Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Italien vann Eurovision 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: EBU/Andres Putting (bild hämtad från Eurovision.tv)

EUROVISION 2021 – RESULTAT. Efter mer än två års väntan kunde Eurovision avgöras och efter en mycket spännande omröstning stod det klart att Italiens Måneskin har vunnit Eurovision Song Contest. Sveriges representant Tusse hamnade på 14:e plats med sitt bidrag “Voices”.

 

Så här såg vinnarframträdandet ut:

 

Vad hände?

Efter att juryn röstat ledde Schweiz på 267 poäng, tätt följd av Frankrike på 248 poäng. Fyrtio poäng efter dem låg Malta och därefter Italien när juryerna hade röstat klart. Men det var jämnt mellan bidragen och allt kastades om när tittarnas röster trillade in. Bland annat fick Malta bara 47 poäng av tittarna (14:e plats) och Schweiz hamnade sjua hos tittarna medan Ukraina (juryernas nia) fick näst högst poäng och Frankrike fick tredje högst poäng. Men det var Italien som fick mest och som därmed vann – sin tredje seger genom tiderna och den första sedan 1990! Det är också andra gången någonsin som ett Big Five-land vinner Eurovision Song Contest sedan detta direktkvalificerade system infördes för mer än 20 år sedan.

Intressant nog blev inte mindre än fyra länder nollade av tittarna och av dessa var tre s.k. “Big Five” (Spanien, Storbritannien och Tyskland) och dessutom åkte värdlandet Nederländerna på en nollpoängare. Storbritannien får därmed sin femte sistaplats genom tiderna varav den andra med noll poäng. De kom även sist i Tel Aviv 2019.

 

Hur gick det för Sverige?

Sveriges representant Tusse med “Voices” hamnade på 17:e plats hos juryerna – men tittarna hade honom på 11:e plats, vilket räckte till en hedrande 14:e plats. Det är förvisso Sveriges sämsta placering på många år – men det är faktiskt samma placering som Robin Stjernberg uppnådde i Malmö 2013. Så det är inte allt för dåligt i ett så pass starkt startfält som det var!

 

Alla resultat

Här nedan presenterar vi totalpoängen för varje land från plats 1-26. Vi kommer senare gå in mer i detalj på hur juryerna och tittarna röstade, både här och i semifinalerna. Men det tar vi lite senare. Nu ska vi landa i att Eurovision precis har fått sin 65:e vinnare. Resultaten står i placeringsordning 1-26 inklusive totalpoäng:

 


 • 1. Italien, 524 p
 • 2. Frankrike, 499 p
 • 3.switzerland_smallSchweiz, 432 p
 • 4. iceland_smallIsland, 378 p
 • 5. Ukraina, 364 p
 • 6. finland_smallFinland, 301 p
 • 7. malta_smallMalta, 255 p
 • 8. lithuania_smallLitauen, 220 p
 • 9. Ryssland, 204 p
 • 10. Grekland, 170 p
 • 11. Bulgarien, 170 p
 • 12. portugal_smallPortugal, 153 p
 • 13. Moldavien, 115 p
 • 14. sweden_smallSverige, 109 p
 • 15. serbia_smallSerbien, 102 p
 • 16. cyprus_smallCypern, 94 p
 • 17. Israel, 93 p
 • 18. norway_smallNorge, 75 p
 • 19. belgium_smallBelgien, 74 p
 • 20. azerbaijan_smallAzerbajdzjan, 65 p
 • 21. Albanien, 57 p
 • 22. San Marino, 50 p
 • 23. Nederländerna, 11 p
 • 24. Spanien, 6 p
 • 25. Tyskland, 3 p
 • 26. Storbritannien, 0 p

 

Kommentera gärna om du tycker det var rätt eller fel vinnare som vann!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen