FINLANDS UTTAGNING. Det finska TV-bolaget Yle utsåg Finlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen UMK 2021.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Bara en kort tid efter att Eurovision 2021 hade avgjorts gick Yle ut med att Finland fortsätter att tävla i Eurovision och att artist och bidrag skulle utses genom en fortsättning av UMK (Uuden Musiikin Kilpailu). Strax därefter släpptes regelverket och under en vecka i september samma år hölls en öppen antagning för intresserade artister och låtskrivare.

Totalt skickades 312 bidrag in till uttagningen, vilket var en ökning jämfört med året innan. Därefter fick en jury välja ut sju bidrag till startfältet. Namnen på artisterna offentliggjordes i januari 2022 och dagarna som följde släpptes samtliga tävlingsbidrags studioversioner samt musikvideos.

 

Upplägg

Uttagningen bestod av en finalkväll som avgjordes i Logomo i Åbo den 26:e februari. Efter fjolårets covid19-säkra tillställning tillät Yle arenapublik, om än att en inplanerad efterfest ställdes in. Själva tävlingsresultatet avgjordes i en kombination mellan internationella juryröster och tittarröster, där den senare parten hade 75 procent av makten.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 26:e februari röstades gruppen The Rasmus med tävlingsbidraget ”Jezebel” fram som representant för Finland i Eurovision 2022.

 

Finalen

I UMK-finalen, som avgjordes den 26:e februari, deltog sju bidrag som tävlade om segern och där resultatet avgjordes till 75 procent av tittarröstning och till 25 procent av internationell juryröstning. Bägge parter delade ut poäng till bidragen som sedan adderades samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen.

Utöver själva huvudsändningen, som genomfördes på finska, kunde tittare följa sändningen med kommentatorer på svenska (Eva Frantz och Johan Lindroos), ryska (Levan Tvaltvadze), engelska (Katri Norrlin och Jani Kareinen), klarspråkig finska (Margit Alasalmi och Pertti Seppä), nordsamiska (Linda Tammela) och enaresamiska (Heli Huovinen). Det var för övrigt första gången som UMK kommenterades på samiska.

Finalen inleddes även med att fjolårets UMK-vinnare Blind Channel fick uppträda som inbjuden gästartist.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens officiella musikvideos.

 • 1. The Rasmus – Jezebel
 • Låtskrivare: Lauri Ylönen, Desmond Child

 • 2. Isaac Sene – Kuuma jäbä
 • Låtskrivare: Isaac Sene, Yrjänä

 • 3. Olivera – Thank God I’m an Atheist
 • Låtskrivare: Katriina Ullakko, Lenno Linjama, Alpo Nummelin

 • 4. BESS – Ram Pam Pam
 • Låtskrivare: BESS, Jonas Olsson, Tomi Saario

 • 5. Younghearted – Sun numero
 • Låtskrivare: Reeta Huotarinen, Joonas Keronen, Vilma Alina

 • 6. Cyan Kicks – Hurricane
 • Låtskrivare: Cyan Kicks, Elize Ryd, Chris Walla, Zakk Cervini

 • 7. Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua
 • Låtskrivare: Leo Hakanen, Jere Marttila, Elli Haloo

 

Så här tyckte vi (inför)! 


 1. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 2. The Rasmus – ”Jezebel”
 3. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”
 4. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 5. BESS – ”Ram Pam Pam”
 6. Younghearted – ”Sun numero”
 7. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”

Kommentar: Finland levererar en uppseendeväckande hög kvalitet i sin uttagning, det måste sägas. Ändå känns det som att mina förväntningar inte infrias – landet är ju, om något, rock-nationen nummer 1 i Europa, ändå är rockgenren ovanligt svagt representerad här. Visst, vi känner igen The Rasmus (som kommer med ett ganska starkt bidrag) och både Cyan Kicks, BESS och Tommi Läntinen bidrar med rockinfluenser. Men metal får vi inte höra i år,  vilket är ytterst förvånande. Man hade nog kunnat satsa på lite hårdare musik faktiskt, för just nu känns årets finska final väldigt ”soft-rock” för att inte säga lite mesig. Själv föredrar jag ”Thank God I’m an Atheist” som istället väljer en helt annat väg, mer likt Bulgariens Victoria ifrån ifjol.


 1. The Rasmus – ”Jezebel”
 2. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 3. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 4. BESS – ”Ram Pam Pam”
 5. Younghearted – ”Sun numero”
 6. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”
 7. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”

Kommentar: Då är det dags för vårat grannland Finland att välja artist & låt till Eurovision. Jag tror som de flesta att The Rasmus kommer krossa finalen i Finland och vinna. Det kommer bli en rocklåt för andra året på rad för Finland. Men om jag ska tänka lite utanför boxen så tror jag att Olivera kan skrälla med sin låt! väldigt skön och lugn att lyssna på. Men vi får se vad Finland väljer.


 1. The Rasmus – ”Jezebel”
 2. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 3. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 4. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”
 5. Younghearted – ”Sun numero”
 6. BESS – ”Ram Pam Pam”
 7. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”

Kommentar: Jag tycker att Finland har en av året starkaste uppställning när det kommer till nationella uttagningar med en mycket hög lägstanivå. Bidraget jag har på sistaplats får t.ex. 3 poäng (av 5 möjliga) just nu och därefter växer bidragen sig ännu starkare. De två jag hoppas mest på är låtarna med rockinslag och då kanske många tänker ”ja men samma koncept funkar ju aldrig två år i rad”. Det är mycket möjligt att det är så, men jag tycker finsk rock i Eurovision är det bästa som finns. Och vi kan behöva ha The Rasmus eller Cyan Kicks i Turin för att liva upp stämningen. Så jag hejar på någon av de i första hand, och vinner någon i det övriga startfältet så kommer jag ändå säga: heja Finland!


 1. The Rasmus – ”Jezebel”
 2. BESS – ”Ram Pam Pam”
 3. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 4. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 5. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”
 6. Younghearted – ”Sun numero”
 7. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”

Kommentar: Finland levererar hög kvalité som väntat och att jag skulle sätta The Rasmus som etta var en självklarhet. Visst är det inte en dunderhit som ”In the Shadows” men deras sound finns där och det är det jag älskar. Sen hade det ju varit kul om de skickade ett bidrag på finska så det gör inget om Bess vinner heller. Tror även det skulle gå bra för henne i Eurovision. Sen kan det ju bli att Olivera går och vinner hela kalaset med sin udda låt och unika röst. Att kunna leverera 5/7 bra låtar ska de ha en stor eloge för, ( i Sverige kan vi knappt vaska fram 5/28 bra)!


 1. Younghearted – ”Sun numero”
 2. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”
 3. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 4. BESS – ”Ram Pam Pam”
 5. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”
 6. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 7. The Rasmus – ”Jezebel”

Kommentar: Det är väl knappast nån större överraskning att om det fanns någon uttagning där rocktrenden skulle få fäste så skulle det vara Finlands. Inte bara pga Måneskin, utan också just för att Finlands egna Blind Channel gav dem deras första topp 10-placering sen Lordi. Ändå är jag av nån anledning inte helt såld på det jag ser. Inte för att nån låt är dålig alls, men inget golvade mig helt heller. Kanske var låtarna som sådana lite väl uddlösa för att jag ska fastna helt… men vad vet jag. I vart fall håller jag med Adrian om att det skulle behövas lite hårdare rock, och inte det här tillrättalagda vi har här. Är till exempel ganska besviken på The Rasmus, som känns som att de kört fast lite.


 1. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”
 2. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 3. BESS – ”Ram Pam Pam”
 4. Younghearted – ”Sun numero”
 5. The Rasmus – ”Jezebel”
 6. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 7. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”

Kommentar: Överlag håller uttagningen en förhållandevis stabil lägstanivå, men en något för låg högsta nivå. Kan visserligen inte låta bli att charmas av Tommi Läntinens Elämä kantaa mua men inte ens den låten är någon storfavorit hos mig trots att den är etta på min lista.


 1. BESS – ”Ram Pam Pam”
 2. The Rasmus – ”Jezebel”
 3. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 4. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 5. Younghearted – ”Sun numero”
 6. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”
 7. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”

Kommentar: En småtrevlig final väntar vårt grannland Finland. Överlägsen odds-etta inför denna final är The Rasmus, som var ett av Finlands absolut största band under 2000-talet. Man var även populära utomlands under en tid efter sin hit ”In the shadows” som säkert många av er känner igen, då den spelades flitigt på radion här i Sverige under tiden då de var heta. De har alltså inte varit på tapeten sedan slutet av 00-talet och vill med sin ”Jezebel” återuppliva karriären genom att få representera Finland i Eurovision. Smart drag? Ja, varför inte. Det ser onekligen ut att bli en jordkrosseger på förhand iallafall. Jag gillar absolut låten, men hade hellre valt att skicka den medryckande poplåten ”Ram Pam Pam” med BESS.


 1. BESS – ”Ram Pam Pam”
 2. The Rasmus – ”Jezebel”
 3. Cyan Kicks – ”Hurricane”
 4. Isaac Sene – ”Kuuma jäbä”
 5. Younghearted – ”Sun numero”
 6. Olivera – ”Thank God I’m an Atheist”
 7. Tommi Läntinen – ”Elämä kantaa mua”

Kommentar: Pust! Detta är ett lite svårt år att välja vinnare då flera av bidragen är värdiga förstaplatsen. Rockinfluenserna finns där även om de är mycket mjukare än vad man kan förvänta sig från Finland. Jag skulle älska om man väljer Bess och att man skickar den i sin finskspråkiga form. Den är catchy! ”Ram Pam Pam – det måste ju finnas låtar med nonsensord. Det funkade ju för ”Diggi-Loo Diggi-Ley”. The Rasmus är lika bra som de varit tidigare och känns igen och Cyan Kicks  – rent ut sagt kickar rumpa. Jag säger som min systeryster vad gäller jämförelsen med svenska Mello, samma gällde jämfört med den norska uttagningen. I år är Sverige svagare i sina val av bidrag överhuvudtaget.

 

Resultat


Foto & copyright: Yle/Venla Shalin
Bilden är med tillstånd hämtad från yle.fi.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir den internationellt kända rockgruppen The Rasmus med bidraget ”Jezebel” som kommer att få representera Finland i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i UMK 2022 som avgjordes den 26:e februari.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Återigen blev det en nationell final som avgjorde Finlands artist- och bidragsval till Eurovision Song Contest. Den här gången avgjordes alltihopa i Logomo i Åbo med sju tävlingsbidrag som hade valts ut från en nationell antagning förra hösten. TV-tittarna delade makten med ett antal internationella jurygrupper som tillsammans utsåg finalens vinnare och tillika Finlands nästa Eurovision-representant! Det ska noteras att tv-tittarna hade 75% makt att avgöra resultatet medan de internationella jurygruppernas poäng räknades ihop till 25% av resultatet.

De internationella jurygrupperna var sju till antalet och representerade Cypern, Italien, Norge, Serbien, Spanien, Tjeckien och Tyskland. Respektive jurygrupp delade ut 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 10, 8, 6, 4, 2 och 0 poäng. Totalt delade jurygrupperna ut 294 poäng. Tittarna delade å sin sida ut sina poäng procentuellt utifrån totalsumman 882 poäng.

Både jurygrupperna och tv-tittarna hade The Rasmus som överlägsen etta (gruppen fick tre tolvor, en tia och två 6-poängare) och sammantaget nästan en tredjedel av tittarrösterna (27,4%) vilket gav 242 poäng. Tittartvåan Cyan Kicks, som för övrigt var juryns trea, fick 19,2% av rösterna vilket gav 169 poäng, en differens på 73 poäng!

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (int. juryernas poäng + tittarpoängen = totalsumma):

 1. The Rasmus – Jezebel (68 + 242 = 310p)
 2. Cyan Kicks – Hurricane (52 + 169 = 221p)
 3. BESS – Ram Pam Pam (56 + 148 = 204p)
 4. Olivera – Thank God I’m an Atheist (46 + 121 = 167p)
 5. Isaac Sene – Kuuma jäbä (28 + 99 = 127p)
 6. Younghearted – Sun numero (40 + 51 = 91p)
 7. Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua (4 + 52 = 56p)

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera