Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Frankrike NF 2021

Frankrike NF 2023 »


FRANKRIKES UTTAGNING. Det franska TV-bolaget France Télévisions har bekräftat Frankrikes deltagande i Eurovision 2022, samt sagt att man tänker välja artist och bidrag genom en nationell final. I slutet av juni 2021 öppnades en antagning som håller öppet för intresserade artister och låtskrivare till slutet av oktober samma år.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Nationell final
  • Uttagningsdatum:
  • Inte känt
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Enligt uppgifter från den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien som kom i början av maj 2021 kommer det franska TV-bolaget France Télévisions att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket.

Exakt omfång av finalen är inte känt, däremot i slutet av juni släpptes ett regelverk och en antagning öppnades för intresserade artister och låtskrivare. Se mer här nedan.

 

Antagningen

För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil.

Det går även bra att mejla in sin låt till följande adress: casting.eurovision-ftv@francetv.fr

Som tidigare meddelat är deadline satt till den 24:e oktober 2021.

 

Regelverket

Här nedan sammanfattar vi de viktigaste punkterna i regelverket. Vi rekommenderar dock att du läser igenom alla punkterna i det om du tänker skicka in bidrag.

 

Låtskrivare

– Vi har inte hittat några regler som talar mot att bara franska låtskrivare tillåts skicka in bidrag vilket gör att det är fritt fram för vem som helst att ansöka. Däremot måste man kunna ha tillstånd att vara i Frankrike om ens låt blir utvald liksom att man inte får ha varit föremål för brottsutredning. Självklart får heller inte personer som arbetar inom eller med produktionen delta i tävlingen.

– Låtskrivare som får med tävlingsbidrag måste registrera sig eller vara registrerade hos SACEM och/eller med någon liknande motsvarighet.

– Låtskrivaren/na bakom ett tävlingsbidrag måste kunna garantera att den/de har 100 procent upphovsrätt till bidraget.

 

Bidraget

– Bidraget måste vara ett originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon plattform, och absolut inte före den 1:a september 2021.

– Covers och plagiat godkänns ej.

– Merparten av tävlingsbidraget ska framföras på franska och/eller regionala språk som talas i Frankrike.

– Låtens innehåll får inte bryta mot lagar och förordningar.

– I övrigt måste bidraget uppfylla alla EBU:s krav, exempelvis att låten inte får överstiga 3 minuter etc.

 

Artisten

– För att tävla som artist måste man vara minst 16 år gammal (senast 1:a januari 2022). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Alla minderåriga artister behöver ha målsmans tillstånd för att delta i uttagningen.

– Mellan 1-6 personer tillåts delta på scenen (räknat per nummer).

 

Andra villkor som är bra att känna till

France Télévisions ställer som villkor att alla tävlande ska kunna befinna sig på plats i Frankrike under den period då programmet ska avgöras. Dessutom kommer man att behöva kontraktera alla artister i startfältet utifrån olika premisser. Bland annat får artisten se till att inte ha något uppbokat som krockar med eventuell tävlan i Eurovision 2022 (exempelvis skivbolagsengagemang) och att man ger TV-bolaget rätten att använda låten och artisten under tävlingssammanhanget. Den vinnande artisten ska också se till att inför Eurovision 2022 göra sitt bästa för att göra ett så bra framträdande som möjligt i sändningen.

Slutligen äger France Télévisions rättigheterna till regelverket som de kan justera när och hur mycket de vill. Den som bryter mot reglerna kan också diskvalificeras.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen