Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Moldavien NF 2021

Moldavien NF 2023 »


MOLDAVIENS UTTAGNING. Det moldaviska TV-bolaget TRM hade först bekräftat att man tänkte utse Moldaviens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom den nationella finalen Selecţia naţională. Men i samband med en liveaudition inför finalen meddelade arrangörerna att beslutet gällande artist- och bidragsvalet istället skulle göras internt.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter fjolårets internval var det tänkt att Moldavien skulle ta tillbaka sitt koncept med en nationell uttagningsfinal till Eurovision Song Contest. Detta bekräftades tidigare under 2021 och skulle innefatta en öppen antagning följt av en liveaudition där en jury skulle utse startfältet. Några dagar innan auditionen släpptes listan över de aktuella artisterna och deras tävlingsbidrag som tävlade om att få en plats i finalen. En av artisterna valde dock att hoppa av sin medverkan innan auditionen.

 

Från final till internval

Att Moldavien valde att gå från final till internval beror på att landet i januari 2022 upplevde en väldigt stor smittspridning av coronaviruset. Arrangörerna ansåg att man på grund av detta inte längre kunde garantera hälsa och säkerhet för alla inblandade parter.

Beslutet innebar att den audition som planerades till den 29:e januari blev ett direkt avgörande artist- och bidragsval istället för att låta ett antal finalbidrag tävla om segern vid ett senare tillfälle.

 

Eurovision-resultat 2022

Vid auditionen den 29:e januari utsågs Zdob și Zdub & Frații Advahov med låten ”Trenulețul” som representant för Moldavien i Eurovision 2022.

 

Auditionen

Nedan presenteras de artister med tillhörande tävlingsbidrag som fick uppträda vid auditionen (listade i alfabetisk ordning efter artist):

Alla låtar finns även att lyssna via denna länk.

 

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Zdob și Zdub & Frații Advahov med bidraget ”Trenulețul” som kommer att få representera Moldavien i Eurovision 2022. Det stod klart vid den liveaudition som ägde rum lördagen den 29:e januari.

Så här låter vinnarbidraget:

 

Så var uttagningen

Initialt var det sagt att TRM skulle anordna uttagningen Selecţia naţională för att utse Natalia Gordienkos efterträdare för Moldavien i Eurovision Song Contest. Finalen var planerad att äga rum den 5:e mars där jury- och tittarröstning skulle få utse en representant för landet i Turin. Men dagen innan auditionen ägde rum kom nya besked, för på grund av en eskalerande situation med nya covid19-fall i Moldavien anser arrangörerna att det inte längre går att anordna en final.

Istället för en final fick den urvalsjury som bedömde bidragen vid auditionen välja en vinnare på en gång istället för att låta ett antal av tävlingsbidragen gå vidare till finalen.

 

Hela resultatet

Nedan presenterar vi hur bidragen placerade sig enligt juryns rangordning (med klipp från auditionen):

 

Resterande bidrag i startfältet slutade oplacerade. Dessa var i alfabetisk ordning efter artist (med klipp från auditionen):

 

Tycker du att den moldaviska juryn utsåg rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »