och bidragsvalet

Bidragen som vi länkar till är låtar som har släppts i samband med att uttagningsfinaler har avgjorts eller när internval har presenterats. Övriga bidrag släpps senast i mitten av mars. Vissa länder har dock flaggat för att de kommer att presentera omgjorda versioner av redan klara tävlingsbidrag, vilket i så fall också sker inom de närmaste veckorna.

 

 

* Initialt var det Alina Pash som vann Ukrainas nationella final och som därmed skulle bli landets representant i Eurovision 2022. Men efter att hon valde att hoppa av sitt uppdrag p.g.a. kritik mot hennes tidigare resemönster blev istället finaltvåan Kalush Orchestra tillfrågade om att tävla för Ukraina, vilket de så småningom också accepterade.

 

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Island har valt att gå tillbaka till sin tidigare uttagning Söngvakeppnin med ett liknande koncept som var fram till 2020, dvs. två semifinaler och en final. Totalt tävlar 10 bidrag i uttagningen fördelat på fem bidrag per semifinal där tittarna sedan röstar fram två finalbidrag per program. Efter bägge semifinalerna har en jury möjligheten att lägga till ett wildcard (utröstade bidrag) men det finns inget tvång i att utse detta. I finalen uppträder sedan finalisterna och sedan avgör jury- och tittarröstning vilken låt som ska vinna. Startfältet inkl. bidragens isländska och eventuella engelska studioversioner presenterades officiellt den 5:e februari.

Den första semifinalen avgjordes lördagen den 26:e februari och den andra semin avgörs den 5:e mars. Finalen hålls den 12:e mars där även den ukrainska gruppen Go_A är inbjuden gästartist.

 

 

Planerade publika nationella uttagningar i mars (val för både artist och tävlingsbidrag)

Danmark fortsätter med Dansk Melodi Grand Prix i formen av en finalkväll. Likt fjolåret blir det även den här gången åtta bidrag som kommer att få tävla i finalen och dessa låtar planeras att presenteras officiellt den 10:e februari. Själva finalen kommer att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning den 5:e mars med Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Utöver tävlingsbidragen kommer fjolårets DMGP-vinnare Fyr & Flamme att uppträda som gästartister.


Frankrike fick ifjol sin bästa Eurovisionplacering på 3o år och med det i ryggen har France Télévisions valt att fortsätta med den nationella finalen C’est vous qui décidez som uttagning. Årets final får samma upplägg som fjolårets final, vilket innebär att 12 bidrag har valts ut till startfältet. I finalsändningen, som äger rum den 5:e mars, kommer bidragen att framföras och sedan avgör en tittaromröstning sju av bidragen som får tävla vidare. Bland de resterande fem får en jurypanel rösta fram ett wildcard. Därefter hålls en ny omröstning där juryns och tittarnas röster avgör en vinnare som får representera Frankrike i Eurovision 2022.

Årets jury består av artisten Jenifer Dadouche-Bartoli som går in i rollen som ordförande, och utöver henne kommer även André Manoukian, Augustin Galiana, Cyril Féraud, Elodie Gossuin, Gjon’s Tears (tävlade för Schweiz i Eurovision 2020 och 2021), Joyce Jonathan, Nicoletta, Sundy Jules och Yseult att ingå i juryn.


Portugal fortsätter att välja artist och bidrag genom Festival da Canção som även under 2022 utgörs av två semifinaler och en final. Sändningsdatumen är satta till den 5:e, 7:e och 12:e mars.

Likt föregående år har TV-bolaget RTP bjudit in större delen av startfältets låtskrivare, men i år höll man dörren öppen för fyra bidrag från en öppen antagning (dubbelt så många jämfört med ifjol). I november förra året offentliggjordes namnen på bidragens låtskrivare och senare hölls även en lottning om vilka låtskrivare som ska tävla i respektive semifinal. Först i januari presenterades alla artister med tillhörande tävlingsbidrag.


Serbien går tillbaka till att välja genom en nationell uttagning även om det inte blir den tidigare Beovizija utan den nya uttagningen Pesma za Evroviziju 22. Uttagningen består av två semifinaler och en final med sammanlagt 36 tävlande där jury- och tittarröstning avgör alla resultat. Sändningarna är planerade till den 3:e, 4:e och 5:e mars.


Tyskland hade tänkt att fortsätta med internvalsmodellen, men i början av november förra året justerades planerna till att istället omfatta en nationell final som har fått namnet Germany: 12 points. Samma månad kunde låtskrivare och artister från hela världen ansöka om att delta, och därefter har en kommitté bestående av personer från TV-bolaget ARD:s olika radiostationer tillsammans med den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast valt ut startfältet. Alla 6 finalbidrag presenterades i februari.

I januari kom ytterligare besked om uttagningen, däribland det nya finalnamnet samt att resultatet ska avgöras genom online-, telefon- och SMS-röstning. Onlineröstningen öppnade den 28:e februari och kommer sedan att vara öppen en bit in i finalsändningen som äger rum den 4:e mars.

 

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Azerbajdzjan öppnade i slutet av december 2021 en bidragsantagning som pågick fram till 31:a januari. Ett par veckor senare meddelade TV-bolaget İTV (İctimai Tv) att de hade internt valt ut artisten Nadir Rustamli som representant för Azerbajdzjan i tävlingen. Hans tävlingsbidrag släpps i slutet av uttagningssäsongen.


Belgien utsåg redan i oktober förra året sitt artistval Jérémie Makiese och den 10:e mars kommer det att bli känt vilket tävlingsbidrag som han får med sig till Eurovision i Turin.


Georgien valde i november ut gruppen Circus Mircus som sin representant till Eurovision 2022. Efter detta har vi inte fått höra något gällande när eller hur tävlingsbidraget ska utses, men det kommer att bli känt inom en snar framtid.


Grekland, eller snarare det nationella TV-bolaget ERT, offentliggjorde strax före julen 2021 att norsk-grekiska Amanda Tenfjord kommer att representera Grekland i Eurovision 2022. Vilken låt hon får med sig till tävlingen är ännu inte officiellt vald/presenterad men likt Georgiens fall kommer det att bli känt inom en snar framtid.


Nederländerna gjorde även de klart med sitt artistval före julen 2021, i det här fallet utsågs sångerskan S10 internt av TV-bolaget AVROTROS. Bolaget kommer att presentera hennes tävlingsbidrag den 3:e mars, men redan innan presentationen är det känt att låten kommer att framföras på nederländska, ett språk som Nederländerna inte sjungit på i ESC-sammanhanget sedan 2010!

 

 

Planerade/pågående internval men med oklara besked

Armenien gick i december förra året ut med en väldigt kort uppdatering att man tänker välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 internt. Senast Armenien skulle ha tävlat (2020) användes Depi Evratesil som uttagning men så verkar alltså inte bli fallet vid comebacken 2022. Det har florerat en del rykten om olika artister men inget som ännu har konkretiserats.


Cypern kommer, enligt ESCToday.com, att göra ett internval. Likt Armenien har det förekommit en rad olika artistrykten men inget som har kunnat gjorts officiellt.


Schweiz har sedan förra året meddelat att de fortsatte med den tidigare internvalsmetoden med att låta en större publikpanel och en expertjury rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att representera Schweiz i Eurovisionen. Efter omröstningarnas slut offentliggjorde TV-bolaget SRF namnen på de personer som utgjorde expertjuryn men någon vinnare har ännu inte presenterats.


Storbritannien bekräftade i höstas att BBC har fått till ett samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som man avser hämta artist och tävlingsbidrag från. Hur själva valet sedan kommer att gå till är inte känt, mer än att vi kommer att få ett besked senast i mitten av mars.

 

 

Eurovision 2022

Nedräkningen till den 66:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och i skrivande stund är det 75 dagar kvar till sändningsstart! I februari har det, som du har läst dig till här ovanför, hänt mycket kring nationella uttagningar och det har det även gjort kring Eurovision som helhet.

 

Besked: Ryssland får inte delta

Efter den kris som har skett mellan Ryssland och Ukraina nu i februari tog EBU beslut om att inte låta Ryssland medverka i Eurovision 2022.

I samband med att konflikten drog igång den 24:e februari hörde SVT:s Kulturnyheterna av sig till EBU och fick då som svar att Ryssland skulle fortsätta välkomnas till tävlingen. Detta ledde till en stark kritikstorm där ett flertal TV-bolag, bland annat Sveriges Television själva, runt om i Europa tog avstånd från ett ryskt deltagande och önskade att EBU skulle ändra sitt beslut. Knappt ett dygn senare har EBU svängt i frågan och de har nu bekräftat officiellt att Ryssland inte längre välkomnas till Turin i maj. EBU säger att man har förankrat beslutet hos sina medlemmar (de olika TV-bolagen).

Det är värt att notera att Ryssland hade inte bekräftat vilken artist och tävlingsbidrag de hade tänkt skicka till Eurovision 2022.

 

Uppgifter: väljer att lämna EBU

Enligt uppgifter från ryska TASS har de ryska bolagen Channel One, VGTRK & Radio Dom Ostankino, som representerar Ryssland i EBU, valt att lämna sina EBU-medlemskap. Detta skulle ha berott på en reaktion av att landet inte längre välkomnas att tävla i Eurovision 2022.

 

Vi inväntar besked om startordningar

I början av oktober i fjol kom beskedet om deltagarländerna i årets Eurovision (om än att den har reviderats i efterhand p.g.a. Ryssland inte längre deltar) och i slutet av januari lottades även semifinalerna. För Sveriges del blir det tävlan i den andra semifinalen den 12:e maj med ett startnummer någonstans mellan 10 och 18. Det är den italienska produktionen som avgör vilka startnummer respektive land kommer att få, något som avgörs först efter att alla 40 bidrag är utvalda.

De så kallade “Big Five”-länderna slipper i vanlig ordning att kvala men de ska samtidigt delta i omröstningarna i minst en semifinal. Vid lottningstillfället blev det klart att Frankrike och värdlandet Italien får rösta i den första semifinalen medan Spanien, Storbritannien och Tyskland får rösta i den andra semifinalen.

 

Blir Eurovision 2022 coronaanpassad?

EBU har ännu inte officiellt presenterat om de anpassningar som gjordes ifjol (2021) p.g.a. coronapandemin kommer att kvarstå till årets tävling. Det är heller inte känt hur stor publik som tävlingsarenan kommer att kunna ta in. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13-15000 personer vid en konsert, men om det fylls på med så många personer är än så länge inte känt.

I en intervju med Melodifestivalklubben, som gjordes inför fjolårets Junior Eurovision-final i Paris, uttalade sig Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl att EBU arbetar utifrån att pandemin fortsatt är ett faktum och därför fortsätter de att arbeta med olika scenarier baserat på pandemiskt läge i Europa vid tillfället då Eurovision ska äga rum. Exakt hur scenarierna ser ut framgick dock inte vid intervjutillfället ej heller vilka eventuella justeringar som kan tillkomma i Turin.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2022 respektive Nationella uttagningar 2022 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 

 

Eurovision Pre Partyn

Efter två år med lockdowns i Eurovision Pre Party-världen är nu flera pre partyn tillbaka inför Eurovision 2022. Festerna anordnas i lokaler i fyra städer under mars och april där både artister som tävlar i årets upplaga och ev. gästartister från tidigare års uttagningar och Eurovisions framträder.

Nedan presenterar vi schemat, gäster och upplägget för säsongens Pre Partyn (med reservation för ev. tillägg och justeringar):

 

Barcelona Eurovision Party

 • När: 26 mars
 • Var: Sala Apolo i Barcelona, Spanien.
 • Värdar: Sharonne & Giuseppe Di Bella

Inbjudna artister*: Brooke (Irland 2022), Chanel (Spanien 2022), Conchita Wurst (Österrike 2014), Marta Roure (Andorra 2004), Ronela Hajati (Albanien 2022), Roza Lopez (Spanien 2002), Senhit (San Marino 2011, 2020 & 2021), SunStroke Project (Moldavien 2010 & 2017), Vladana (Montenegro 2022) och We Are Domi (Tjeckien 2022).

Läs mer »

 

London Eurovision Party

 • När: 3 april
 • Var: Hard Rock Hotel i London, Storbritannien
 • Värdar: SuRie & Paddy O’Connell

Inbjudna artister*: Brooke (Irland 2022), Intelligent Music Project (Bulgarien 2022) och Victoria (Bulgarien 2020 & 2021)

Läs mer »

 

Eurovision in Concert

 • När: 9 april
 • Var: AFAS LIVE i Amsterdam, Nederländerna
 • Värdar: Edsilia Rombley & Cornald Maas

Inbjudna artister*: Brooke (Irland 2022), Intelligent Music Project (Bulgarien 2022), Jérémie Makiese (Belgien 2022), S10 (Nederländerna 2022), Maggie MacNeal (Nederländerna 1974 & 1980) och Ronela Hajati (Albanien 2022)

Läs mer »

 

PrePartyES

 • När: 15 & 16 april
 • Var: Sala La Riviera i Madrid, Spanien
 • Värd: Krista Siegfrids

Inbjudna artister*: Brooke (Irland 2022), Blanca Paloma, Rayden, Sara Deop, Tanxugueiras & Xeinn (från Spaniens uttagning 2022), Melanie García (Spanien i Junior Eurovision 2019) och Ronela Hajati (Albanien 2022)

Läs mer »

 

Noteringar

* Listorna över inbjudna artister redovisar vilka artister som hade bokats till och med den 28:e februari. Det kommer med all sannolikhet tillkomma fler artister inför respektive events.

 

 

Övriga nyheter

Eurovision 2022 har fått sitt invigningsdatum

Tidningen Turino Today rapporterade i mitten av februari att Eurovisions invigningsceremoni kommer att äga rum söndagen den 8:e maj i Reggia di Venaria i Turin. Likt många tidigare upplagor kommer artisterna och deras delegationer få möta presskåren och fansen längs med röda mattan under ledning av Carolina Di Domenico och Gabriele Corsi.

 

Eurovision Young Musicians är tillbaka

Norska NRK bekräftade i början av februari vilka talanger som ska delta i den norska uttagningen till Eurovision Young Musicians. Därmed står det klart att tävlingen kommer tillbaka igen efter att den senaste upplagan blev inställd under pandemiåret 2020.

Eurovision Young Musicians avgörs vartannat år och i år (2022) är den planerad att äga rum i Montpellier i Frankrike. Enligt uppgifter är tävlingsdatumet satt den 23:e juli.

 

BBC flyttar semifinalsändningar till BBC Three

Brittiska BBC gick i början av februari ut med att de från och med i år kommer att sända Eurovisions två semifinaler i kanalen BBC Three, vilket är första gången sedan 2015 som det inträffar. Kommentatorer för dessa två sändningar blir Scott Mills och Rylan Clark. Det är dock inte bekräftat om Graham Norton blir kvar som finalkommentator och i så fall i vilken BBC-kanal finalsändningen kommer att visas.

 


 

Kommentera