ISLANDS UTTAGNING. Det isländska TV-bolaget RÚV utsåg Islands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen Söngvakeppnin.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgång i Eurovision 2021 blickade isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då det var dags för Island att välja sin nästa representant till tävlingen. Den här gången var uttagningen Söngvakeppnin tillbaka efter sin paus under 2021. Det innebar att publiken fick vara med och välja artist och bidrag istället för att valet gjordes internt.

Under hösten 2021 anordnades en nationell antagning och från den fick en jury sedan välja ut tio bidrag bland cirka 160 inskickade förslag. Juryns val presenterades (och släpptes i studioversioner) den 5:e februari.

 

Upplägg

Upplägget blev i vanlig ordning två semifinaler och en final, även om alla sändningar i år genomfördes RVK Studios i Gufunesi med trion Björg Magnús­dóttir, Jón Jóns­son och Ragn­hildur Steinunn Jóns­dóttir som programledare.

Semifinalerna sändes lördagarna den 26:e februari och 5:e mars och i dessa program fick tittarna rösta vidare två bidrag per program till finalen. Därefter lade RÚV till ett wildcard bland de utröstade låtarna. I semifinalerna var artisterna tvungna att sjunga på isländska, medan i finalen (den 12:e mars) får de sjunga på vilket språk de vill. Finalen avgjordes genom delad jury- och tittarröstning.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 12:e mars blev det trion Sigga, Beta & Elín med tävlingsbidraget ”Með Hækkandi Sól” som utsågs till representant för Island i Eurovision 2022.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

 

Finalen

Efter två semifinaler skulle det avgöras vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som får representera Island i Eurovision 2022. Det var fem bidrag som tävlade om segern och resultatet avgjordes av jury- och tittarröstning. Inför finalen genomförde en finalist språkbyte för sitt tävlingbidrag från isländska till engelska medan tre finaliste behöll den isländska versionen. En finalist sjöng på både isländska och engelska.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde artisten Tusse på scenen. Initialt var den ukrainska gruppen Go_A, som slutade på femte plats i fjolårets Eurovision-final, inbjudna men de fick tacka nej i spåren av vinterns händelser i landet. Även fjolårsrepresentanten Daði og Gagnamagnið gästade finalen innan vinnaren korades.

Tusse och Daði Freyr ingick även i den röstande juryn. Övriga jurymedlemmar var Heidi Välkkilä från Finland, Barry van Cornewal från Nederländerna, Stig Karlsen från Norge samt Ragnheiður Gröndal och Sóley Stefánsdóttir från Island.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-03-12

 • Tid:
 • 20:45 CET

 • Programledare:
 • Björg Magnús­dóttir, Jón Jóns­son och Ragn­hildur Steinunn Jóns­dóttir

 • Plats:
 • RVK Studios, Gufunesi

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Delad jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RÚV – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »
 

 

 

Startfält

Startfältet presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Den här gången länkar vi till framträdandena i semifinalerna samt till de bidrag som har engelsk studioversion.

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Amarosis – ”Don’t You Know”
 2. Stefán Óli – ”Ljósið”
 3. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”

Kommentar: Jag är väl inte enormt imponerad av startfältet i årets isländska final, även om det är 5 ändå ganska trevliga låtar som tävlar. Ingen av dessa bidrag ger mig några särskilda vinnarvibbar – tvärtom är de flesta bidragen ganska lättglömda och ointressanta. Emellertid tycker jag att både Amarosis, Stefán Óli och Sigga, Beta & Elín kommer med bidrag som kunde passa i Eurovision – givet att de får startpositioner mellan två högtempobidrag. De har 3 välskrivna och sköna låtar, som verkligen passar Island. Men, tyvärr, så ger jag inte någon jättechans till dem i ESC, även med bra lottning.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Katla – ”Þaðan Af”
 3. Amarosis – ”Don’t You Know”
 4. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”

Kommentar: Då är det dags för Island att välja sitt Eurovision bidrag! I denna final så gillar jag bara en låt och det är Stefán Óli med låten  Ljósið” Är dock rädd att Reykjavíkurdætur vinner för då kommer det bli mycker fokus på just bandet och inte låten, samma effekt som Hatari hade de 2019. Men hoppas att Island väljer rätt. Tror dock att dom kan få det svårt i ESC oavsätt vilken låt den skickar.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 3. Amarosis – ”Don’t You Know”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”

Kommentar: Det är en helt okej final som Island bjuder på i år även om jag idag tror att santliga tävlande kan komma att få en tuff resa i Turin. Min favoritlåt i startfältet är Stefán Ólis ”Ljósið” men jag tror att segern kommer att gå till Reykjavíkurdætur p.g.a. större populäritet och att de har ett mer fartfyllt och spännande nummer. Däremot skulle jag inte heller räkna ut Sigga, Beta & Elín med tanke på att de också är välkända på Island. Så det kan bli väldigt spännande det här.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 3. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Amarosis – ”Don’t You Know”

Kommentar: Stefan har varit min favorit från början. Bäst är den helt klart på isländska men engelska går också bra. Jag hade egentligen Reykjavíkurdætur på andra plats först men när jag hörde den på engelska och deras ordval så fick den hoppa ned ett steg. tur man inte förstår isländska. Refrängen i Amarosis bidrag låter så himla bekant men kan inte komma på vilken låt den liknar men den låter även som något som kunde varit med för 20 år sedan.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Amarosis – ”Don’t You Know”
 3. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”

Kommentar: Som bekant tar inte Island årets säsong med storm, rent låtmässigt. Känslan man får är som bekant att de kanske blev lite väl tagna på sängen av Daði Freyrs framgångar under åren som varit, och nu vet man inte riktigt vilken approach man ska ta. Döm av min förvåning när jag ser att Reykjavíkurdætur nu leder i oddsen om att vinna. Undra hur det här ska gå…


 1. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”
 2. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 3. Katla – ”Þaðan Af”
 4. Stefán Óli – ”Ljósið”
 5. Amarosis – ”Don’t You Know”

Kommentar: Överlag ett tämligen svagt startfält. Men kan samtidigt förstå att försöka toppa Islands tre senaste bidrag (inklusive 2020) är väl mer eller mindre en omöjlighet. Av de tävlande tror jag bara det är Turn This Around som har en seriös chans att komma någon vart i Turin. Resterande fyra tävlande hade troligen fått stanna i semifinalen.

 


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 3. Amarosis – ”Don’t You Know”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”

Kommentar: Jag hoppas att Island väljer någon av Stefán Óli eller Sigga, Beta & Elín. Vad som helst förutom Reykjavíkurdætur så är jag nöjd.

Resultat


Foto & copyright: RÚV
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir trion Sigga, Beta & Elín med bidraget ”Með Hækkandi Sól” som kommer att få representera Island i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Söngvakeppnin som avgjordes den 12:e mars 2022.

Så här såg vinnarlåtens framträdande ut i finalen:

 

Så var finalen

Från början tävlade tio bidrag i två semifinaler om fyra finalplatser, även om RÚV valde att lägga till en femte finalist som wildcard. När finalstartfältet sedan var på plats framfördes alla bidrag varpå en jury- och tittaromröstning inleddes som korade två s.k. superfinalister. Dessa möttes i en avgörande tittaromröstning där slutligen XX vann.

Under semifinalerna var alla bidrag tvungna att framföras på isländska medan i finalen fick artisterna översätta till valfritt språk. Tre finalister (Katla, Stefán Óli och trion Sigga, Beta & Elín) valde att behålla sin isländska version medan Reykjavíkurdætur kom att sjunga på både isländska och engelska. Den enda finalist som bytte från isländska till engelska i hela versionen var Amarosis.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av Tusse (som tävlade för Sverige i Eurovision 2021) och den isländska fjolårsrepresentanten Daði Freyr.

 

Hela resultatet

Första omgången

De två fetmarkerade bidragen tog sig vidare till duellen.

 

Andra omgången (i resultatordning)

 1. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 2. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað (Turn This Around)”

 

Tycker du att Island valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

 

 

Avgjorda sändningar

Semifinal 1

Den första semifinalen i den isländska uttagningen Söngvakeppnin 2022 sändes den 26:e februari där fem bidrag tävlade om två finalplatser. I sändningen framfördes alla låtar på isländska även om fyra av låtarna finns att lyssna på även i engelska studioversioner.

 

Fakta

 

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till isländsk och ev. engelsk studioversion.

 • 1. Amarosis – Íslenska Útgáfan” (”Don’t You Know”)
 • Låtskrivare: Már & Ísold

 • 2. Stefán Óli – Ljósið” (”All I Know”)
 • Låtskrivare: Andri Þór Jónsson, Birgir Steinn Stefánsson, Stefán Hilmarsson

 • 3. Haffi Haff – Gía” (”Volcano”)
 • Låtskrivare: Steinar Jónsson, Sigurður Ásgeir Árnason, Hafsteinn Þór Guðjónsson

 • 4. Stefanía Svavarsdóttir – Hjartað Mitt” (”Heart of Mine”)
 • Låtskrivare: Halldór Gunnar Pálsson,  Magnús Þór Sigmundsson

 • 5. Sigga, Beta & Elín – Með Hækkandi Sól
 • Låtskrivare: Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir

 

Så här tyckte vi!

OBS! Notera att vi i semifinalerna endast bedömde de isländska studioversionerna. Detta för att artisterna måste sjunga på isländska innan finalprogrammet.


 1. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 2. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 3. Stefán Óli – ”Ljósið”
 4. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 5. Haffi Haff – ”Gía”

Kommentar: Då var Island tillbaka med sin uttagning igen, vilket är efterlängtat! Första semin känns dock inte så stark kan jag inte säga. Man startar med 5 ganska tempofattiga låtar, som flyter in i varandra lite. Visserligen är flera av dem finstämda och vackra, men inga kioskvältare direkt. Skulle gärna vilja se någon av Stefán Óli, Amarosis eller Sigga, Beta & Elin vidare till final – tre mycket välskrivna men kanske lite långsamma ballader.


 1. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 2. Stefán Óli – ”Ljósið”
 3. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 4. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 5. Haffi Haff – ”Gía”

Kommentar: Denna semin är den bästa enligt mig! Jag har 2 stycken favoriter och det är Stefania och Stefan. Jag kommer dock inte bli chockad om Haffi Haff skullle ta sig till final, låten sticker ut väldigt mycket jämfört mot de övriga bidragen, men för mig skulle det bara bli ”kaos” om den låten skulle ta sig final, tyvärr.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 3. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 4. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 5. Haffi Haff – ”Gía”

Kommentar: Den första semin tycker jag personligen är den bästa av de två och här finns också mina två storfavoriter Stéfan och Stefanía som jag hopppas bägge två tar sig till final, eller i alla fall minst en av dem.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 3. Haffi Haff – ”Gía”
 4. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 5. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”

Kommentar: Det här är väl inget direkt upplyftande startfält. Det enda som bryter av de vackra melodierna är låten ”Gia” som jag inte blir riktigt klok på om jag gillar den eller inte. Helt klart udda i alla fall. Men jag tycker Stefan vinner med hästlängder här pga hans underbara röst så hoppas den låter lika bra live.


 1. Stefán Óli – ”Ljósið”
 2. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 3. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 4. Haffi Haff – ”Gía”
 5. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”

Kommentar: Nja, Island verkar vara på väg tillbaka efter sin storhetstid, är det intryck jag känner av här. Ömsom tempofattigt, ömsom konstigt. Och därom ganska svårt att få grepp om låtarna. Kanske blir det också så för de flesta då man vet att de har en engelsk version som de kommer översättas till när de avancerar vidare.


 1. Haffi Haff – ”Gía”
 2. Stefán Óli – ”Ljósið”
 3. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 4. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 5. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”

Kommentar: Ärligt talat så den enda låten som faktsikt tilltalade mig så var det Gía. resten av bidragen glömde jag bort direkt efter att jag lyssnat på dem. Ungefär så spännande var första semifinalen…


 1. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 2. Stefán Óli – ”Ljósið”
 3. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”
 4. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 5. Haffi Haff – ”Gía”

Kommentar: Först och främst vill jag bara säga att jag har saknat Söngvakeppnin och är glad att man återigen använder sig av denna nationella uttagning för att utse sitt ESC-bidrag. Den första semin har 5 st intressanta bidrag, men det finns två stycken låtar jag gillar lite mer än de övriga tre och det är balladerna från Stefanía Svavarsdóttir och Stefán Óli. Jag tror precis som min panelkollega Gabriel att Haffi Haff kommer ta en av finalplatserna, då den sticker ut tillräckligt mycket.

 


 1. Stefanía Svavarsdóttir – ”Hjartað Mitt”
 2. Stefán Óli – ”Ljósið”
 3. Haffi Haff – ”Gía”
 4. Amarosis – ”Íslenska Útgáfan”
 5. Sigga, Beta & Elín – ”Með Hækkandi Sól”

Kommentar: Denna semifinal känns som havregrynsgröt ytan nån sylt eller socker. Det saknas nåt för att få det att smaka. Den enda som får mig att känna något är Stefanía Svavarsdóttir med ”Hjartað Mitt”, men samtidigt tror jag att även detta bidrag är något som snabbt glöms bort. Haffi Haff  med ”Gía” kan mycket väl ta hem det då den är, ja inte sylt eller socker, utan snarare kanel med en hint av chili – lite bett!

Jag vet inte vad jag ska säga om Islands bidrag i år, men jag misstänker att det kommer att bli svårt att ta sig till final.

 

Semifinal 1 – resultat


Den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin är avklarad och vi har ett resultat. Notera att alla placeringar är utan inbördes ordning.

 

Finalisterna

Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande två bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Utröstade bidrag

Följande tre bidrag åkte ut*:

 

* Efter den andra semifinalen har en jury rätt att rösta tillbaka ett av de utslagna bidragen i bägge semifinalerna till finalen. Om juryn väljer att göra detta blir klart först när semifinalerna är avgjorda.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Semifinal 2

Island är tillbaka med att låta publiken vara med och välja ut landets representant till Eurovision Song Contest. Det innebär att uttagningen Söngvakeppnin är tillbaka med tio tävlingsbidrag varav fem av dem tävlar i den här semifinalen. Bidragen är släppta i både isländska och engelska versioner, men i sändningen får låtarna bara framföras på isländska.

I programmet avgör sedan en tittarröstning vilka två bidrag som ska gå till final. Däremot har en jury rätt att lägga till ett wildcard efter att bägge semifinalerna har avgjorts, vilket gör att det kan finnas en möjlighet för de som åker ut att eventuellt få en finalplats.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-03-05

 • Tid:
 • 20:45 CET

 • Programledare:
 • Björg Magnús­dóttir, Jón Jóns­son och Ragn­hildur Steinunn Jóns­dóttir

 • Plats:
 • RVK Studios, Gufunesi

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RÚV – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till isländsk och ev. engelsk studioversion.

 • 1. Markéta Irglová – Mögulegt” (”Possible”)
 • Låtskrivare: Markéta Irglová, Sturla Mio Þórisson

 • 2. SUNCITY & SANNA – Hækkum Í Botn” (”Keep It Cool”)
 • Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Valgeir Magnússon, Davíð Guðbrandsson, Sanna Martinez, Anders Eriksson, Marc Caplice

 • 3. Reykjavíkurdætur – Tökum Af Stað” (”Turn This Around”)
 • Låtskrivare: Reykjavíkurdætur

 • 4. Katla – Þaðan Af” (”Then Again”)
 • Låtskrivare: Jóhannes Damian Patreksson, Kristinn Óli S. Haraldsson, Hafsteinn Þráinsson, Snorri Beck

 • 5. Hanna Mia & The Astrotourists – Séns Með Þér” (”Gemini”)
 • Låtskrivare: Hanna Mia Brekkan, Sakaris Emil Joensen, Nína Richter

 

Så här tycker vi!

OBS! Notera att vi i semifinalerna endast bedömer de isländska studioversionerna. Detta för att artisterna måste sjunga på isländska innan finalprogrammet.


 1. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”
 2. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 3. Katla – ”Þaðan Af”
 4. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”

Kommentar: Här skulle jag tippa att vi har Islands vinnarbidrag i år, för här höjs nivån ett snäpp från förra semin. Framförallt så höjs tempot rejält, både på gott och på ont. Kanske inte min kopp te med Reykjavíkurdætur, men engagemanget uppskattas i vad som förmodligen blir en snygg scenproduktion. Emellertid är det SUNCITY & SANNA och framförallt Hanna Mia & The Astrotourists som imponerar på mig. Här har vi två riktigt bra låtar, men den sistnämnda har också en riktigt intressant gimmick som kan bli tungan på vågen. Island behöver ett bidrag som sticker ut, och det känns spontant som att Hanna Mia & The Astrotourists kan komma att sätta sig redigt tillrätta i folks minnen.


 1.  Katla – ”Þaðan Af”
 2. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 3. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 4. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”

Kommentar: I denna semifinalen så tycker jag att det finns en klar vinnare och en som skulle kunna göra bra i från sig! Jag tycker att Katla är bäst i denna semifinal, och så tycker jag att SUNCITY och SANNA är runner-up’s.


 1. Katla – ”Þaðan Af”
 2. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 3. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”
 4. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”

Kommentar: I jämförelse med semi 1 är semi 2 betydligt tråkigare och låten som jag har som etta får knappt 2,5 poäng (av 5) av mig. Så du kan nog räkna ut därefter vad jag ger resterande låtar i startfältet…


 1. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 2. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”
 3. Katla – ”Þaðan Af”
 4. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 5. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”

Kommentar: Ett betydligt roligare startfält än semi 1. Lite blandade musikstilar men jag har ingen aning om vem som kommer ta hem det här. Tycker överlag att Island inte har så mycket att bjuda på i år tyvärr.


 1. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 2. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”
 3. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”

Kommentar: Får hålla med Hollac16 och Robban om att det är en ganska svag andra semifinal. Den enda låten jag håller någorlunda högt är ”Mögulegt” – men det finns ett problem. Går den vidare lär den bli översatt till sin engelska version, som får låten att tappa någonting väsentligt. En svag upplaga av Söngvakeppnin kort sagt, och jag tror nu hade vart ett guldläge att skicka Dimma (från 2020) istället.


 1. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 2. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 3. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”
 4. Katla – ”Þaðan Af”
 5. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”

Kommentar: Jag får bara hålla med resterande panelmedlemar att det här är en tämligen svag semifinal. Undantaget är Mögulegt, men den är knappast någon toppkandidat den heller. Kanske låter bidragen bättre på engleska, jag tvivlar på det.


 1. SUNCITY & SANNA – ”Hækkum Í Botn”
 2. Katla – ”Þaðan Af”
 3. Hanna Mia & The Astrotourists – ”Séns Með Þér”
 4. Markéta Irglová – ”Mögulegt”
 5. Reykjavíkurdætur – ”Tökum Af Stað”

Kommentar: Gud, vilket menlöst och tråkigt startfält i denna andra semin. Det finns inte någon låt som jag ger högre betyg än 2,5 max. Så egentligen spelar det ingen som helst roll vilka som går vidare till final här. Precis som den första semin hittar jag ett bidrag som sticker ut bland mängden och det är de kaxiga brudarna i Reykjavíkurdætur med sin ”feminist-anthem”. Noterbart är annars att det finns två artister som har svensk-koppling. Sanna Martinez-Matz är både född och boende i Sverige och har b.la deltagit i Lilla Melodifestivalen 2006 med låten ”Genom skog, berg och hav” som kom på 2:a plats. Hanna Mia är en isländsk/svensk sångerska bosatt i Sverige. Jag konstaterar att jag inte kommer ha någon favorit i den kommande finalen från Semi 2 i alla fall. Summa summarum av årets isländska uttagning är att hälften av bidragen är bra/godkända och att de bästa är placerade i den första semin.

Semifinal 2 – resultat


Den andra och sista semifinalen i Islands Söngvakeppnin är avklarad och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

RÚV:s finalwildcard

Efter semifinalens avgörande hade RÚV möjligheten att lägga till ett wildcard bland de utröstade låtarna från bägge semifinalerna. De valde att använda den möjligheten och deras val blev gruppen Amarosis med Íslenska Útgáfan (som i engelsk version heter Don’t You Know). De tävlade i den första semifinalen.

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera