Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Finland NF 2021

Finland NF 2023 »


FINLANDS UTTAGNING. Det finska TV-bolaget Yle har bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2022, samt sagt att man tänker välja artist och bidrag genom uttagningen UMK 2021. Det är sagt att uttagningen även denna gång blir en öppen sådan vilket innebär att Yle vill ha ett startfält med flera artister och låtar.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • UMK 2021
  • Uttagningsdatum:
  • preliminärt februari 2022
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling, varpå även regelverket för den nationella uttagningen UMK 2022 släpptes.

Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla. Vi har sammanfattat reglerna för dig som är intresserad av att delta!

 

Regelverket

Reglerna finns att läsa på finska, engelska och svenska. Innan du skickar in är det bra att ta del av hela regelverket, särskilt de punkter som rör upphovsrätt och ersättningar. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, bidraget och framträdandet.

PS: Innan antagningsperioden kommer igång kan du och ditt team förbereda låtar att skicka in. Vid anmälan ska ni kunna bifoga låtens demoinspelning i mp3-format, ett fotografi på den artist/grupp som är tänkt att framföra låten, en biografi om den/de personen(erna) och själva låttexten.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till UMK, däremot måste minst en person i ett låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att låten ska få vara med och tävla.

– Låtskrivaren/na får inte skicka in bidraget till andra nationella uttagningar.

– En artist som tävlar i UMK kan bara delta med ett bidrag men övriga låtskrivare kan delta med flera låtar.

 

Bidraget

– Bidraget ska uppfylla EBU-kraven som bland annat innebär att låten inte får ha varit offentligt publicerad före den 1:a september 2021 och inte överstiga 3 minuter.

Bidraget ska skickas in i demoversion som ska vara av god kvalité.

– Den/de som sjunger in demon ska vara den/de artist(er) som förväntas framföra låten i tävlingen (om låten blir utvald att tävla).

– Låten får framföras på vilket språk som helst.

– Låttexten får inte innehålla politiska, kommersiella och religiösa budskap. Svordomar är inte heller tillåtna.

 

Framträdandet i UMK

Lägsta deltagarålder är 16 år och detta ska senast vara fyllt den 1:a maj 2022. Det finns ingen övre åldersgräns. Notera att åldersgränsen gäller bara tävlande artist och inte låtskrivarna.

– Huvudsångaren och/eller minst en av huvudsångarna på scenen måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att få tävla.

– Mellan 1-6 personer får deltaga på scenen (räknat per framträdande).

– Alla som medverkar vid ett bidrags scenframträdande förväntas delta vid alla de repetitioner och sändningar som Yle anordnar under tävlingstiden.

 

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till reglerna. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna.  Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen