NORGES UTTAGNING. Det norska TV-bolaget NRK utsåg Norges artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via Norsk Melodi Grand Prix 2022.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


2022 år Norsk MGP blev det tredje året på raken där NRK valde att använda sig av deltävlingsprogram inför finalavgörandet. I dessa fick tv-tittarna utse halva finalstartfältet medan en urvalsjury hade röstat fram den andra halvan av finalstartfältet.

Hela startfältet valdes ut från en nationell bidragsantagning som anordnades mellan maj och september 2021 där sedan 21 låtar valdes ut varav 16 kvalade genom fyra heats och ett uppsamlingsprogram medan ytterligare fem bidrag blev direktkvalificerade till finalen.

 

Förändringar

Inför upplagan har NRK presenterat en rad förändringar i upplägget, bland annat att den tidigare nedlagda Siste sjansen (motsvarande Andra chansen) uppstod efter mer än tio år och att alla tävlingsbidrag presenterades och publicerades vid ett och samma tillfälle istället för vecka för vecka. En ytterligare förändring var att antalet personer per scenframträdande minskades från 25 till 6, vilket är normen inom Eurovision Song Contest. En annan nyhet var att NRK lottade duellerna i heaten innan sändning istället för under sändning.

 

Upplägg

Inför finalen avgjordes fyra heats och ett uppsamlingsprogram vilka samtliga sändes från H3 Arena i Fornebu (utanför Oslo). Arenan hölls i dessa program stängd för arenapublik men i finalen kunde cirka 500 personer få tillträde. Anledningen till att ingen publik släpptes in från början var p.g.a. coronapandemin och dess publikrestriktioner.

I varje program fick tv-tittarna rösta fram ett bidrag som skulle kvala vidare till finalen. Det fanns fyra låtar att välja på vilka i heaten möttes i först två dueller och sedan i en guldduell där en av dem tog finalplats. Alla utröstade bidrag fick sedan en ny chans att ta sig till final via Siste sjansen där först 12 bidrag blev fyra som fick uppträda på nytt innan en av dem korades till vinnare.

Finalen avgjordes även den av tittarröstning där först de tio finalbidragen framfördes varpå tittaromröstningen avgjorde en topp fyra och sedan en topp två. De två sista tävlade möttes sedan i en avgörande duell där tittarröstning i de norska regionerna avgjorde vinnaren.

De fem direktkvalificerade artisterna var Anna-Lisa Kumoji, Christian Ingebrigtsen, Elsie Bay, NorthKid och Subwoolfer.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 19:e februari röstades gruppen Subwoolfer med bidraget ”Give That Wolf A Banana” fram till Norges representant i Eurovision 2022. Det var för övrigt tredje året på raken som en direktkvalifierad artist vann Norsk Melodi Grand Prix.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

Finalen

I finalen i Norsk MGP 2022 tävlade tio bidrag om segern. Fem av dessa hade röstats fram av tv-tittarna genom de fyra heaten och Siste sjansen medan resterande fem var så kallade direktkvalificerade bidrag (som ej har behövt kvala genom programmen). I likhet med tidigare program var det tv-tittarna som avgjorde alla resultat i programmet.

Våra åsikter inför programmet byggde på vad vi tyckte om framträdandena som varit i inför-programmen.

 

Fakta

 

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Uppträdandena är från heaten och i två fall från Siste sjansen.

 • 1. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor
 • Låtskrivare: Morten Franck, Elsa Søllesvik, Torgeir Ryssevik, Oda Kristine Gondrosen

 • 2. NorthKid – Someone
 • Låtskrivare: Helge Moen, Alex Charles, Sandra Lyng, Jim Bergsted

 • 3. Anna-Lisa Kumoji – Queen Bees
 • Låtskrivare: Olli Äkräs, Alan Roy Scott, Elsbeth Rehder, Anna-Lisa Kumoji

 • 4. Farida – Dangerous
 • Låtskrivare: Farida Bolseth Benounis, Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Atle Pettersen, Peter Newman, Hannah Dorothy Bistow

 • 5. Sofie Fjellvang – Made Of Glass
 • Låtskrivare: Sofie Fjellvang, Kjetil Mørland

 • 6. Frode Vassel – Black Flowers
 • Låtskrivare: Frode Vassel, Benjamin Larsen, Niklas Rosström, Celine Alette Pedersen Breivoll

 • 7. Christian Ingebrigtsen – Wonder Of The World
 • Låtskrivare: Christian Ingebrigtsen, Michael Hunter Ochs, Henrik Tala

 • 8. Maria Mohn – Fly
 • Låtskrivare: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five

 • 9. Subwoolfer – Give That Wolf a Banana
 • Låtskrivare: Keith, Jim

 • 10. Elsie Bay – Death of Us
 • Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson

 

Så här tycker vi!


 1. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 2. Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”
 3. Elsie Bay – “Death of Us”
 4. Frode Vassel – “Black Flowers“
 5. Christian Ingebrigtsen – “Wonder Of The World”

Kommentar: Svårbedömt startfält i den norska finalen i år, kan inte utse någon självklar favorit här. Tvärtom känns det väldigt öppet och kokar egentligen ned till om norrmännen vill ha något modernt eller något minnesvärt. Många av bidragen är riktigt röjiga och en del är väldigt finstämda – men tyvärr är det inte lätt att hitta någon välavvägd låt. Mitt val – ”Hammer of Thor”, är extremt minnesvärd men knappast något modernt alster och ännnu mindre radiovänligt. Subwolfers bidrag däremot mer radiovänligt och kanske minnesvärt, men känns inte direkt som något Eurovisionmaterial. Ett bidrag som däremot är snyggt, välproducerat och ESC-passande är ”Death of us”, men är tyvärr inte speciellt minnesvärt i sammanhanget. Så mycket här är en fråga om vilken faktor som fäller avgörandet – i vart fall kan det bli en tuff fråga för Norge att nå ESC-finalen i år…


 1. Elsie Bay – “Death of Us”
 2. Farida – ”Dangerous”
 3. Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 4. Maria Mohn – “Fly“
 5. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”

Kommentar: Då är det äntligen dag för final i Norska MGP, vad jag har längtat!. Vill börja med och säga att det har varit jätteroligt att följa MGP i år, många bra låtar och artister. Men jag har haft min favorit sedan dag ett när låtarna kom ut på spotify och det är Elsie Bay med låten (”Death of Us”) och jag hoppas att den kommer vinna! Men det kommer nog bli en väldigt jämn final! Må bästa artist/låt vinna!


 1. Elsie Bay – “Death of Us”
 2. Christian Ingebrigtsen – “Wonder Of The World”
 3. Maria Mohn – “Fly“
 4. Farida – ”Dangerous”
 5. Frode Vassel – “Black Flowers“

Kommentar: Norge har på så gott som en låt lyckats få till en stark final, däremot inte lika stark som fjolårets final. Min stora favorit i finalen är Elsie Bay som jag hoppas till mer än 100 procent ska ta hem det här. Vinner inte hon så blir jag ändå nöjd med vilken av de andra finalisterna som helst, med undantag för Subwoolfers låt. Helt ärligt förstår jag inte varför den låten är så himla populär i etern men det kanske är plattformar som jag själv inte befinner mig på så mycket.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”
 3. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 4. Farida – ”Dangerous”
 5. Anna-Lisa Kumoji – “Queen Bees”

Kommentar: Norge kommer åter igen att välja fel kandidat antagligen. Förstår inte alls grejen med Elsie, trodde folk hade tröttnat på sån musik nu. Finns flera andra kul bidrag som de kan skicka och ändå ha en skaplig chans. Det bjuds på variation i alla fall och det är underhållande. Mitt förstaval är en låt som genast fångade mig och hittills tycker jag den är en av de bästa låtarna av alla nationella uttagningar!


 1. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 2. NorthKid – “Someone”
 3. Farida – ”Dangerous”
 4. Frode Vassel – “Black Flowers“
 5. Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”

Kommentar: Wow, snacka om att verkligen dammsuga bort det som kunde ha gjort finalen något intressant. Av det som är kvar är det endast ”Hammer of Thor” som överhuvudtaget bjöd på någonting intressant. En powerballad mixad med Rein Alexanders ”One Last Time” så att det finns en slags skandinavisk influens. Allt annat känns som olika nyanser av mediokert. Allt detta pga det mycket konstiga upplägget Norge har haft i sin uttagning de senaste tre åren. Snacka om att röra till nånting som i grunden hade kunnat vara rätt enkelt.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 3. Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”
 4. Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 5. Frode Vassel – “Black Flowers“

Kommentar: Att välja en favorit var svårt då jag har två stycken jag älskar. Både Fly & Hammer Of Thor och hade jag mer än gärna fått se få tävla i Eurovision, Norge hade kunnat skicka ett av de bidragen så hade Sverige kunnat skicka det andra. Jag har ändå valt att sätta Fly som etta då jag tycker den är mer catchig, men jag anser samtidigt att Hammer Of Thor är mäktigare som låt.

Aja, nu kommer ju i vilket fall inte någon av de här två att vinna. Det kommer antingen storfavoriten (tillika min trea) Subwoolfer eller utmanaren Elsie Bay att göra. Även om jag starkt föredrar Subwoolfer så skulle det absolut inte beklämma mig om Elsie vann. Ärligt talat, efter förra årets megaflopp där TIX slog ut KEiiNO, så vore vilken låt som helst i startfältet ett ordentligt uppköp.

Norge kommer definitivt att få poäng av mig i år, sedan om det 2, 4 eller något däremellan får vi se på lördag.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Farida – ”Dangerous”
 3. Elsie Bay – “Death of Us”
 4. Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 5. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”

Kommentar: Norge har ett bra starfält i sin final återigen. Jag ser fram emot denna finalen väldigt mycket. Min personliga favorit är Maria Mohn med låten ”Fly” som tog den sista finalplatsen via Siste Sjanse, vilket lär betyda att hon inte lär slåss om segern. Men för en gång skull håller jag inte på någon förhandsfavorit. Elsie Bay eller Subwoolfer kommer säkerligen bli Norges nästa representant i Eurovision. Men överlag tycker jag att Norge har fått till en bra samling låtar som tagit sig till final. Må bästa låt vinna!


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 3. Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 4. Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”
 5. Christian Ingebrigtsen – “Wonder Of The World”

Kommentar: Med tanke på hur besviken jag blev förra året när man inte valde KEiiNO som Norges vinnare är väl risken lika stor igen. Men så är det med musik, smaken är som baken!

För min del finns bara en vinnare och det är Maria Mohn med ”Fly”, vilken är en låt jag redan spelat sönder, men då gäller det att hon sjunger felfritt. Det är en oerhört svår låt att sjunga, så det är en utmaning att sätta full pott live. Om det surnar till får Oda Gondrosen gärna ta hem det, för det är ett starkt framförande och en snygg produktion och lika mycket Norden i ”Hammer of Thor” som i ”Fly”.

Annars tycker jag det är en stark final överlag. Inte en endaste dålig låt, utan alla tar hem höga poäng hos mig. Well done Norway!

Resultat


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Subwoolfer med bidraget “Give That Wolf a Banana” som kommer att få representera Norge i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i Norsk Melodi Grand Prix som avgjordes den 19:e februari 2022. Det här innebär för övrigt att det är tredje året i rad som ett direktkvalificerat bidrag vinner Norsk MGP.

Så här såg det ut när vinnaren framförde sitt bidrag i sändningen:

 

Så var finalen

Inför Norsk MGP meddelade NRK 21 bidrag som skulle få delta i programmet, varav fem blev direktkvalificerade till finalen medan 16 låtar fick genom fyra grundheats och ett uppsamlingsheat kvala till sig fem finalplatser. Sammanlagt blev det tio bidrag i finalen och när det väl var dags för avgörande fick publiken precis som i tidigare avgjorda program bestämma allt.

Själva finalkvällen avgjordes i tre röstningsrundor. Först framfördes tävlingsbidragen och därefter fick publiken rösta fram en topp fyra och sedan en topp två. Därefter hölls en avgörande duell där också det totala antalet röster fördelat på de fem norska regionerna offentliggjordes. Subwoolfer fick flest röster i alla regioner utom i Nordnorge.

Sedan ska vi även berätta att finalprogrammet var den första sändningen sedan Norsk MGP 2020 som hade arenapublik på plats. Tidigare sändningar under såväl 2021 som heaten och Siste sjansen hade ingen arenapublik till följd av publikrestriktioner i coronapandemin.

Förutom tävlingsbidragen medverkade fjolårsvinnaren TIX som uppträdde med en avskalad version av sin ”Fallen Angel” som framfördes på både engelska och norska.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Första omgången (10 låtar > topp 4)

Bidragen listas utan inbördes ordning. De fyra fetmarkerade låtarna tog sig vidare till den andra omgången.

 • Anna-Lisa Kumoji – “Queen Bees”
 • Christian Ingebrigtsen – “Wonder Of The World”
 • Elsie Bay – “Death of Us”
 • Farida – ”Dangerous”
 • Frode Vassel – “Black Flowers“
 • Maria Mohn – “Fly“
 • NorthKid – “Someone”
 • Oda Gondrosen – ”Hammer Of Thor”
 • Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 • Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”

 

Andra omgången (Topp 4 > topp 2)

Bidragen listas utan inbördes ordning. De två fetmarkerade låtarna tog sig vidare till Guldduellen.

 

 • Elsie Bay – “Death of Us”
 • NorthKid – “Someone”
 • Sofie Fjellvang – ”Made Of Glass”
 • Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana”

 

Guldduellen (avgörande duellen)

Nedan presenteras bidragen i resultatordning region för region (den fetmarkerade artisten vann i regionen):

Sør: NorthKid (28 095) vs. Subwoolfer (36 576)

Midt: NorthKid (40 288) vs. Subwoolfer (45 038)

Nord: NorthKid (79 548) vs. Subwoolfer (28 731)

Vest: NorthKid (57 369) vs. Subwoolfer (82 146)

Øst: NorthKid (106 923) vs. Subwoolfer (175 615)

 

Det här innebar följande totalresultat:

 1. Subwoolfer – “Give That Wolf a Banana” (368 106 röster)
 2. NorthKid – “Someone” (312 223 röster)

 

Tycker du att Norge valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer


 


Men Norge, vad gjorde ni? Återigen valdes en låt som inte alls var i klass med andra mer välproducerade bidrag. Visst, Subwoolfer fanns med på min topp fem-lista, men ärligt talat trodde jag inte alls den hade i toppstriden att göra. Så fel jag hade! Hur kommer den göra sig i ESC i Turin i maj tro? Ja, det finns nog två läger. De som tycker det är kul med barnsligheten och mystiken (plus låten i sig är ju inte dålig) och sen finns det de som kommer sätta ett streck över den av samma anledning och det KAN bli svårt för Norge att ta sig till final.

Sen finns det givetvis alltid de som trashtalkar Mello och ESC, men likförbannat blir de engagerade – märkligt eller hur!

 

 

 

Avgjorda sändningar
Heats

Heat 1

Det första heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 avgjordes den 15:e januari där fyra bidrag tävlade om en finalplats. Resultatet avgjordes genom tre dueller där publikomröstningar stod för hela resultatet. Förutom tävlingsbidragen uppträdde även direktkvalificerade Elsie Bay med sin låt Death of Us.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-01-15

 • Tid:
 • 19:50 CET

 • Programledare:
 • Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning (genom dueller)

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »
 • Resultat »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i duellordning:

 

Duell 1

 • 1. Eline Noelia – Ecstasy
 • Låtskrivare: Eline Noelia Myreng, Audun Agnar Guldbrandsen, Tea Megaard

 • 2. Mira Craig – We Still Here
 • Låtskrivare: Mira Craig, Bård Berg

 

Duell 2

 • 1. TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo
 • Låtskrivare: Eirik Renton, Jostein Austvik

 • 2. Frode Vassel – Black Flowers
 • Låtskrivare: Frode Vassel, Benjamin Larsen, Niklas Rosström, Celine Alette Pedersen Breivoll

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Eline Noelia – “Ecstasy”
 2. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”
 3. Frode Vassel – “Black Flowers”
 4. Mira Craig – “We Still Here”

Kommentar: Äntligen dags för Norsk MGP igen! Som sedvanligt är, så förväntar man ju såklart sig både rejäla toppar och djupa dalar i startfältet. Norges uttagning kommer sällan dragandes med mainstream-mellanmjölkspop som annars är vardagsmat i svenska Mellon, vilket ofta gör Norges MGP stundtals till en härlig freakshow. I det första heatet vågar jag säga att så också är fallet: TrollfesT är en riktig dark horse med en låt som både är alldeles för svårlyssnad men som samtidigt har en oerhört trallvänlig refräng. Vi har Mira Craig med en väldigt bombastisk låt (som inte påminner om hennes tidigare låtar i MGP) och en pseudo-rock låt ifrån Frode Vassel. Min favorit är dock Eline Noelia, som visserligen inte känns som rätt artist för låten, men låten i sig är väldigt bra och passar definitivt i finalen.


 1. Mira Craig – “We Still Here”
 2. Eline Noelia – “Ecstasy”
 3. Frode Vassel – “Black Flowers”
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”

Kommentar: Jag tycker att det är roligt att MGP är tillbaks och jag har förhandslyssnat på samtliga av låtarna. Tror mig hittat mina favoriter redan, men ingen finns i detta heat.


 1. Frode Vassel – “Black Flowers”
 2. Eline Noelia – “Ecstasy”
 3. Mira Craig – “We Still Here”
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”

Kommentar: Det blir en helt okej öppning på årets Norsk MGP, men jag hade förväntat mig mer efter förra årets otroliga uttagning. Ser fram emot att kolla på liveklippen på lördag då låtarna förmodligen kommer att växa efter en lyssning i studioversion.


 1. Mira Craig – “We Still Here”
 2. Frode Vassel – “Black Flowers”
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”
 4. Eline Noelia – “Ecstasy”

Kommentar: Norge levererar alltid så bra låtar och inget undantag i år. Detta heat bjuder på lite gott och blandat men inget toppskikt för min del.


 1. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”
 2. Frode Vassel – “Black Flowers”
 3. Mira Craig – “We Still Here”
 4. Eline Noelia – “Ecstasy”

Kommentar: Så var det dags för Norge att börja välja och vraka efter en låt, och detta år har man vart såpass generösa att man låter oss bekanta oss med samtliga tävlande på direkten. Det går då upp för mig att man återigen gör vad man kan för att bredda fältet så gott det går. Och det är bland annat här jag hittar Trollfest som ställer till med mycket röj. Står och väger lite vad exakt jag tycker om den, och tror scennumret får avgöra.


 

 1. Eline Noelia – “Ecstasy”
 2. Frode Vassel – “Black Flowers”
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”
 4. Mira Craig – “We Still Here”

Kommentar: Jag tycker kvaliteten varier på just det här första heatet. Och ena sidan har jag redan nu hittat en storfavorit i uttagningen, nämligen Ecstasy. I botten av min lista hittar vi dock låten We Still Here som inte tilltalar mig alls.


 1. Mira Craig – “We Still Here”
 2. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”
 3. Frode Vassel – “Black Flowers”
 4. Eline Noelia – “Ecstasy”

Kommentar: Utöver vår svenska Melodifestivalen är Norsk Melodi Grand Prix den uttagning som tilltalar mig mest av de övriga nationella uttagningarna. Upplagorna de senaste två åren har nästan t.om varit bättre än här hemma. Vad tycker jag då om årets upplaga och låtarna? (Nu när samtliga av låtarna har släppts på förhand). Njae, jag väntar med helhets-åsikten tills det är dags för finalen i februari. Första heatet är inte särskilt spännande. En rätt medioker start där jag inte riktigt hittar någon personlig favorit och skulle rangordna någon av dessa fyra bidrag särskilt högt poängmässigt. Jag tror att TrollfesT ligger bra till att knipa finalplatsen, men jag håller på Mira Craig på lördag. Bryr mig inte så jättemycket om hur det slutar i första heatet, men jag ser fram emot programmet och underhållningen.


 1. Eline Noelia – “Ecstasy”
 2. Frode Vassel – “Black Flowers”
 3. Mira Craig – “We Still Here”
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo”

Kommentar: Äntligen dags för Norges tävlanden, det har jag sett fram emot! Keiino var för mig de givna vinnarna av hela ESC 2021, men tyvärr kom de inte dit.

För mig, är det enbart “Ecstasy” som slår an en sträng hos mig. Vet inte om jag skulle sätta fem stjärnor, men den står ut hos mig. Bidragen framförda av Frode och Mira hamnar i ett slags mellanregister då de inte fastnar på minnet vid en första lyssning. Även om rosa flamingos är på modet, så är det fjärde bidraget enbart till för att våldsamt sandpappra en gammal möbel.

 

Resultat av heat 1


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Det första heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 är avgjort och vi har ett resultat! Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande resultat i programmet.

Notera att duellfördelningen liksom startordningen för de två grundduellerna avgjordes innan sändningen och i varje duell gavs tittarna ett par minuters möjlighet att rösta. Vinnarna i respektive duell är markerade i fetstil.

 

Duell 1 (i startordning)

 1. Eline Noelia – Ecstasy
 2. Mira Craig – We Still Here

 

Duell 2 (i startordning)

 1. TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo
 2. Frode Vassel – Black Flowers

 

Avgörande duellen (i startordning)

 1. Eline Noelia – Ecstasy
 2. Frode Vassel – Black Flowers

 

Det här innebär att Frode Vassel med bidraget “Black Flowers” (på bilden ovanför) tar en av finalplatserna den 19:e februari medan Eline Noelia med bidraget “Ecstasy”, Mira Craig med bidraget “We Still Here” och TrollfesT med bidraget “Dance Like a Pink Flamingo” tävlar vidare i Siste sjansen som avgörs veckan före finalen.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade Elsie Bay med sin låt Death of Us.

 

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 2

Det andra heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 avgjordes den 22:a januari där fyra bidrag tävlade om en finalplats. Resultatet avgjordes genom tre dueller där publikomröstningar stod för hela resultatet. Förutom tävlingsbidragen uppträdde även direktkvalificerade Christian Ingebrigtsen med sin låt Wonder Of The World.

Bara dagar inför heatet gick NRK ut med att programledaren Annika Momrak hade fått positivt besked på ett PCR-test. Därför kunde hon bara delta en kort stund i början av sändningen via en digital länk.

 

Fakta

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i duellordning:

 

Duell 1

 • 1. Lily Löwe – Bad Baby
 • Låtskrivare: Lill Sofie Wilsberg (Lily Löwe), Trond Holter, Victoria Land

 • 2. Steffen Jakobsen – With Me Tonight
 • Låtskrivare: Mats William Wennerberg, Nicolai Herwell

 

Duell 2

 • 1. Farida – Dangerous
 • Låtskrivare: Farida Bolseth Benounis, Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Atle Pettersen, Peter Newman, Hannah Dorothy Bistow

 • 2. Daniel Lukas – Kvelertak
 • Låtskrivare: Daniel Lukas Kalelic, Are Næsset

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Daniel Lukas – “Kvelertak”
 2. Farida – “Dangerous”
 3. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 4. Lily Löwe – “Bad Baby”

Kommentar: Vi visste ju på förhand att Måneskins vinst i Rotterdam skulle orsaka en anstormning av rock-bidrag till 2022 års ESC, och när man nu lyssnar igenom det andra heatet i Norges MGP så hör vi detta på allvar. Tekniskt sett är det såklart inte omöjligt att ”Bad baby” hade kunnat komma med i startfältet under tidigare år, men en sådan här 80-talsrock-nostalgilåt hade troligen inte känts särskilt aktuell tidigare. 2022 däremot kommer vi sannolikt få höra många liknande låtar runt om i Europa, det tror jag. Men är det bra då? Nej, inte i mina öron. Å andra sidan är min favorit i detta heat, ”Kvelertak”, en typisk 80-talsinspirerad poplåt av det stuk som var populärt för 2 år sedan, men nu har blivit omodernt igen. Så jag är förmodligen fel person att sia om utgången i detta heat..


 

 1. Farida – “Dangerous”
 2. Daniel Lukas – “Kvelertak”
 3. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 4. Lily Löwe – “Bad Baby”

Kommentar: Jämfort med förra veckans heat så tycker jag att detta heatet är mycket bättre. Jag tror att det kommer bli väldigt jämnt mellan låtarna. mina personliga favoriter denna helg är Farida och Daniel Lukas.


 1. Lily Löwe – “Bad Baby”
 2. Farida – “Dangerous”
 3. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 4. Daniel Lukas – “Kvelertak”

Kommentar: I jämförelse med föregående heat tycker jag att det är väldigt hög kvalité samtliga låtar som tävlar. Det är därför svårt att välja en etta för skulle jag kunna välja vill jag se alla fyra i final! Nu går det inte men det gör i alla fall att jag inte blir besviken vilken av alla dessa låtar som än går direkt till final 🙂


 1. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 2. Lily Löwe – “Bad Baby”
 3. Farida – “Dangerous”
 4. Daniel Lukas – “Kvelertak”

Kommentar: Väldigt jämn omgång må jag säga. Vem som helst kan vinna men jag håller ändå tummarna för att countryn ska segra men det lär inte hända. Dock hade jag velat höra ”Kvelertak” på engelska. Har absolut inget emot när de sjunger på norska men med den här låten låter det fel i mina öron.


 1. Farida – “Dangerous”
 2. Lily Löwe – “Bad Baby”
 3. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 4. Daniel Lukas – “Kvelertak”

Kommentar: Jag vet inte om jag skulle hålla med mina panelkollegor om att detta heat är en uppgradering, detta då jag mest tycker mig sakna en personlig vinnare här, och tycker lägstanivån är lägre här också. Farida är i och för sig den som tar täten med sin mörka popballad, tätt följt av Lily Löwe som vars låt tycks vara influerad av stora låtar från välprofilerade hårdrockskvinnor som Joan Jett och Lita Ford. Men det är det som är av någorlunda intresse för mig, de andra två låtarna gav mig väldigt lite.


 1. Daniel Lukas – “Kvelertak”
 2. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 3. Lily Löwe – “Bad Baby”
 4. Farida – “Dangerous”

Kommentar: Vilket heat! Måste säga att kvalitén ligger på en oerhört hög nivå. Min sista plats får inte mindre än 4 poäng av mig och de i min topp 3 får alla 4,5 poäng. Hade lite svårt att välja en favorit mellan Kvelertak & With Me Tonight men tycker nog ändå att den förstnämnda tilltalar mig något mer.


 1. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 2. Daniel Lukas – “Kvelertak”
 3. Farida – “Dangerous”
 4. Lily Löwe – “Bad Baby”

Kommentar: Den första deltävlingen bjöd på en skräll, när Frode lite otippat tog sig vidare till final. Ärligt talat så brydde jag mig inte så värst mycket om utgången av resultatet, då ingen av låtarna var några personliga favoriter. Den andra deltävlingen är mycket bättre och precis som min panelkollega Hollac16 skriver, så kvittar det vem som får final-platsen, då samtliga låtar är bra. Slår dock ett extra slag för Steffen Jakobsen och Daniel Lukas som jag gillar bäst. Melodi Grand Prix levererar återigen bra, underhållande program med kvalitet på låtarna.


 1. Farida – “Dangerous”
 2. Daniel Lukas – “Kvelertak”
 3. Steffen Jakobsen – “With Me Tonight”
 4. Lily Löwe – “Bad Baby”

Kommentar: Andra heatet innehåller godsaker för alla de med olika smaker och inte ett enda bidrag av dem rankade jag lågt. Det som slog mig mest var krispigheten i Faridas studioversion. Så läckert producerad och var som en käftsmäll vid första lyssningen. Daniel Lukas är en låt jag kommer lyssna på i längden, så för mig kan vilken som gå vidare.

 

Resultat av heat 2


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Det andra heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 är avgjort och vi har ett resultat! Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande resultat i programmet.

Notera att duellfördelningen liksom startordningen för de två grundduellerna avgjordes innan sändningen och i varje duell gavs tittarna ett par minuters möjlighet att rösta. Vinnarna i respektive duell är markerade i fetstil.

 

Duell 1 (i startordning)

 1. Lily Löwe – Bad Baby
 2. Steffen Jakobsen – With Me Tonight

 

Duell 2 (i startordning)

 1. Farida – Dangerous
 2. Daniel Lukas – Kvelertak

 

Avgörande duellen (i startordning)

 1. Steffen Jakobsen – With Me Tonight
 2. Farida – Dangerous

 

Det här innebär således att Farida med bidraget “Dangerous” (på bilden ovanför) tar en av finalplatserna den 19:e februari medan Daniel Lukas med bidraget “Kvelertak”, Lily Löwe med bidraget “Bad Baby” och Steffen Jakobsen med bidraget “With Me Tonight” tävlar vidare i Siste sjansen som avgörs veckan före finalen.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade Christian Ingebrigtsen med sin låt Wonder Of The World.

 

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 3

Det tredje heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 avgjordes den 29:e januari där fyra bidrag tävlade om en finalplats. Resultatet avgjordes genom tre dueller där publikomröstningar stod för hela resultatet. Förutom tävlingsbidragen uppträdde även direktkvalificerade NorthKid med deras låt Someone”.

Egentligen skulle gruppen Subwoolfer ha uppträtt men då duon testade positivt för covid19 blev deras framträdande flyttat till heat 4. Även programledaren Kåre Magnus Bergh fick ställa in sin medverkan i heatet på grund av sjukdom. Han ersattes av Annika Momrak som var tillbaka i programledarrollen efter att själv fått avstå medverkan veckan innan.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-01-29

 • Tid:
 • 19:50 CET

 • Programledare:
 • Annika Momrak och Mikkel Niva

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning (genom dueller)

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i duellordning.

 

Duell 1

 • 1. Mari Bølla – Your Loss
 • Låtskrivare: Lars Horn Lavik, Morten Franck, Mari Eriksen Bølla

 • 2. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor
 • Låtskrivare: Morten Franck, Elsa Søllesvik, Torgeir Ryssevik, Oda Kristine Gondrosen

 

Duell 2

 • 1. Sturla – Skår i hjertet
 • Låtskrivare: Sturla Fagerli Larsen

 • 2. Vilde – Titans
 • Låtskrivare: Vilde Johannessen, Ben Adams, Sindre Timberlid Jenssen

 

 

Så här tycker vi!


 1. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 2. Vilde – “Titans”
 3. Mari Bølla – “Your Loss”
 4. Sturla – “Skår i hjertet”

Kommentar: Ett mycket intressant heat det här, men jag får nog understryka att jag främst ser fram emot ”Hammer of Thor”. Just det bidraget bär många drag som vi känner igen från det danska ESC-bidraget för några år sedan; ”Higher ground”, som ju hade ett tydligt vikingatema. Det här bidraget känns som ett perfekt visuellt bidrag, så jag förväntar mig en rejäl scenshow. De övriga bidragen saknar kanske det visuella, men både ”Titans” och ”Your loss” är som klippta och skurna för modern radio.


 1. Mari Bølla – “Your Loss”
 2. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 3. Sturla – “Skår i hjertet”
 4. Vilde – “Titans”

Kommentar: Nu är det dags för heat 3 i MGP. Detta heatet kommer bli ett av de bästa enlig mig. Jag tror att Mari Bølla och Oda Gondrosen kommer slåss om finalplatsen. Men jag tror att Mari Bølla kommer ta sig till final.


 1. Sturla – “Skår i hjertet”
 2. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 3. Mari Bølla – “Your Loss”
 4. Vilde – “Titans”

Kommentar: Precis som i första heatet anser jag att låtarna som tävlar denna vecka är helt okej men kanske inte så mycket mer än så. Därför hoppas jag att liveframträdandena gör att alla fyra låtar växer för mig.


 1. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 2. Vilde – “Titans”
 3. Sturla – “Skår i hjertet”
 4. Mari Bølla – “Your Loss”

Kommentar: Kan tycka att det bara finns en vinnare i detta heat och hoppas på ett storslaget framträdande som tar Oda till final. Övriga i startfältet är mest ”mjeh” och kommande radioplågor.


 1. Mari Bølla – “Your Loss”
 2. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 3. Sturla – “Skår i hjertet”
 4. Vilde – “Titans”

Kommentar: Vi går raskt vidare till deltävling 3 som låtmässigt är ett klart steg uppåt från förra veckan. Här är det en rätt tydlig skillnad mellan min top 2 jämfört med bottenduon. ”Your Loss” är en låt som jag både fascineras av men ändå inte blir helt klok på. En blandning av r&b-hiphop och skejtarpunk! Tätt efter kommer pampiga ”Hammer of Thor”. Får hoppas någon av dem klarar sig vidare, har än så länge inte haft något större flyt med låtarna jag hållit på.


 1. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 2. Sturla – “Skår i hjertet”
 3. Mari Bølla – “Your Loss”
 4. Vilde – “Titans”

Kommentar: Tycker veckans heat ter sig svagare än föregående. Dock så har jag en tydlig favorit i låten Hammer Of Thor som är precis en sådan där typisk, nordisk, folklig låt som jag älskar. Precis som Adrian nämnde ovan kan den jämföras med Danmarks bidrag från 2018 Higher Ground, riktigt så bra inte är inte Hammer Of Thor, men den får definitivt höga poäng av mig.


 1. Vilde – “Titans”
 2. Sturla – “Skår i hjertet”
 3. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 4. Mari Bølla – “Your Loss”

Kommentar: Vi fortsätter med ytterligare en intressant och stark deltävling i Norge där jag hoppas att antingen Vilde eller Sturla kniper finalplatsen. Det finns endast två bidrag i årets MGP som är på norska och ett av dessa tävlar i detta heat. Förra veckan rök Daniel Lukas med sin Kvelertak, som jag hoppas får en ny chans i Siste Sjanse istället.


 1. Vilde – “Titans”
 2. Sturla – “Skår i hjertet”
 3. Oda Gondrosen – “Hammer Of Thor”
 4. Mari Bølla – “Your Loss”

Kommentar: Håller med min kollega Adrian i det han skriver. Älskar det skandinaviska avtrycket i ”Hammer of Thor”, men från studioversionen känns den aningen upprepande. Ser framemot scenframträdandet med denna. Överlag har jag lite problem med denna omgång, för även om de inte känns som 12-poängare tycker jag alla låtar är bra och har lite svårt att välja min etta

 

Resultat av heat 3


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Det tredje heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 är avgjort och vi har ett resultat! Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande resultat i programmet.

Notera att duellfördelningen liksom startordningen för de två grundduellerna avgjordes innan sändningen och i varje duell gavs tittarna ett par minuters möjlighet att rösta. Vinnarna i respektive duell är markerade i fetstil.

 

Duell 1 (i startordning)

 1. Mari Bølla – Your Loss
 2. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor

 

Duell 2 (i startordning)

 1. Sturla – Skår i hjertet
 2. Vilde – Titans

 

Avgörande duellen (i startordning)

 1. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor
 2. Vilde – Titans

 

Det här innebär således att Oda Gondrosen med bidraget “Hammer Of Thor” tar en av finalplatserna den 19:e februari medan Mari Bølla med bidraget “Your Loss”, Sturla med bidraget “Skår i hjertet” och Vilde med bidraget “Titans” tävlar vidare i Siste sjansen som avgörs veckan före finalen.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade NorthKid med deras låt Someone. Egentligen skulle de ha medverkat i heat 4 men efter att Subwoolfer, som skulle ha uppträtt, drabbades av covid19 fick NorthKid hoppa in en vecka tidigare.

 

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Heat 4

Det fjärde och sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 avgjordes den 5:e februari där fyra bidrag tävlade om en finalplats. Resultatet avgjordes genom tre dueller där publikomröstningar stod för hela resultatet. Förutom tävlingsbidragen uppträdde även direktkvalificerade Subwoolfer med deras låt ”Give That Wolf a Banana”.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-05

 • Tid:
 • 19:55 CET

 • Programledare:
 • Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning (genom dueller)

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning efter artist:

 • Alexandra Joner – Hasta la vista
 • Låtskrivare: Henrik Sæter, Jazara Aden Hutton

 • Kim Wigaard – La Melodia
 • Låtskrivare: Kim Wigaard Johansen, Marius Hagen, Karianne Sissener Amundsen, Ronny Janssen

 • Maria Mohn – Fly
 • Låtskrivare: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five

 • Sofie Fjellvang – Made Of Glass
 • Låtskrivare: Sofie Fjellvang, Kjetil Mørland

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Alexandra Joner – “Hasta la vista”
 2. Kim Wigaard – “La Melodia”
 3. Sofie Fjellvang – “Made of Glass”
 4. Maria Mohn – “Fly”

Kommentar: Sista heatet känns spontant som det svagaste i år, och toppas med latino, popopera, dyster pop och en KEiiNO-kopia. Den sistnämnda har såklart potential i ESC, det demonstrerade KEiiNO rätt duktigt 2019, men detta bidrag lyfter inte. Tyvärr ett rent stolpskott i min bok. Det enda som egentligen låter 2022 och som har lite kvalitet är ”Hasta la vista” som producerar bra latinomusik. Kanske inte en genre som slår i ESC, och definitivt inte i Norge, men låter ändå bäst i mina öron. Utropstecken för ”La melodia” som visserligen är rejält ”cringe” för att använda ett ungdomligt uttryck, men som mycket väl skulle kunna vinna röster bara för att det sticker ut så mycket. Dessutom kommer det säkert bli en fan-favorit.


 

 1. Sofie Fjellvang – “Made Of Glass”
 2. Maria Mohn – “Fly”
 3. Kim Wigaard – “La Melodia”
 4. Alexandra Joner – “Hasta la vista”

Kommentar: Då är det dags för det sista heatet i MGP. Veckans startfält är väligt bra, och låtarna håller alla på top kvalitet. Jag personligen tycker det är svårt att välja en låt som ska gå till final. Men jag har beslutat att jag vill se Sofie Fjellvang med låten ”Made Of Glass” jag tycker att denna låt har allt för en final. Men det kommer nog bli väldigt jämnt.


 1. Maria Mohn – “Fly”
 2. Alexandra Joner – “Hasta la vista”
 3. Kim Wigaard – “La Melodia”
 4. Sofie Fjellvang – “Made of Glass”

Kommentar: Ännu ett bra heat från Norge! Svårt att utse vem som är bäst men precis som i heat 2 gillar jag alla låtar mer eller mindre lika mycket. Om jag dock måste välja en till final får det bli mellan Marias eller Alexandras låtar. Men Kim och Sofie har minst lika bra bidrag!


 1. Maria Mohn – “Fly”
 2. Kim Wigaard – “La Melodia”
 3. Alexandra Joner – “Hasta la vista”
 4. Sofie Fjellvang – “Made Of Glass”

Kommentar: Detta är mitt favoritheat och min personliga favorit i hela tävlingen. Visste det redan jag hörde ”Fly” första gången. Nordisk Magi som jag hoppas att Sverige kan erbjuda lite oftare. Även min andra favorit är med i detta heat tyvärr. Kims röst tycker jag har nåt speciellt som bara griper tag i en. Låten i sig är ganska löjlig egentligen men jag är ändå ”hooked”.


 1. Sofie Fjellvang – “Made of Glass”
 2. Kim Wigaard – “La Melodia”
 3. Maria Mohn – “Fly”
 4. Alexandra Joner – “Hasta la vista”

Kommentar: Jag kan knappast säga att jag haft så mycket flyt med de låtar jag uppat än så länge i årets NMGP, då de ofta fått stå på näsan redan i första omgången. Här spelar det emellertid ingen större roll då jag inte känner att någon av dessa fyra låtar gav mig något speciellt. Det är aldrig kul när ett heat i en nationell uttagning blir en parentes, men det är tyvärr det som sker här.


 1. Maria Mohn – “Fly”
 2. Alexandra Joner – “Hasta la vista”
 3. Kim Wigaard – “La Melodia”
 4. Sofie Fjellvang – “Made Of Glass”

Kommentar: Skulle säga att heatet håller en förhållandevis hög kvalité. Enda riktiga undantaget är Made Of Glass som ter sig tämligen oinspirerad jäntemot de andra tre bidragen. Klar favorit hos mig är låten Fly.


 1. Alexandra Joner – “Hasta la vista”
 2. Maria Mohn – “Fly”
 3. Kim Wigaard – “La Melodia”
 4. Sofie Fjellvang – “Made Of Glass”

Kommentar: Den sista deltävlingen är överlägset bäst. Samtliga fyra bidrag ger jag 5 poäng av 5 möjliga, vilket också betyder att jag är nöjd oavsett utgång av resultatet. Jag hade dock helst sett latino-poplåten ”Hasta la vista” eller den nordiska folksångs-låten ”Fly” tar final-platsen. Här måste minst ett bidrag av de utslagna, få en plats i Siste Sjanse av de utslagna bidragen.


 1. Maria Mohn – “Fly”
 2. Kim Wigaard – “La Melodia”
 3. Sofie Fjellvang – “Made of Glass”
 4. Alexandra Joner – “Hasta la vista”

Kommentar: För mig har heat 4 de tävlanden som uppnår högst poäng från mig och ”Fly” är för mig en solklar vinnare. En låt jag lyssnat på hur många gånger som helst redan och som bara lyser Skandinavien. En musiktyp jag önskade mer av även i Mello-sammanhang. Det är något visst med etnisk påverkan i modern musik. Detta blir en tuff omgång om alla bidrag framförs med pampiga scenproduktioner.

 

Resultat av heat 4


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Det fjärde och sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 är avgjort och vi har ett resultat! Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande resultat i programmet.

Notera att duellfördelningen liksom startordningen för de två grundduellerna avgjordes innan sändningen och i varje duell gavs tittarna ett par minuters möjlighet att rösta. Vinnarna i respektive duell är markerade i fetstil.

 

Duell 1 (i startordning)

 1. Maria Mohn – Fly
 2. Alexandra Joner – Hasta la vista

 

Duell 2 (i startordning)

 1. Kim Wigaard – La Melodia
 2. Sofie Fjellvang – Made Of Glass

 

Avgörande duellen (i startordning)

 1. Maria Mohn – Fly
 2. Sofie Fjellvang – Made Of Glass

 

Det här innebär således att Sofie Fjellvang med bidraget “Made Of Glass” (på bilden ovanför) tar en av finalplatserna den 19:e februari medan Alexandra Joner med bidraget “Hasta la vista”, Kim Wigaard med bidraget “La Melodia”, Maria Mohn med bidraget “Fly” och tävlar vidare i Siste sjansen som avgörs under den kommande veckan.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade Subwoolfer med deras låt Give That Wolf a Banana.

 

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Siste sjansen

Efter fyra heats skulle den sista finalplatsen i Norsk Melodi Grand Prix 2022 tillsättas och det genom Siste sjansen. Själva uppsamlingsheatet delades upp i två omgångar där publiken fick avgöra fyra av de 12 bidrag som slagits ut under heaten som fick tävla i en ny direktsändning där en av dem fick den sista finalplatsen.

Under lördagssändningen uppträdde även den sista direktkvalificerade artisten att uppträda, i det här fallet Anna-Lisa Kumoji med låten ”Queen Bees”.

 

Måndagssändningen

Den första omgången Siste sjansen ägde rum i en NRK-studio den 7:e februari där bandade inslag med de 12 tidigare utslagna tävlingsbidragen spelades upp innan publiken sedan fick rösta på sina favoriter. De fyra bidrag som fick flest röster får tävla i lördagens direktsändning.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-07

 • Tid:
 • 20:05 – 21:00 CET (del 1)
 • 21:15 – 22:30 CET (del 2)

 • Programledare:
 • Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva

 • Plats:
 • NRK-studio

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens liveframträdanden i heaten.

 • Alexandra Joner – Hasta la vista
 • Låtskrivare: Henrik Sæter, Jazara Aden Hutton

 • Daniel Lukas – Kvelertak
 • Låtskrivare: Daniel Lukas Kalelic, Are Næsset

 • Eline Noelia – Ecstasy
 • Låtskrivare: Eline Noelia Myreng, Audun Agnar Guldbrandsen, Tea Megaard

 • Kim Wigaard – La Melodia
 • Låtskrivare: Kim Wigaard Johansen, Marius Hagen, Karianne Sissener Amundsen, Ronny Janssen

 • Lily Löwe – Bad Baby
 • Låtskrivare: Lill Sofie Wilsberg (Lily Löwe), Trond Holter, Victoria Land

 • Mari Bølla – Your Loss
 • Låtskrivare: Lars Horn Lavik, Morten Franck, Mari Eriksen Bølla

 • Maria Mohn – Fly
 • Låtskrivare: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five

 • Mira Craig – We Still Here
 • Låtskrivare: Mira Craig, Bård Berg

 • Steffen Jakobsen – With Me Tonight
 • Låtskrivare: Mats William Wennerberg, Nicolai Herwell

 • Sturla – Skår i hjertet
 • Låtskrivare: Sturla Fagerli Larsen

 • TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo
 • Låtskrivare: Eirik Renton, Jostein Austvik

 • Vilde – Titans
 • Låtskrivare: Vilde Johannessen, Ben Adams, Sindre Timberlid Jenssen

 

Kvalificerade till Siste sjansen


Inför lördagens avgörande Siste sjansen i Norsk MGP 2022 fick publiken chansen att rösta fram fyra av de 12 bidrag som åkte ut i heaten som nu får en ny chans att ta sig till finalen. Omröstningen pågick under två timmar måndagen den 7:e februari och efter att rösterna hade sammanställts ringde programledarna upp de som hade gått vidare till lördagssändningen.

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

 

Framröstade bidrag

De fyra som tittarna röstade vidare är (ej inbördes ordning):

 

Dessa fyra artister kommer att få uppträda på nytt i H3 Arena den 12:e februari där en ny tittarröstning avgör vem av de fyra som får tävla vidare i finalen.

 

Låtarna som åkte ut

Resultatet innebär samtidigt att följande åtta låtar nu får lämna tävlingen:

 


 

 

Lördagssändningen

Efter fyra heats skulle den sista finalplatsen i Norsk Melodi Grand Prix 2022 tillsättas och det genom Siste sjansen. De fyra artisterna som publiken röstade fram vid måndagssändningen fick uppträda på nytt varpå publiken fick rösta fram en av dem till finalstartfältet. Resterande tre låtar åkte ut.

Sändningen kom även att gästas av direktkvalificerade Anna-Lisa Kumoji som uppträdde med sitt tävlingsbidrag ”Queen Bees”.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-12

 • Tid:
 • 19:55 CET

 • Programledare:
 • Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva

 • Plats:
 • H3 Arena, Fornebu, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning (genom dueller)

 • TV-bolag/Stream:
 • NRK – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras tills vidare i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens framträdanden i heaten.

 • Kim Wigaard – La Melodia
 • Låtskrivare: Kim Wigaard Johansen, Marius Hagen, Karianne Sissener Amundsen, Ronny Janssen

 • Mari Bølla – Your Loss
 • Låtskrivare: Lars Horn Lavik, Morten Franck, Mari Eriksen Bølla

 • Maria Mohn – Fly
 • Låtskrivare: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five

 • TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo
 • Låtskrivare: Eirik Renton, Jostein Austvik

 

Så här tycker vi!


 1. Mari Bølla – “Your Loss“
 2. Maria Mohn – “Fly“’
 3. Kim Wigaard – “La Melodia“
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“

Kommentar: Det börjar dra ihop sig i Norge nu, och i siste sjansen ska nu det sista finalbidraget väljas ut. Nu är det ju 4 väldigt väldigt olika bidrag det här – nästan lite smått löjligt olika faktiskt. Några av bidragen landar i gränslandet mellan vad som överhuvudtaget borde kunna få stå på en scen, medan ett par av bidragen iallafall är vad man kan förvänta sig få höra. I mina öron är det dock bara “Your Loss“ som skulle kunna platsa i en final – ett bidrag som håller sig inom popramarna och gör ett starkt scennummer därtill. En vinnare är den inte, men definitivt mitt val här.

 


 1. Mari Bølla – “Your Loss“
 2. Maria Mohn – “Fly“
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“
 4. Kim Wigaard – “La Melodia“

Kommentar: Jag hoppas att den sista finalplatsen går till Mari Bølla, då jag anser att det är den bästa låten av bidragen i Siste Sjansen. Längtar redan till finalen nästa lördag som jag ser fram emot med stor spänning.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Kim Wigaard – “La Melodia“
 3. Mari Bølla – “Your Loss“
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“

Kommentar: Av de fyra som nu är kvar i Siste sjansen och som tävlar om att få den tionde finalbiljetten hoppas jag att tittarna väljer Maria Mohns ”Fly”. Dels tycker jag att hon har ett riktigt bra framträdande och en stark låt och det är också den låt som tilltalar mig mest. Kims låt är i och för sig bra men framträdandet har vi delvis sett förut i Eurovision. Däremot gissar jag precis som min kollega Lukas att TrollfesT förmodligen kan få med sig metalpubliken. Nu åkte de ju förvisso ut i första duellen i sitt heat mot en annan rock-inspirerad låt så vi får se hur det går. Här är de ju i alla fall ensamma i sin genre.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Kim Wigaard – “La Melodia“
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“
 4. Mari Bølla – “Your Loss“

Kommentar: Att låten ”Fly” inte redan är i final är för mig en gåta. Den är ett nordiskt mästerverk i mina öron! Är det en låt som jag verkligen inte vill ha i final så är det ”Your loss”, så trött på den genren och hoppas den dör ut snart.


 1. Mari Bølla – “Your Loss“
 2. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“
 3. Kim Wigaard – “La Melodia“
 4. Maria Mohn – “Fly“

Kommentar: Tolv låtar har blivit fyra varav dessa ska nu bli en som ska skickas vidare till finalen. Om jag haft oflyt i de tidigare heaten hade jag lite mer flyt nu då mina två stora favoriter åtminstone klarade sig så här långt. Mari Bøllas ”Your Loss” som jag öste beröm över inför sitt heat, även om jag förstått att hon tagit mycket av det från Olivia Rodrigo, och så Trollfest vars låt vuxit på mig en hel del sen första lyssningen. Ska de måhända göra en Jorn och få med sig metalpubliken så till den grad att de går vidare? Återstår att se.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Kim Wigaard – “La Melodia“
 3. Mari Bølla – “Your Loss“
 4. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“

Kommentar: Jag skulle egentligen kunna kopiera och klistra in det som min penlkollega Robban skrev. Fly & La Meldoia är mina favoriter, men jag måste som panelens språkfacist också infilka att jag tycker det är tråkigt att ingen av de norska låtarna kvalificerade sig.

Jag gissar på att TrollfesT tar sig vidare men hur vida de sedan vinner finalen eller inte återstår att se.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Kim Wigaard – “La Melodia“
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“
 4. Mari Bølla – “Your Loss“

Kommentar: Här anser jag att de som förtjänar en finalplats är Maria Mohn eller Kim Wigaard. Skulle inte förvåna mig om TrollfesT kniper den sista finalbiljetten. Tråkigt att de enda låtarna på norska inte fick en ny chans, så finalen inte får ett enda bidrag på norska i år heller.


 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. Kim Wigaard – “La Melodia“
 3. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“
 4. Mari Bølla – “Your Loss“

Kommentar:”Your Loss” är en bra låt, men har tröttnat på den typen av låter. ”Dance like a pink flamingo” är kul, men är inte min genre. Den passar nu i OS-tider och man behöver musikhjälp att staka sig fram utav bara helsike i längdskidsspåret. ”La Melodia” har jag lyssnat oerhört mycket på. Även om det är lite utdaterat och man har sett detta tidigare samt att det känns lite ”cringe” med lalala, så tilltalar det mig. Kim var dock väldigt off pitch i delar av sina vibraton live.

Att Maria Mohn måste tävla en extra gång för att bevisa sin plats i finalen känns som att häda i kyrkan. Det är i och för sig en oerhört svår låt att sjunga och det var lite svajigt i semin här och där, men efter att ha lyssnat sönder studioversionen är den fortfarande en av mina favoriter i hela ESC.

 

Siste sjansens resultat


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Då är Siste sjansen i Norges Norsk MGP 2022 avklarad och vi har ett resultat med den tionde och sista finalisten!

 

Upplägget

Till skillnad från heaten var Siste sjansen bara uppdelad i två omgångar, där de fyra bidragen först möttes i en omgång (istället för att vara uppdelad i två dueller) och där publiken fick vara med och rösta. De två bidrag som fått flest röster gick sedan vidare till en andra omgång (den s.k. guldduellen) där en av dem korades till finalist.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade Anna-Lisa Kumoji med sitt tävlingsbidrag Queen Bees.

 

Första omgången (i startordning)

De två fetmarkerade bidragen gick till den avgörande omgången.

 1. Mari Bølla – Your Loss
 2. Kim Wigaard – La Melodia
 3. Maria Mohn – Fly
 4. TrollfesT – Dance Like a Pink Flamingo

 

Avgörande duellen (i startordning)

I den här omgången uppträdde inte artisterna på nytt utan deras bidrag visades endast i en snabbrepris.

 1. Maria Mohn – “Fly“
 2. TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“

 

Det här innebär således att det blir Maria Mohn med bidraget “Fly“ som blir den tionde och sista finalisten i Norsk Melodi Grand Prix. Bidraget får således en ny möjlighet att tävla om segern i nästa veckas avgörande final! För de tre resterande bidragen (Kim Wigaard med bidraget “La Melodia“, Mari Bølla med bidraget “Your Loss“ och TrollfesT med bidraget “Dance Like a Pink Flamingo“) är däremot tävlingen över för denna gång.

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

 

Tycker du det var rätt låt som gick till final eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera