ITALIENS UTTAGNING. Det italienska TV-bolaget Rai, som även är värdbolag för Eurovision 2022, utsåg Italiens artist och tävlingsbidrag genom den 72:a upplagan av Festival di Sanremo.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter att Italien tog hem sin tredje Eurovision-seger i Rotterdam 2021 (efter Köpenhamn 1964 och Zagreb 1990) kom besked om att värdlandets artist och tävlingsbidrag skulle utses via Festival di Sanremo, en återkommande festival som tidigare har utsett många av Italiens artister och låtar till Eurovision Song Contest.

Den välkända programledaren Amadeus fortsatte att vara värd för festivalen, vilket blir hans tredje år i rollen. Den här gången fick han med sig en co-programledare i varje sändning.

 

Upplägget innan finalen

Sammanlagt utsågs 25 artister till uttagningen varav 22 av dem valde Rai ut själva medan tre tävlande tillkom från en nykomlingstävling kallad Sanremo Giovani som avgjordes i december 2021. Det var ingen nyhet att jokrar hade tillkommit från den uttagningen förut, senast 2019 fick två artister som tävlat i Giovanni delta i stora Sanremofestivalen varav en av dem vann (och sedan blev silvermedaljör i Eurovision), men det hade varit en paus med jokrar fram till 2022.

Festivalen pågick under nästan en veckas tid (1-5 februari) där artisterna uppträdde med varsitt tävlingsbidrag på scenen i Teatro Ariston i staden Sanremo. Till en början hölls fyra uppvisningsprogram där artisterna framförde sina tävlingsbidrag samt en kväll med bara covers, men det var först i finalprogrammet som vinnaren korades. Ingen av de tävlande åkte ut förrän i finalsändningen.

 

Upplägget i finalen

I finalen uppträdde alla 25 artisert med respektive tävlingsbidrag varpå en tittaromröstning tillsammans med de olika omröstningarna som skett i uppvisningsprogrammen vägdes samman och en topp 3 utsågs. Därefter nollställdes tidigare röster och en ny omröstning mellan jury- och tv-tittarna påbörjades där nu vinnaren korades.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 5:e februari (som avgjordes natten mot den 6:e februari) utsågs Mahmood & Blanco med tävlingsbidraget ”Brividi” som representant för Italien på hemmaplan i Eurovision 2022. Detta även om det dröjde några timmar efter finalen innan det officiella beskedet kom.

 

Uppvisningsprogrammen

Mellan den 1:a och 4:e februari fick de 25 artister som deltog i den 72:a upplagan av Festival di Sanremo visa upp sina tävlingsbidrag på scenen i Teater Ariston i Sanremo. I de två första programmen delades startfältet upp i två grupper om 12 respektive 13 tävlande och i det tredje programmet medverkade alla 25 i en och samma sändning. Det sista programmet ägnades istället åt att artisterna sjöng covers av tidigare kända hits.

Varje sändning hade sin omröstning mellan antingen olika jurygrupper och/eller tittarröstning. Dessa resultat offentliggjordes i sändningarna men ingen av de tävlande åkte ut.

Flera artister i startfältet hade tävlat i Festival di Sanremo förut varav ett flertal som vunnit tävlingen minst en gång: Iva Zanicchi (1969), Gianni Morandi (1970), Massimo Ranieri (1971 och 1973), Emma (2014), Fabrizio Moro (2018) och Mahmood (2019). Årtalen markerar när respektive artist deltog för Italien i Eurovision Song Contest. Utöver dem fanns också tidigare vinnaren Elisa som vann Sanremofestivalen 2001, men vid den tiden hade Italien sin längre paus från Eurovision.

Vi ska även nämna att Iva Zanicchi har två tidigare vinster men fick inte tävla i ESC dessa år. Samma gäller Emma som vann 2012 men den gången fick Nina Zilli representera Italien i Eurovision. Emma blev istället internvald 2014.

 

 

Finalen

Efter de fyra uppvisningsprogrammen avgjordes finalkvällen den 5:e februari (och natten mot den 6:e februari) i två röstningsomgångar. Först framfördes alla 25 bidrag varpå jury- och publikrösterna vägdes samman och en topp 3 utsågs. Därefter hölls en ny omröstning där vinnaren korades genom 33% tittarröstning, 33% pressjuryröstning och 33% demoskopjury.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-05

 • Tid:
 • 20:40 CET

 • Programledare:
 • Amadeus och Sabrina Ferilli

 • Plats:
 • Teater Ariston, Sanremo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning i två omgångar

 • TV-bolag/Stream:
 • Rai – Länk

 • Mer info:
 • Resultat »

 

Startfält

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till framträdanden som artisterna gjorde den 1:a respektive 2:a februari.

 1. Achille Lauro – Domenica
 2. AKA7even – Perfetta così
 3. Ana Mena – Duecentomila ore
 4. Dargen D’Amico – Dove si balla
 5. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – Chimica
 6. Elisa – O forse sei tu
 7. Emma – Ogni volta è così
 8. Fabrizio Moro – Sei tu
 9. Gianni Morandi – Apri tutte le porte
 10. Giovanni Truppi – Tuo padre, mia madre, Lucia
 11. Giusy Ferreri – Miele
 12. Highsnob & Hu – Abbi cura di te
 13. Irama – Ovunque sarai
 14. Iva Zanicchi – Voglio amarti
 15. La Rappresentante di Lista – Ciao ciao
 16. Le Vibrazioni – Tantissimo
 17. Mahmood & Blanco – Brividi
 18. Massimo Ranieri – Lettera al di là del mare
 19. Matteo Romano – Virale
 20. Michelle Bravi – Inverno dei fiori
 21. Noemi – Ti amo (Non lo so dire)
 22. RKOMI – Insuperabile
 23. Sangiovani – Farfalle
 24. Tananai – Sesso occasionale
 25. Yuman – Ora e qui

 

Resultat


Foto & copyright: Rai
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Under natten mot söndagen den 6:e februari avgjordes Italiens uttagning Festival di Sanremo där segern gick till duon Mahmood & Blanco med bidraget ”Brividi”. Nu har vi även fått det bekräftat att duon tänker representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022.

Så här ser duons officiella musikvideo ut till ”Brividi”:

 

 

Så var finalen

Sammanlagt deltog 25 artister i uttagningen varav tre var jokrar från den s.k. Sanremo Giovani-uttagningen (vars final ägde rum i december förra året). Under den tävlingsvecka som programmet har pågått har artisterna uppträtt flera gånger om, både med sina egna tävlingsbidrag men även med annan musik, och den 5:e februari avslutades allt med själva finalsändningen.

När alla omröstningar var klara var det Elisa, Mahmood & Blanco och Gianni Morandi som hade tagit sig vidare till den avgörande omgången där en ny omröstning mellan tittarna, jury och en demoskopjury skulle rösta fram vinnaren som blev Mahmood ft. Blanco. Vinnarduon, och även tvåan Elisa, har varit i topp efter alla omröstningar som varit under tävlingsveckan och det blev också de som möttes i den slutgitiga omröstningen.

 

Hela resultatet

Nedan är resultatet för finalsändningen. Vi länkar till respektive bidrags framträdande från tidigare under veckans uppträdanden.

 

Topp 3

 1. Mahmood & Blanco – Brividi
 2. Elisa – O forse sei tu
 3. Gianni Morandi – Apri tutte le porte

 

Utröstade efter första omgången (i resultatordning):

 

Tycker du att Italien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer


 1. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 2. RKOMI – ”Insuperabile”
 3. Irama – ”Ovunque sarai”
 4. Elisa – ”O forse sei tu”
 5. Mahmood & Blanco – ”Brividi”

Kommentar: Jag känner spontant att Mahmood vann årets San Remo mest på gamla meriter. Jag får inga direkta intryck av ”Brividi” och kan som mest se dem som en parentes i startfältet här. Nu var visserligen inte startfältet superstarkt ska sägas, och mycket gick i samma linje med vad Italien brukar producera i ESC. Dock var avsaknaden av Måneskin-spin offs ganska påtaglig, och RKOMI var de enda som verkligen tog upp rock-linjen igen och gjorde det bra! Annars var det mest ballader – visserligen snygga – men tyvärr för många. Istället utser jag Gianni Morandi, startfältets äldste, som min favorit. Väldigt gammaldags, men oväntat cachy och lättlyssnad. Dessutom lyckades den stick ut rejält i mängden och höjde stämningen som annars var rätt låg. Ett glädjepiller! Men kommer Mahmood ft. Blanco klara sig då? Nja, jag ser inte Italien som utmanare till segern i år, detta är ett för slött bidrag med alldeles för lite ambitioner. Tyvärr!

 


 1. Mahmood & Blanco – ”Brividi”
 2. Emma – ”Ogni volta è così”
 3. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – ”Chimica”
 4. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 5. La Rappresentante di Lista – ”Ciao ciao”

Kommentar: Efter att kollat på San Remo finalen till halv 2 på natten ungefär och se att Mahmood och Blanco med sin låt ”Brividi” vinna, så blev man lättad. De hade den klart bästa låten i årets San Remo. Men jag måste också få säga att jag hade kunnat se hela min topp-5 i Eurovision. Men jag är glad för valet Italien har gjort. Kan de vinna Eurovision igen tro? Låten har potential till det.


 1. Ana Mena – ”Duecentomila ore”
 2. Dargen D’Amico – ”Dove si balla”
 3. RKOMI – ”Insuperabile”
 4. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – ”Chimica”
 5. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”

Kommentar: Måste säga att Italien hade en väldigt bra Festival di Sanremo i år med många kandidater till segern som jag tror inte hade gjort bort sig på hemmaplan i Turin i maj. Min etta är Ana Menas ”Duecentomila ore” som av någon outgrundlig anledning kom näst sist (!) när alla resultat var klara. Obegripligt med en så pass bra låt som jag tror hade gått hem internationellt! Min tvåa är också given då ”Dove si balla” verkligen är en svängom på 3 minuter utan pausknapp. Hade fått hela publiken att dansa med i Turin och jag tror knappast en sådan låt hade fått noll poäng av tv-tittarna.

Att Mahmood & Blanco vann kan jag förstå med tanke på hypen kring deras låt och framträdande. Jag var själv inte så förtjust i ”Soldi” 2019, senast då Mahmood tävlade, och ”Brividi” är i mitt tycke en mycket bättre låt än ”Soldi” som jag inte var så såld på. Men jag kommer fortfarande inte ifrån att jag ändå inte förstår att låten är hypad som den är just nu (läs: segertippad i Turin). Däremot är jag fullt övertygad om att duon kommer att ta en topp 5-placering i Turin. Det kommer att bli mycket jubel i Pala Olimpico den 14:e maj men från mig blir det just nu endast 2,5 av 5 poäng till ”Brividi”.


 1. AKA7even – ”Perfetta così”
 2. Giusy Ferreri – ”Miele”
 3. Sangiovani – ”Farfalle”
 4. Elisa – ”O forse sei tu”
 5. La Rappresentante di Lista – ”Ciao ciao”

Kommentar: Hade förväntat mig mycket bättre från Italien. 25 bidrag och knappt 10 är ens lyssningsbara. Istället för skönsången fick jag göra mina val utav hur musiken och melodin tilltalade mig. Det är ju ändå något visst med en liveorkester. Vinnarlåten tilltalar mig inte alls just nu men kanske behöver lyssna fler gånger.

 


 1. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 2. Achille Lauro – ”Domenica”
 3. Dargen D’Amico – ”Dove si balla”
 4. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – ”Chimica”
 5. Emma – ”Ogni volta è così”

Kommentar: Tyckte att det fanns en hel del guldkorn i detta startfält, vilket i och för sig inte är så förvånande då Sanremo brukar bjuda på intressanta saker nästan varje år. Tänker bland annat på Achille Lauro som ofta skickat intressanta saker, men inte minst den gamle veteranen Gianni Morandi som bjöd på fart och glädje utan dess like. Därför var det synd att han inte gick och vann, även om jag tror han själv inte ens kunde förutspå att han skulle sluta uppe på podiet. Sett till vinnaren då, Mahmood och Blanco, så är jag lite kluven. Tycker den är okej men inte mer än så. Finstämt, välsjunget, men det är bara det. Får lite känslan av att Italien börjat släppa lite på garden efter att man vann i fjol, vilket i och för sig är långt ifrån ovanligt för ett värdland att göra.

 


 

 1. Giusy Ferreri – ”Miele”
 2. Ana Mena – ”Duecentomila ore”
 3. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 4. Sangiovani – ”Farfalle”
 5. Giovanni Truppi – ”Tuo padre, mia madre, Lucia”

Kommentar: Måste erkänna att lyssna igenom hela startfältet kändes tämligen segt. De flesta låtarna föll mig inte alls i smaken, vilket tyvärr inkluderar vinnarlåten som går mig helt över huvudet. Det är återigen ett sådant scenario där resten av europa har förstått något som jag inte alls förstår.

Min favorit Miele slutade på en snöplig 23:e plats, själv anser jag att låten har en trollbindande effekt men det verkar som att ingen mer än jag blev trollbunden av den här låten. Trist.

 


 1. Mahmood & Blanco – ”Brividi”
 2. Dargen D’Amico – ”Dove si balla”
 3. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 4. Irama – ”Ovunque sarai”
 5. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – ”Chimica”

Kommentar: Jag är nöjd med resultatet i San Remofestivalens final. Mahmood & Blanco var min personliga favorit och jag är övertygad om att Italien kommer kunna få till en bra placering på hemmaplan i maj.

 


 1. Mahmood & Blanco – ”Brividi”
 2. Gianni Morandi – ”Apri tutte le porte”
 3. Elisa – ”O forse sei tu”
 4. La Rappresentante di Lista – ”Ciao ciao”
 5. Yuman – ”Ora e qui”

Kommentar: Hade förväntat mig mycket mer av Italiens bidrag. Istället för storslaget (om vi bortser från en härlig live-orkester) kändes nästan alla bidrag som pusselbitar där man försöker sig på att skapa en helhet från olika lådor. Antingen var sången usel och låten bra eller så var låten medelmåttig och sången fenomenal. Och, nästan inget utav bidragen lyfte. Och vad är det med sättet att prat-sjunga? Är det en tävling om hur många ord man kan få med på 3 minuter? Eller att halva styrkan låter som att de rökt 2 paket cigaretter om dagen sedan tonåren?

Jag är inte helt hundra på om jag vill ha ”Brividi” som min absoluta etta i denna lista, men i jämförelse med resten står den ändå ut. Det jag blev glatt överraskad över var Gianni Morandi som levererade en gladlynt melodi som var omöjlig att inte bli munter av. Detta i sig självt är bra betyg, för jag är mer en moll-älskare än dur-fantast.

Slutkläm från tävlingen och min egen lista – nej inget av bidragen kommer att ha i slutstriden att göra om de är med och representerar Italien i ESC i Turin.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera