Eurovision 2022: Sverige tävlar i semifinal 2

EUROVISION 2022. Under tisdagen den 25:e januari 2022 lottades årets 36 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den andra semifinalen den 12:e maj.

Förutom att tilldelas en semifinal blev varje land också tilldelad en semifinalhalva. I Sveriges fall blev det den andra halvan av semifinal 2 vilket i praktiken innebär ett startnummer mellan 10 och 18. Vilket startnummer Sverige sedan får avgörs av den italienska produktionen tidigast i andra hälften av mars.

 

Så blev alla semifinalländer fördelade

Nedan presenterar vi resultatet av lottningen semifinal för semifinal inom varje starthalva.

OBS! Då startordningen ännu inte är satt har vi tills vidare valt att placera länderna i alfabetisk ordning inom respektive halva. De startnummer som anges i rubrikerna är endast markeringar för vilka startnummer som är aktuella i respektive semifinalhalva.

 

Semifinal 1*


Första halvan (startnr. 1-9)

Albanien

Bulgarien

Lettland

Litauen

Moldavien

Nederländerna

Schweiz

Slovenien

Ukraina

 

Andra halvan (startnr. 10-17)

Armenien

Danmark

Grekland

Island

Kroatien

Norge

Portugal

Österrike

 

 

Semifinal 2


Första halvan (startnr. 1-9)

Australien

Azerbajdzjan

Cypern

Finland

Georgien

Israel

Malta

San Marino

Serbien

 

Andra halvan (startnr. 10-18)

Belgien

Estland

Irland

Montenegro

Nordmakedonien

Polen

Rumänien

Sverige

Tjeckien

 

* Initialt skulle Ryssland ha tävlat i den första semifinalen, men cirka en månad efter lottningen drog EBU tillbaka deras kandidatur.

 

Var röstar ”Big Five”-länderna?

I vanlig ordning är några länder direktkvalificerade till finalen och likt 2011 års tävling (då Tyskland stod värd) kommer endast de s.k. ”Big Five”-länderna slippa kvala genom semifinalerna. Detta då värdlandet Italien ingår i ”Big Five”. Däremot ska dessa fem länder vara med och rösta i semifinalerna och även det blev det lottdragning om.

Resultatet av ”Big Five”-lottningen blev att Frankrike och värdlandet Italien får rösta i den första semifinalen medan Spanien, Storbritannien och Tyskland får rösta i den andra semifinalen.

 


 

Kommentera