Startfältet i Portugals Festival da Cançao 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart vilka 20 artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i Portugals Festival da Cançao 2022. Den exakta fördelningen presenterar vi i denna artikel.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet, som är fördelat till två semifinaler. Vi länkar också till bidragens studioversioner. Inom varje semi listas de tävlande i bokstavsordning efter artistnamn:


Semifinal 1 (5:e mars)

 • Aurea – Why?
 • Låtskrivare: Aurea

 • Diana Castro – Ginger Ale
 • Låtskrivare: Joana Espadhina

 • Fado Bicha – ​​Povo pequenino
 • Låtskrivare: Fado Bicha

 • FF – Como É Bom Esperar Alguém
 • Låtskrivare: FF

 • Kumpania Algazarra – A Minha Praia
 • Låtskrivare: Kumpania Algazarra

 • MARO – Saudade, saudade
 • Låtskrivare: MARO

 • Norton – Hope
 • Låtskrivare: Norton

 • Os Quatro E Meia – Amanhã
 • Låtskrivare: Tiago Nogueira

 • TheMisterDriver – Calisun
 • Låtskrivare: TheMisterDriver

 • Valas & Os Astronautas – Odisseia
 • Låtskrivare: Valas

 

 

 

Semifinal 2 (7:e mars)

 

Så utsågs startfältet

Efter den succé som gruppen The Black Mamba gjorde i Rotterdam 2021 med att ta Portugal till 12:e platsen i finalen fortsätter nu den nya Eurovision-resan för att hitta nästa representant. RTP bjöd in 16 låtskrivare som själva fick ta fram varsitt bidrag och därefter antingen utse sig själv till artist för bidraget eller bjuda in en artist att framföra låten i tävlingen. Resterande fyra tävlande har tillsatts av en jury som fick välja bland över 600 inskickade tävlingsbidrag.

I början av november 2021 presenterades låtskrivarna bakom de 20 tävlingsbidragen och därefter hölls en lottning för att fördela in låtskrivarna i de två semifinalerna. Först den 21:a januari meddelades startfältets artister och tävlingsbidrag.

RTP har även sedan tidigare bekräftat att de två semifinalerna är planerade att avgöras den 5:e och 7:e mars medan finalen hålls den 12:e mars, vilket för övrigt är samma kväll som Sveriges final hålls.

 

Programledarna

RTP har i samband med att artister och tävlingsbidragen presenterades också offentliggjort programledarna för sändningarna. I den första semifinalen blir det duon Jorge Gabriel och Sónia Araújo, i den andra semifinalen blir det duon José Carlos Malato och Tânia Ribas de Oliveira och i finalen blir det Filomena Cautela och Vasco Palmeirim som kommer att programleda sändningen. Den enda som är med i alla tre sändningar är Inês Lopes Gonçalves som kommer att vara värd för Green room. Även i fjolårets upplaga var det samma programledaruppställning och Green room-reporter.

 


 

Kommentera