EBU portar Ryssland från Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Efter den kris som har skett mellan Ryssland och Ukraina har EBU nu beslutat att inte låta Ryssland medverka i Eurovision 2022.

 

Vad har hänt?

Redan under gårdagen (läs: torsdagen den 24:e februari) hörde SVT:s Kulturnyheterna av sig till EBU och fick då som svar att Ryssland skulle fortsätta välkomnas till tävlingen. Detta ledde till en stark kritikstorm där ett flertal TV-bolag, bland annat Sveriges Television själva, runt om i Europa tog avstånd från ett ryskt deltagande och önskade att EBU skulle ändra sitt beslut. Knappt ett dygn senare har EBU svängt i frågan och de har nu bekräftat officiellt att Ryssland inte längre välkomnas till Turin i maj. EBU säger att man har förankrat beslutet hos sina medlemmar (de olika TV-bolagen).

Det är värt att notera att Ryssland hade ännu inte bekräftat vilken artist och tävlingsbidrag de hade tänkt skicka till Eurovision 2022.

 

Vad händer nu?

Den ultimata konsekvensen av detta blir att Ryssland inte kommer att medverka, vilket gör att startlistan går från 41 till 40 länder. Dessutom får semifinal 1, där Ryssland skulle ha tävlat, ett land mindre i startfältet (17 bidrag istället för 18).

 


 

Kommentera