NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Det nordmakedonska TV-bolaget MKRTV valde ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom onlinetävlingen Za Evrosong 2022.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Senast som Nordmakedonien utsåg artist och tävlingsbidrag genom en publik uttagning var inför Eurovision 2015 då TV-bolaget MRT anordnade den nationella uttagningen Skopje Fest, en uttagning som även hade använts vid flera andra uttagningstillfällen. Därefter har MRT endast valt internt år efter år, och till 2022 bröts trenden med att bolaget återgick till en nationell uttagning av en något mindre storlek.

Mellan den 10:e december och 16:e januari 2022 kunde man skicka in tävlingsbidrag och i samma veva fick en jury lyssna igenom alla låtar och utse 6 bidrag som man tyckt bäst om.

 

Upplägg

Även om det blev en publik uttagning hölls den enbart online där MRT publicerade tävlingsbidragen den 28:e januari och sedan fick publiken möjlighet att under en veckas tid onlinerösta på sina favoriter. Man kunde dock endast rösta om man befann sig i Nordmakedonien. Den 4:e februari avslutades omröstningen och publikens röster vägdes samman med en jurys röster och en vinnare korades.

 

Eurovision-resultat 2022

I uttagningen utsågs Andrea Koevska med bidraget ”Circles” till representant för Nordmakedonien i Eurovision 2022.

 

Onlineuttagningen

Efter flera år med internval valde MRT i Nordmakedonien att gå tillbaka till en publik uttagning, vilket man inte hade haft sedan 2015. Årets uttagning blev dock endast en slags onlinetävling där 6 bidrag publicerades och sedan avgjordes under en veckas tid med hjälp av publikröstning och internationell jury. Resultatet presenterades dock i en TV-sändning.

 

Fakta

 

Startfält

Följande bidrag deltog i uttagningen (listade i alfabetisk ordning efter artist):

 • Andrea Koevska – Circles
 • Låtskrivare: Aleksandar Masevski, Andrea Koevska

 • Kalina Velkovska (Kaly) – Love and Light
 • Låtskrivare: Davor Jordanovski, Vesna Malinova

 • Lara Ivanova – Flower of Sorrow
 • Låtskrivare: Robert Bilbilov, Robin Zimbakov

 • Ris Flower – Flying to Berlin
 • Låtskrivare: Boris Cvetanovski

 • Viktor Apostolovski – Superman
 • Låtskrivare: Vladimir Dojcinovski, Viktor Apostolovski

 • Yon Idy – Dreams
 • Låtskrivare: Yon Idy

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 2. Andrea Koevska – ”Circles”
 3. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 4. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 5. Yon Idy – ”Dreams”
 6. Ris Flower – ”Flying to Berlin”

Kommentar: Det är inte ofta som Nordmakedonien håller i en nationell uttagning, så jag får ändå säga att jag är en smula förvånad över att man i år satsar på en final (om än bara med 6 bidrag). Nu ska ju poängteras att nivån tyvärr inte är speciellt hög – tvärtom blir det smärtsamt uppenbart att landet har långt kvar till resten av kontinenten rent musikaliskt. ”Circles” är det kanske mest moderna och snygga bidraget i startfältet och är på så vis ganska unikt. Hade man gått på det bidraget hade landet inte gjort bort sig i ESC, men dessvärre är det inte speciellt minnesvärt och skulle nog falla ganska platt. Då är istället ”Superman” raka motsatsen – en ultimat partylåt som lätt hade kunnat bli nästa ”Dancing lasha tumbai” och med rätt liveframträdande kunnat gå mycket långt i ESC. Emellertid är det bara att erkänna att låten är fruktansvärt dåligt gjord, både textmässigt och musikaliskt. Det är en plojlåt – men i rätt sammanhang kan det funka bra i ESC.


 1. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 2. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 3. Andrea Koevska – ”Circles”
 4. Yon Idy – ”Dreams”
 5. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 6. Ris Flower – ”Flying to Berlin”

Kommentar: Jag håller inte med om att startfältet i Nordmakedoniens onlinetävling är dåligt, tvärtom gillar jag många av låtarna. Min personliga favorit är Laras ballad ”Flower of Sorrow” som jag tycker är mycket bra producerad och väl framförd. Men jag kan även tänka mig att Kalys ”Love and Light” eller Andreas ”Circles” skulle kunna få biljetten till Turin. Å andra sidan känns det lite som att det kan bli Viktor Apostolovskis ”Superman” som tar hem det för att det är som min kollega Adrian säger är en partylåt som absolut kan gå hem – både på scenen i Pala Olimpico och i sociala medier. Själv tycker jag att låten är sisådär, det är nog främst att låten är dansvänlig som funkar bäst, men jag kan också se framför mig om det blir ett hav av ballader i semi 2 (där Nordmakedonien ska tävla) så kan ”Superman” absolut funka som en väckarklocka. Eller så kanske låten får avsluta den semifinalen? Vi får se hur det blir.


 1. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 2. Yon Idy – ”Dreams”
 3. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 4. Andrea Koevska – ”Circles”
 5. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 6. Ris Flower – ”Flying to Berlin”

Kommentar: Nordmakedonien bjuder verkligen på en härlig blandning av musik och jag gillar i stort sett allihop men det hade varit extra kul om de skickade Viktor. Vilken catchy härlig låt som får alla att svänga sina lurviga och låtsas att de är en superhjälte.


 1. Andrea Koevska – ”Circles”
 2. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 3. Ris Flower – ”Flying to Berlin”
 4. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 5. Yon Idy – ”Dreams”
 6. Viktor Apostolovski – ”Superman”

Kommentar: Nordmakedonien valde alltså att köra på en onlineuttagning ungefär som Tjeckien gjort de senaste åren, något som fick det landet på fötter efter en lång ökenvandring. Jag vill såklart tro att detta kan vara rätt väg att gå för Nordmakedonien också, men ändå känns det lite som det är en del barnsjukdomar i denna uttagning som den kan friskna till från om konceptet håller i fler år. Just nu är det inte så lätt att utse någon personlig vinnare, utan jag har fått kasta runt min topp 3 här för att få till nån ranking.


 1. Ris Flower – ”Flying to Berlin”
 2. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 3. Yon Idy – ”Dreams”
 4. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 5. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 6. Andrea Koevska – ”Circles”

Kommentar: Tycker mig ändå finna en viss bredd i startfältet men kan ändå inte förneka att majoriteten av bidragen känns som oinspirerade demoversioner. Undantaget är min favorit Flying to Berlin, men även den skulle behöva ett ansiktslyft om den vann.

Den mest fulländade låten i startfältet är definitivt Superman. Inget mästerverk rent musikaliskt, men med rätt framträdande borde den kunna gå något längre än vad Nordmakedonien brukar i Eurovision då låten onekligen sticker ut i mängden.

Kort sagt, jag personligen föredrar Flying to Berlin men det mest taktiska för Nordmakedonien vore att skicka Superman.


 1. Andrea Koevska – ”Circles”
 2. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 3. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 4. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 5. Yon Idy – ”Dreams”
 6. Ris Flower – ”Flying to Berlin”

Kommentar: Detta måste vara den tråkigaste finalen/onlineuttagning som någonsin har gjorts. Finner inget bidrag som intresserar mig bland dessa 6 kandidater.  Det är så usel nivå på låtarna och jag är övertygad att Nordmakedonien inte kommer att kvala in till någon Eurovision-final oavsett vad man väljer fram som sitt ESC-bidrag här. Identitetslöst och mediokert rakt av. Sen är det riktigt trist att alla låtar är på engelska och att de traditionella balkan-låtarna lyser med sin frånvaro. T.om fjolårs-kandidaten Vasil med sin smöriga ballad ”Here I Stand” hade utklassat samtliga från den här finalen om han hade tävlat i år istället.

 


 1. Viktor Apostolovski – ”Superman”
 2. Lara Ivanova – ”Flower of Sorrow”
 3. Andrea Koevska – ”Circles”
 4. Yon Idy – ”Dreams”
 5. Kalina Velkovska (Kaly) – ”Love and Light”
 6. Ris Flower – ”Flying to Berlin”

Kommentar: Kan inte låta bli att tycka om ”Superman”.  Samtidigt som den är lite juvenil, så är låten för mig oerhört smittande.  Lara bidrog med smäktande ballad, men är lite kluven. Vet inte om texten känns fullt genomtänkt. Allmänt är jag inte jättebegeistrad i årets tävling då gjort mycket bättre ifrån sig tidigare år. Oavsett, mina topp tre kan vem som helst representera Nordmakedonien vid ESC.

 

 

Resultat


Foto & copyright: MRT
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Andrea Koevska med bidraget ”Circles” som kommer att få representera Nordmakedonien i Eurovision 2022. Det stod klart då MRT lade samman resultaten mellan tittar- och juyröstningen i onlinetävligen Za Evrosong. Resultatet meddelades officiellt på kvällen den 4:e februari 2022.

Så här ser vinnarlåtens musikvideo ut:

 

Så var finalen

För första gången sedan 2015 avgjorde Nordmakedonien sitt artist- och bidragsval till Eurovision genom en publikuttagning. Den här gången handlade det dock inte om Skopje Fest utan om en mindre final eller onlinetävling där bidragen tävlade. Sammanlagt togs 6 bidrag ut i tävlan där publiken och en internationell jury fick avgöra resultatet. Bägge parter rangordnade sina favoriter och gav sin etta 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng, fyran 7 poäng, femman 6 poäng och sexan 5 poäng. Sedan lades poängerna samman och vinnaren blev den med högst totalpoäng.

Själva resultatredovisningen skedde i en direktsändning i MRT medan omröstningarna hade genomförts online. Först presenterades fem internationella jurygruppers röster (vilka representerades av Malta, Israel, Georgien, Island och Armenien) som delade ut poäng utifrån placeringar, där den med lägst totalsumma hamnade högst upp osv nedåt. Juryns favorit var Andrea Koevskas ”Circles” följt av Lara Ivanovas ”Flower of Sorrow” och Viktor Apostolovskis ”Superman” medan tittarna hade Viktor Apostolovski som etta, Kalys ”Love and Light” som tvåa och Andrea Koevska som trea.

I slutändan innebar detta att både Andrea Koevska och Viktor Aposolovski hade fått samma totalpoäng och delade på förstaplatsen. Men i det läget avgjorde juryrösterna, vilket således var till Andrea Koevskas fördel.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i onlinetävlingen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. Andrea Koevska – Circles(12 + 8 = 20p*)
 2. Viktor Apostolovski – Superman(8 + 12 = 20p*)
 3. Kalina Velkovska (Kaly) – Love and Light (6 + 10 = 16p)
 4. Lara Ivanova – Flower of Sorrow (10 + 5 = 15p)
 5. Yon Idy – Dreams (7 + 7 = 14p)
 6. Ris Flower – Flying to Berlin (5 + 6 = 11p)

 

* Andrea fick en högre poängsumma av juryn än vad Viktor fick varför segern gick till henne.

 

Tycker du att Nordmakedonien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerDet är en helt okej vinnare tycker jag som Nordmakedonien bjöd på och jag tror det kan gå hyfsat bra för landet i Turin. Just nu ger jag 3,5 av 5 poäng.Nordmakedonien valde alltså den sämsta låten i en i sin helhet svag uttagning. Suck… Egentligen är det inget fel på låten, den är bar aså pass annonym att den inte ens är värd att kommentera. Varför landet valde Circles över Superman som hade kunnat bli en hit övergår mitt förstånd.

Nordmakedonien kommer att stanna i semifinalen i år också.


 


Helt ok att man valde ”Circles”, men tvivlar starkt på att den kommer ta sig till final i Turin. Den är inte dålig, men lite för vanilj. Särskilt i jämförelse med ”Superman”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera