MALTAS UTTAGNING. Det maltesiska TV-bolaget TVM utsåg Maltas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom den återinförda MESC-uttagningen.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter ett par säsonger med X Factor och internval återgick Malta till sin tidigare uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest). Inför uttagningen utsåg en jury 22 tävlingsbidrag utifrån en nationell antagning.

 

Upplägg

Upplägget för uttagningen blev först en semifinal med 22 bidrag där jury- och tittarröstning röstade fram 16 av låtarna till den avgörande finalen. Sedan fick en enskild tittarröstning välja in en av de 6 utröstade bidragen som skulle få bli finalens wildcard. Även själva finalavgörandet skedde med jury- och tittarröstning.

Utöver de två sändningarna genomfördes även en s.k. nostalgiafton för att uppmärksamma att det har gått mer än 50 år sedan Malta deltog för första gången i Eurovision Song Contest. Vid den tillställningen deltog ett flertal tidigare Eurovision-representanter för Malta.

Sloganen för uttagningen var What A feeling.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 19:e februari röstades Emma Muscat med tävlingsbidraget ”Out of Sight” fram som representant för Malta i Eurovision 2022, men ett par veckor senare kom besked att Emma har valt att byta låt! Den nya låten som har valts ut heter ”I Am What Am” och är gjord av Emma själv tillsammans med Dino Medanhodzic, Julie Aagaard och Stine Kinck. Se den officiella musikvideon här nedan:

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

 

Finalen

Efter semifinal och nostalgiafton var det dags för Malta att välja artist och bidrag till Eurovision 2022. Juryn och tittarna hade sammanlagt 17 låtar att välja på.

Juryn bestod av 6 personer som alla gav poäng till bidragen enligt Eurovisionskalan (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Även tittarna delade ut poäng men deras var endast värda lika mycket som en sjunde jurygrupp. Det innebar att juryn hade 86% makt att avgöra resultatet medan tittarna fick bara 14% makt.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till semifinaluppträdanden.

 1. Baklava feat. Nicole – Electric Indigo
 2. Norbert –How Special You Are
 3. Matt BLXCK –Come Around
 4. Giada – REVELACIÓN
 5. Jessika* – Kaleidoscope
 6. Raquel – Over You
 7. Nicole Hammett – A Lover’s Heart
 8. Miriana Conte – Look What You’ve Done Now
 9. Nicole Azzopardi –Into The Fire
 10. Sarah Bonnici – Heaven
 11. Enya Magri – Shame
 12. Denise – Boy
 13. Emma Muscat – Out of Sight
 14. Janice Mangion – Army
 15. Mark Anthony Bartolo – Serenity
 16. Aidan – Ritmu
 17. Richard Edwards –Hey Little

 

* Jessika valdes in som wildcard i finalen.

 

Så här tyckte vi (inför)!


 

 1. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 2. Miriana Conte – ”Look What You’ve Done Now”
 3. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 4. Emma Muscat – ”Out of Sight”
 5. Sarah Bonnici – ”Heaven”

Kommentar: Lite blandad final på Malta i år. Jag kan väl inte egentligen se någon självklar vinnare här, det är mycket som antingen är utdaterat eller som helt enkelt inte producerats tillräckligt väl. Tyvärr är jag dessutom känslig för falsksång, och det finns det tyvärr gott om här. Trots detta, finns en handfull bidrag som jag iallafall ser lite potential i. Sarah Bonnici kommer med lite klassisk 90-tal, i pop-balladform vilket är riktigt ovanligt numera. Sen har vi en uppsjö med kvinnliga artister som river upp lite fart och fläkt, vilket jag uppskattar. Medan Miriana Conte antagligen kommer med den mest moderna tidsenliga låten, så drar jag ändå Nicole Azzopardi lite högre – som kommer med en låt anno 2018. Det är inte en jätte-utdaterad låt egentligen men den är tillräckligt gammaldags för att det ska märkas. Emellertid är den bäst skriven och producerad av alla i tävlingen, i mina öron iallafall. Dessutom ska Nicole ha en store eloge för sitt framförande som är mycket starkt här.

 


 1. Richard Edwards – ”Hey Little”
 2. Aidan – ”Ritmu”
 3. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 4. Jessika – ”Kaleidoscope”
 5. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”

Kommentar: Jag tycker att finalfältet inte är så starkt som jag hade hoppats på. Men jag har ändå skrapat ihop en topp 5. Jag vill gärna se att Richard Edwards går till Eurovision först och främst, men skulle inte bli chockad om Aidan skulle vinna allt.


 1. Jessika – ”Kaleidoscope”
 2. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 3. Norbert – ”How Special You Are”
 4. Emma Muscat – ”Out of Sight”
 5. Raquel – ”Over You”

Kommentar: Jag vill först och främst säga att jag är väldigt glad över att Jessika valdes in som wildcard till finalen, att hon ens åkte ut i första rundan är för mig obegripligt. Sedan är det förmodligen så att hennes chanser att vinna MESC 2022 nu är nog lika med noll p.g.a. att hon är wildcard och därmed inröstad som bidrag nr 17 av 17, men jag hoppas ändå att jag har fel där och att hon ändå kan få en hyfsad bra placering. Min personliga tvåa Nicole Azzopardi tycker jag har den bästa scenshowen medan Norberts låt är den bästa balladen i startfältet. I övrigt tycker jag det är synd i många nummer att de maffiga scenshowerna liksom publikbilder uteblir. Det känns mer som att man tittar på en Idol-audition än en direktsänd galaföreställning, så jag hoppas att finalen blir mycket bättre än vad semin var.


 1. Denise – ”Boy”
 2. Aidan – ”Ritmu”
 3. Matt BLXCK – ”Come Around”
 4. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 5. Emma Muscat – ”Out of Sight”

Kommentar: Som tur är kunde jag behålla min topp 5 inför finalen. Även om det är ett svagt startfält överlag har jag ändå lyckats hitta några godbitar men det är mest när det gäller studioversionerna. Flera låter bedrövligt när de framför bidragen live men det kan ju ändras över tiden.


 1. Janice Mangion – ”Army”
 2. Enya Magri – ”Shame”
 3. Raquel – ”Over You”
 4. Sarah Bonnici – ”Heaven”
 5. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”

Kommentar: Final stundar alltså (i skrivande stund) ikväll, och här har jag ändå fått med 4 av 5 bland de jag hade i min topp 5 inför semin. Inte illa alltså. Däremot, av det jag hunnit se, så är det inte mycket som ändrat min uppfattning om Maltas startfält. Tycker min panelkollega Katja sammanfattade det bra när hon sa att det känns som Malta bara slängde ihop lite låtar snabbt och lätt för att få ihop en tävling. Med så många låtar som skrivs av samma låtskrivare så blir det tyvärr lite enformigt.


 1. Aidan – “Ritmu”
 2. Nicole Azzopardi – “Into The Fire”
 3. Janice Mangion – “Army”
 4. Richard Edwards – “Hey Little”
 5. Nicole Hammett – “A Lover’s Heart”

Kommentar: Är väl måttligt road över semifinalresultatet då två av mina favoriter åkte ut. Men i vilket fall så kommer det bara att finnas en vinnare och det hoppas jag blir Aidan med låten Ritmu.


 1. Aidan – ”Ritmu”
 2. Jessika – ”Kaleidoscope”
 3. Matt BLXCK – ”Come Around”
 4. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 5. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”

Kommentar: Det var inte mycket som var bra låtmässigt (totalt sett) i Maltas uttagning, men jag får ändå till en stark topplista till finalen, som jag kan stå för. Här hoppas jag innerligen att Aidan med sin dansanta, latino-inspiererade låt ”Ritmu” tar hem det. Det hade dessutom varit kul med en låt helt på maltesiska i Eurovision. Längesen sist. Skickar man Aidan kommer de tillhöra det absoluta toppskiktet hos mig inför ESC 2022. Jessika är alltid en storfavorit för mig och hon knep den sista publika wildcard-platsen, vilket säkerligen betyder att hon är chanslös till någon topplacering. Men hennes låt ”Kaleidoscope” är skön och medryckande. Något som också är extremt medryckande är den coola Matt BLXCK med sin låt ”Come Around”. Precis som Aidan sticker Matt BLXCK ut och hade varit ett klockrent val till Eurovision. Dock finns vissa partier som påminner om Israels ESC-bidrag för i år. Hur som helst, jag hoppas att Malta väljer rätt i slutändan. Jag har räknat upp 3 kandidater jag hade varit nöjd över och får väl även inkludera Nicole Azzopardi som en reservkandidat. Dock hade det varit alldeles för platt och förutsägbart. Samma sak med Baklava feat. Nicole.

 

Resultat


Foto & copyright: fotograf saknas
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Emma Muscat med bidraget ”Out of Sight” som kommer att få representera Malta i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen MESC som avgjordes den 19:e februari 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Malta valde att återgå till sin tidigare nationella uttagning MESC, vilket man senast gjorde år 2018. Den här gången utsågs 22 bidrag som fick tävla genom en semifinal där tittar- och juryröstning avgjorde 16 finalister. Dessa låtar framfördes igen i en finalsändning där slutligen vinnaren korades. Även den här gången var det med hjälp av juryns och tittarnas hjälp.

Det kan noteras att vinnaren och tvåan var storfavoriter i och med att det skilde endast 20 poäng mellan dem, medan det skilde hela 36 poäng mellan tvåan och trean! Därefter var det ganska jämnt i poängen ner till sistaplatsen.
Absolut sist blev det inröstade wildcardet, Jessika med ”Kaleidoscope”.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (totalpoäng inom parentes):

 1. Emma Muscat – Out of Sight (92p)
 2. Aidan – Ritmu (72p)
 3. Nicole Azzopardi –Into The Fire (36p)
 4. Norbert –How Special You Are (34p)
 5. Denise – Boy (31p)
 6. Miriana Conte – Look What You’ve Done Now (28p)
 7. Matt BLXCK –Come Around (18p)
 8. Nicole Hammett – A Lover’s Heart (16p)
 9. Enya Magri – Shame (15p)
 10. Richard Edwards –Hey Little (13p)
 11. Mark Anthony Bartolo – Serenity (11p)
 12. Sarah Bonnici – Heaven (10p)
 13. Giada – REVELACIÓN (8p)
 14. Raquel – Over You (8p)
 15. Baklava feat. Nicole – Electric Indigo (7p)
 16. Janice Mangion – Army (7p)
 17. Jessika – Kaleidoscope (1p)

 

Tycker du att Malta valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarerVarje år inträffar ett oväntat resultat med en random vinnare, där en personlig förhandsfavorit (som hade kunnat gå bra i Eurovision) faller på målsnöret och detta inträffade i lördags då Malta utsåg sin kandidat att skicka till Turin. För mig var det självklara valet att ”Ritmu” med Aidan skulle ha vunnit. Låten är extremt catchy & dansant, modern och med ett snyggt scenframträdande. Är helt övertygad att det hade gått jättebra för Malta i ESC 2022. Istället valde man den sämsta tänkbara låten som är så intetsägande och tråkig. Malta kommer inte ta sig till någon ESC-final i år, det är ett som är säkert. Usch, vad besviken jag är!!

 

 

Avgjorda sändningar
Semifinalen

I den inledande semifinalen i Maltas uttagning tävlade 22 bidrag varav 16 bidrag röstades vidare till finalen. Detta skedde med hjälp av en jurypanel samt tittarröstning.

Inför sändningen tyckte vi till om tävlingsbidragen och vi länkar även till både studioversioner och senaste uppträdanden.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-17

 • Tid:
 • 21:00 CET

 • Programledare:
 • Stephanie Spiteri och Quintion Scerri

 • Plats:
 • MFCC, Ta’ Qali

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • TVM – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tyckte till (inför) »
 • Resultat »

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning.

 1. Aidan – Ritmu
 2. Janice Mangion – Army
 3. Nicole Hammett – A Lover’s Heart
 4. Sarah Bonnici – Heaven
 5. Mark Anthony Bartolo – Serenity
 6. Denise – Boy
 7. Richard Edwards –Hey Little
 8. Francesca – Rise
 9. Miriana Conte – Look What You’ve Done Now
 10. Giada – REVELACIÓN
 11. Baklava feat. Nicole – Electric Indigo
 12. Derrick – II
 13. Norbert –How Special You Are
 14. Raquel – Over You
 15. Jessica Grech – Aphrodisiac
 16. Matt BLXCK –Come Around
 17. Rachell Lowell –White Doves
 18. Nicole Azzopardi –Into The Fire
 19. Emma Muscat – Out of Sight
 20. Malcolm Pisani –We Came For Love
 21. Enya Magri – Shame
 22. Jessika – Kaleidoscope

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Miriana Conte – ”Look What You’ve Done Now”
 2. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 3. Denise – ”Boy”
 4. Emma Muscat – ”Out of Sight”
 5. Jessica Grech – ”Aphrodisiac”
 6. Nicole Hammett – ”A Lover’s Heart”
 7. Norbert – ”How Special You Are”
 8. Richard Edwards – ”Hey Little”
 9. Matt BLXCK – ”Come Around”
 10. Francesca – ”Rise”

Kommentar: Det är ett rejält startfält som Malta kommer med i år, och trots att startfältet är 22 bidrag stort så vågar jag ändå säga att kvaltiteten är ganska hög. Genomgående kan vi höra välproducerade, uppdaterade och välsjungna bidrag och jag tvivlar inte på att Malta här sitter på en eller ett flertal artister som mycket väl skulle platsa i Eurovision. Emellertid är det bara ett fåtal låtar som verkligen sticker ut – ”Look What You’ve Done Now”, ”Into The Fire” och ”Boy” som både är kaxiga och intressanta för en internationell publik. Dock ställer jag mig frågan om Malta inte snöat in sig lite väl mycket på upptempo party och feelgoodlåtar? Nog för att det är skönt med omväxling från många andra nationella uttagningar i år där annars konstnärliga och melankoliska lågtempolåtar dominerar – men kanske är Malta just därför lite ur fas med resten av Europa? I vart fall föredrar jag Maltas takter – äntligen något som svänger!

 


 1. Richard Edwards – ”Hey Little”
 2. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 3. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 4. Jessika – ”Kaleidoscope”
 5. Aidan – ”Ritmu”
 6. Enya Magri – ”Shame”
 7. Raquel – ”Over You”
 8. Rachell Lowell – ”White Doves”
 9. Giada – ”REVELACIÓN”
 10. Nicole Hammett – ”A Lover’s Heart”

Kommentar: Då är det dags för det Malta att ta ut sin låt till Eurovision. Måste få vara ärlig o säga att det inte är det bästa nationella uttagingen i årets Eurovison säsong. Men jag vill gärna se Richard Edwards i final och gärna att Jessika också tar sig ditt. Men man vet ju aldrig med Malta, kanske blir en skräll.


 1. Jessika – ”Kaleidoscope”
 2. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 3. Rachell Lowell – ”White Doves”
 4. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 5. Aidan – ”Ritmu”
 6. Norbert – ”How Special You Are”
 7. Richard Edwards – ”Hey Little”
 8. Emma Muscat – ”Out of Sight”
 9. Raquel – ”Over You”
 10. Jessica Grech – ”Aphrodisiac”

Kommentar: Först och främst är det roligt att Malta går tillbaka till sin MESC-uttagning igen, den har varit saknad! Själva startfältet då tycker jag personligen är ganska bra för det finns något för alla. Efter att ha lyssnat på låtarna i studioversionerna är det i alla fall två som jag hoppas det kommer att stå emellan i finalen: Jessikas “Kaleidoscope“ och Nicole Azzopardis “Into The Fire“. Bägge två är härliga bidrag och jag hoppas just nu att någon av dessa når Turin i maj.


 1. Denise – ”Boy”
 2. Aidan – ”Ritmu”
 3. Matt BLXCK – ”Come Around”
 4. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 5. Emma Muscat – ”Out of Sight”
 6. Richard Edwards – ”Hey Little”
 7. Rachell Lowell – ”White Doves”
 8. Miriana Conte – ”Look What You’ve Done Now”
 9. Derrick – ”II”
 10. Jessica Grech – ”Aphrodisiac”

Kommentar: Känns som att Malta bara kokat ihop lite låtar snabbt och lätt för att få ihop en tävling. Texterna är urlöjliga i vissa fall men för min del är det faktiskt inte så viktigt. Man kan sjunga med och de går att lyssna på men finns ingen fullpoängare i detta startfält.


 1. Janice Mangion – ”Army”
 2. Enya Magri – ”Shame”
 3. Raquel – ”Over You”
 4. Francesca – ”Rise”
 5. Sarah Bonnici – ”Heaven”
 6. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 7. Richard Edwards – ”Hey Little”
 8. Malcolm Pisani – ”We Came For Love”
 9. Nicole Hammett – ”A Lover’s Heart”
 10. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”

Kommentar: Det är alltid lite svårt att veta vad man ska ha för förväntningar på Malta, inte minst när de ska köra nationell uttagning, vilket är första gången sen 2018 man gör det. En sak som dock lyser igenom är hur liten deras musikindustri är, när man har samma låtskrivare på flera låtar, vilket gör startfältet jämntjockt, men med dålig bredd. Detta startfält gör inte så mycket för att ändra på den saken, men en person jag gärna ser som representant är Janice Mangion, som 2017 var nära segern med sin då helmaltesiska låt. Även denna gång bjuder hon på några textrader på maltesiska i en hyfsat bra ballad.


 1. Aidan – ”Ritmu”
 2. Jessica Grech – ”Aphrodisiac”
 3. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 4. Derrick – ”II”
 5. Janice Mangion – ”Army”
 6. Richard Edwards – ”Hey Little”
 7. Nicole Hammett – ”A Lover’s Heart”
 8. Giada – ”REVELACIÓN”
 9. Enya Magri – ”Shame”
 10. Miriana Conte – ”Look What You’ve Done Now”

Kommentar: Vill först och främst berömma Malta för den goda kvalitén på uttagningen och att de plockat fram så pass många starka bidrag. Jag är även glad att de valde att inkludera bidrag på maltestiska. Historiskt sätt har det ju gått riktigt dåligt dessvärre när Malta skickat maltestiska bidrag, och jag vet inte om vare sig Ritmu eller II är favorittippade. Ritmu är i alla fall min favorit tätt följd av Aphrodisiac får jag välja fritt så skickar jag helst någon av dessa två till Turin.


 1. Aidan – ”Ritmu”
 2. Jessika – ”Kaleidoscope”
 3. Nicole Azzopardi – ”Into The Fire”
 4. Rachell Lowell – ”White Doves”
 5. Matt BLXCK – ”Come Around”
 6. Baklava feat. Nicole – ”Electric Indigo”
 7. Jessica Grech – ”Aphrodisiac”
 8. Richard Edwards – ”Hey Little”
 9. Norbert – ”How Special You Are”
 10. Janice Mangion – ”Army”

Kommentar: Den lilla Medelhavsön Malta är bland mina absoluta favorit-nationer i Eurovision-sammanhang. Jag blev så besviken när man övergick till internval och slopade sin nationella uttagning ”MESC”. De har alltid haft så intressanta och bra bidrag (enligt mig) i sin nationella uttagning. När jag fick veta att man skulle återuppta ”MESC” blev jag först jätteglad, men efter att ha lyssnat på låtarna, så finns det enbart 9 av 22 låtar som tilltalar mig och det är ett kraftigt underbetyg och en stor besvikelse. Det hör inte till vanligheten att Malta har så låg kvalitet på sin nationella uttagning. Nåja, här finns fortfarande några personliga storfavoriter i form av Aidan, Jessika och Nicole Azzopardi. Någon av dessa 3 kandidater hoppas jag tar sig hela vägen till finalen och utmanar om segern.

 

Semifinalens resultat


Under torsdagskvällen den 17:e februari sändes semifinalen i Maltas uttagning MESC 2022 där sammanlagt 22 bidrag deltog. Tittaromröstningen pågick dock i ett helt dygn och därför offentliggjordes resultatet först i slutet av nostalgikvällen den 18:e februari. Utöver detta stod det klart att en av de utröstade akterna kommer att bli wildcard i finalen.

Nedan är resultatet för vilka som gick vidare till finalen respektive åkte ut. Observera att samtliga placeringar är tills vidare utan inbördes ordning (gäller såväl finalisterna som de utslagna bidragen)!

 

Finalisterna

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande 16 bidrag som röstades vidare till finalen:

 

 

De utslagna bidragen/möjliga wildcards

Bidragen här nedan röstades ut i semifinalen, däremot kommer en av dem att röstas in i finalen som wildcard.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Nostalgiafton

Fredagen den 18:e februari, dvs. dagen efter semifinalen och dagen före finalen, hålls en s.k. nostalgiafton för att uppmärksamma 50-årsjubilet av Maltas första Eurovision-deltagande (1971). Värdar för sändningen var Ryan Borg och Josmar, och ett flertal artister som tidigare tävlat för Malta i Eurovision deltog.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera