UKRAINAS UTTAGNING. Det ukrainska TV-bolaget UA:PBC valde ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom Vidbir 2022. Däremot valde vinnaren att hoppa av uppdraget på grund av personliga skäl och ersattes av bidraget som hamnade på andra plats.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


I slutet av augusti 2021 kom nyheten att ukrainska UA:PBC hade avslutat sitt Eurovision-samarbete med den privata kanalen STB. Det innebar då att bolaget stod utan partner inför valet av artist och bidrag till Eurovision 2022 liksom en medfinansiär till den nationella uttagningen och Eurovision-resan till Italien. Men i oktober samma år löstes allt då man öppnade en ansökningsperiod för intresserade produktionsbolag.

 

Så utsågs startfältet

Strax före julen 2021 kom besked att en antagning för låtskrivare och artister hade öppnats vilken pågick fram till den 10:e januari 2022. Sammanlagt skickades det in 284 bidrag från vilka en jury sedan har utsett startfältet. Inför slutvalet gjorde juryn en första granskning där 27 artister sedan blev topp 8. Ungefär vid samma tidpunkt bekräftade UA:PBC att finalen kommer att äga rum lördagen den 12:e februari.

Startfältet offentliggjordes den 24:e januari, men redan samma dag kom besked om att LAUD med bidraget Head Under Water hade blivit diskvalificerad efter att det hade framkommit att bidraget hade släppts offentligt före den 1:a september 2021. Låten ersattes av Barleben med “Hear My Words”.

Finalresultatet avgjordes sedan i en kombination av musikexperter och publikröstning.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 12:e februari röstades Alina Pash med tävlingsbidraget ”Tini zabutykh predkiv” fram som Ukrainas representant i Eurovision 2022. Några dagar efter finalen valde hon dock av personliga skäl att avsäga sig uppdraget, och först en och halv vecka senare presenterades tvåan Kalush Orchestra med bidraget ”Stefania” som ny representant.

 

Finalen

Efter ett år med internval som i Eurovision slutade med Ukrainas bästa placering sedan segern 2016 var TV-bolaget UA:PBC tillbaka med uttagningen Vidbir som den här gången gjordes i egen regi och endast genom en finalkväll. Sammanlagt deltog åtta bidrag, vilka hade valts ut av en urvalsjury. I finalsändningen fick sedan en tremannajury bestående av artisterna Tina Karol (tävlade för Ukraina i Eurovision 2006) och Jamala (vann Eurovision för Ukraina 2016) och tv-producenten Yaroslav Lodygin tillsammans med tv-tittarna rösta fram vinnaren.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av flera artister såsom fjolårsrepresentanten Go_A och ett antal tidigare representanter från Junior Eurovision Song Contest.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-12

 • Tid:
 • 17:30 CET

 • Programledare:
 • Masha Efrosinina (med Timur Miroshnychenko som Green room-reporter)

 • Plats:
 • NAU Center of Culture and Arts, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • UA:PBC – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i startordning.

 • 1. Cloudless – All Be Alright
 • Låtskrivare: Yurii Kanalosh, Anton Panfilov, Mykhailo Shatokhin

 • 2. Michael Soul – Demons
 • Låtskrivare: Michael Soul, Vlad Freimann, Andrei Katikov, Ilia Paliakou

 • 3. Our Atlantic – Moia Liubov
 • Låtskrivare: Viktor Baida, Dmytro Bakal

 • 4. Barleben – Hear My Words
 • Låtskrivare: Oleksandr Barleben, Kristina Hromiak

 • 5. Kalush Orchestra – Stefania
 • Låtskrivare: Ihor Didenchuk, Ivan Klimenko, Oleh Psiuk, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk

 • 6. Roxolana – GIRLZZZZ
 • Låtskrivare: Roxolana Syrota, Mykhailo Gaidai

 • 7. Wellboy – Nozzy Bossy
 • Låtskrivare: ?

 • 8. Alina Pash – Tini zabutykh predkiv
 • Låtskrivare: Alina Pash, Taras Bazeev

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 2. Kalush Orchestra – ”Stefania”
 3. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 4. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 5. Cloudless – ”All Be Alright”
 6. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 7. Barleben – “Hear My Words”
 8. Michael Soul – ”Demons”

Kommentar: Ukraina har dessvärre snöat in sig lite väl mycket i etno-träsket efter framgången med ”Shum” ifjol. Visseligen är det inget omedelbart fel med det, men de flesta bidrag i finalen i år använder sig av den trenden på fel sätt. Många bidrag använder sig av ukrainsk folkmusik i någon typ av konstnärligt fusion, som gör att allt plötsligt känns väldigt experimentellt. Det gör det svårlyssnat för mig, så tyvärr tappar jag ganska mycket intresse för många bidrag. Mitt favoritbidrag med Roxolana lyckas emellertid undvika att bli för experimentellt utan blir istället lite coolt och nyskapande utan att bli för avancerat för mig. Nu är väl ”GIRLZZZZ” inte någon kioskvältare direkt, men är den enda jag vill se i ESC. Alla övriga bidrag framstår lite som konstpauser för mig…


 1. Cloudless – ”All Be Alright”
 2. Barleben – “Hear My Words”
 3. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 4. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 5. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 6. Michael Soul – ”Demons”
 7. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 8. Kalush Orchestra – ”Stefania”

Kommentar: Jösses, vilket tråkigt startfält som Ukraina bjuder på. Tycker det inte finns någon här som skulle kunna ta sig lika högt/bra som Go_A gjorde förra året. Det finns dock ett undantag här och det är Cloudless vars rocklåt skulle bli intressant i Turin då Ukraina inte har tävlat med rockmusik på länge. Tyvärr ligger de ganska dåligt till i oddsen men jag hoppas på de ändå!


 1. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 2. Michael Soul – ”Demons”
 3. Cloudless – ”All Be Alright”
 4. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 5. Kalush Orchestra – ”Stefania”
 6. Barleben – “Hear My Words”
 7. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 8. Wellboy – ”Nozzy Bossy”

Kommentar: Ukraina bjuder på få men intressanta bidrag. Min etta är bara en kul låt utan nåt större innehåll. Däremot min tvåa är speciell på ett magiskt sätt. Hoppas det blir bra på scen! Dock tror jag Alina kommer vinna för den erbjuder allt en vinnare ska ha men inte i min smak helt enkelt.


 1. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 2. Michael Soul – ”Demons”
 3. Barleben – “Hear My Words”
 4. Cloudless – ”All Be Alright”
 5. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 6. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 7. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 8. Kalush Orchestra – ”Stefania”

Kommentar: Även om Vidbir nu återkommer i en betydligt mindre skala med bara en rak final, så har man definitivt inte sparat på krutet vad gäller att ha med låtar som verkligen känns egna. Förmågan att sticka ut är en av Ukrainas största styrkor, vilket man återigen lyckas bevisa. Bland dessa är det då ”Tini zabutykh predkiv” som jag håller extra varmt om hjärtat, en mörk etnisk ballad på modersmålet kryddat med en spoken word-sektion.


 1. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 2. Kalush Orchestra – ”Stefania”
 3. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 4. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 5. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 6. Michael Soul – ”Demons”
 7. Cloudless – ”All Be Alright”
 8. Barleben – “Hear My Words”

Kommentar: För den som följt panelen ett tag så lär det knappast komma som en chock att mina två favoriter i uttagningen de två folkinspirerade bidragen Tini zabutykh predkiv & Stefania. Klar favorit hos mig är dock helt klart Tini zabutykh predkiv, faktum är att jag tyckte så mycket om den låten att jag valde att lyssna på den igen direkt efter att jag hört den första gången. Och det är oerhört sällan det händer mig.

För mig är det helt självklart att Alina Pash ska få representera Ukraina i Turin. Inte nog med att det utan tvekan är startfältets bästa låt, men den är också jämförbar med fjolårets bidrag Shum. Rent musikaliskt är de olika, men det är samma genre. Med tanke på hur bra det gick för Go_A 2021 är jag övertygad om att Alina Pash har goda chanser sluta högt i Eurovision, kanske till och med topp 5 som Go_A.

 


 1. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 2. Cloudless – ”All Be Alright”
 3. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 4. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 5. Our Atlantic – ”Moia Liubov”
 6. Kalush Orchestra – ”Stefania”
 7. Michael Soul – ”Demons”
 8. Barleben – “Hear My Words”

Kommentar: Ett tämligen svagt final-startfält i Ukraina. Efter succén med ”Shum” ifjol förväntade man sig stordåd i årets nationella final. Det är dock svårt att hitta någon personlig favorit bland dessa åtta mediokra låtar. Storfavoriten Alina Pash hade varit ett passande bidrag i Eurovision och det är väl hon som lär ta hem det. Om jag hade fått välja så hade jag antingen valt att skicka Roxolana med sin girl-power-låt eller rocklåten av Cloudless.

 


 1. Michael Soul – ”Demons”
 2. Kalush Orchestra – ”Stefania”
 3. Alina Pash – ”Tini zabutykh predkiv”
 4. Wellboy – ”Nozzy Bossy”
 5. Roxolana – ”GIRLZZZZ”
 6. Barleben – “Hear My Words”
 7. Cloudless – ”All Be Alright”
 8. Our Atlantic – ”Moia Liubov”

Kommentar: Ett finalfält med flera guldkorn. ”Demons” slog an på en sträng direkt. Ursnygg studioversion!  ”Tini zabutykh predkiv” innehåller ett bra spektrum över vad ett bidrag ska innehålla och likaså tilltalade ”Stefania” mig med sina etniska inslag. Med det sagt, vem som helst av mina topp tre får ta hem vinsten.

 

Resultat


Foto & copyright: UA:PBC
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Vidbir den 12:e februari blev det sångerskan Alina Pash med bidraget ”Tini zabutukh predkiv” som vann. Några dagar efter finalen valde hon dock av personliga skäl att avsäga sig uppdraget, och först den 22:a februari stod det klart att det istället blir tvåan, Kalush Orchestra, som kommer att tävla för Ukraina.

Så här såg det ut när Alina framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Efter förra årets internval av gruppen Go_A (som vann senaste upplagan av Vidbir) var UA:PBC tillbaka med just uttagningen Vidbir. Den här gången gjordes dock produktionen i egen regi då samarbetet med den privata kanalen STB hade upphört tidigare under 2021. Upplagan blev en något nedbantad historia då de tidigare semifinalprogrammen hade tagits bort och ersatts av en enda finalkväll med åtta tävlande. Sedan var det upp till jury- och tittarröstning att avgöra resultatet och kora en vinnare.

Både juryn respektive tv-tittarna rangordnade bidragen från första till sista plats där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Sedan lades poängerna samman och vinnaren blev den som fått högst totalpoäng. Bägge parter hade Alina Pash, Kalush Orchestra och Wellboy som favoriter, dock i olika ordning där Alina vann hos juryn medan Kalush Orchestra vann tittarnas röster. Detta gjorde att det blev väldigt jämnt och i slutändan skilde det endast 1 poäng mellan ettan och tvåan.

Vi ska även tillägga att på grund av tekniska problem fick gruppen Cloudless ta om sitt bidrag igen efter att alla åtta bidrag hade framförts. Trots det räckte det inte till mer än en sistaplats.

 

Enskilda juryröster

Den röstande juryn i programmet bestod av tre personer, artisterna Tina Karol och Jamala (tidigare ukrainska ESC-representanter) samt Yaroslav Lodyhin, som individuellt rangordnade alla åtta finalbidrag. Bidraget en jurymedlem satte på första plats fick 8 poäng och därefter i fallande skala från 7 till 1 poäng. Sedan lades jurymedlemmarnas rankingar samman och juryns gemensamma vinnare fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt till den som hamnat sist som fick 1 poäng.

I efterhand har UA:PBC släppt jurymedlemmarnas enskilda rangordningar där det framkom att både Jamala och Yaroslav Lodyhin hade Alina Pash som vinnare medan Tina Karol hade Wellboy som vinnare och först Alina som trea. Alina vann dock juryröstningen med 22 poäng (vilket gav juryns 8-poängare) medan Wellboy kom tvåa (vilket gav juryns 7-poängare). Det kan även noteras att juryns trea, Kalush Orchestra, hamnade tvåa respektive trea hos Tina Karol och Jamala medan Yaroslav Lodyhin hade de tredje sist.

 

Enskilda tittarröster

UA:PBC har även offentliggjort de inkomna tittarrösterna från finalen som visar att Kalush Orchestra fick in hela 31 634 röster, mot tvåan Alina Pashs 19 535. Det är nästan 12 100 fler. Övriga bidrag fick in som mest 5 642 röster ner till 1 239 röster.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 1. Alina Pash – Tini zabutukh predkiv (8 + 7 = 15p)
 2. Kalush Orchestra – Stefania (6 + 8 = 14p)
 3. Wellboy – Nozzy Bossy (7 + 6 = 13p)
 4. Roxolana – GIRLZZZZ (3 + 5 = 8p)
 5. Our Atlantic – Moia Liubov (5 + 2 = 7p)
 6. Barleben – Hear My Words (4 + 3 = 7p)
 7. Michael Soul – Demons(2 + 1 = 3p)
 8. Cloudless – All Be Alright (1 + 2 = 3p)

 

Tillägg: Nu vet vi också om att det blir Kalush Orchestra som får tävla för Ukraina istället för Alina Pash.

 

Tycker du att Ukraina valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera