Andrew Lambrou representerar Cypern i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nästa land inför Eurovision 2023 som presenterar sitt internval är Cypern, vars TV-bolag CyBC nu har bekräftat att de internt har valt ut sångaren Andrew Lambrou som sin representant.

 

Vad har hänt?

Initialt sades det att det fanns planer för CyBC att arrangera en nationell uttagning för att utse sin representant till tävlingen, men enligt uppgifter ska dessa planer ha grusats, bland annat på grund av andra programprioriteringar. Det skulle i så fall ha varit den första publika uttagningen för Cypern sedan 2015, men nu blir det inte så. Istället fortsätter CyBC med ett internval där man nu i mitten av oktober 2022 har bekräftat att den 24-årige australiensiske sångaren Andrew Lambrou kommer att representera Cypern i Eurovision 2023. Valet har gjorts i samråd mellan CyBC, det grekiska skivbolaget Panic Records (som har ett flertal grekiska och cypriotiska artister signade) och City Pop Records of Australia.

Det ska nämnas att Andrew Lambrou tidigare har tävlat i Australiens Eurovision-uttagning Australia Decides inför Euirovision 2022 där han hamnade på sjunde plats med bidraget Electrify. Vilket bidrag han får med sig till Eurovision 2023 i Liverpool är ännu inte känt utan det blir presenterat eller valt vid ett senare tillfälle under uttagningssäsongen.

Cypern blir det andra landet i ordningen till säsongen 2023 som presenterar sitt internval. Sedan tidigare har Israel gjort samma sak även om deras presentation skedde mitt i sommaren 2022.

 

Cypern i Eurovision Song Contest

Cypern har deltagit till och från i Eurovision sedan 1981 och är ett av de länder som har väntat längst på att få sin första seger i tävlingen. Fram till 2017 hade landet som bäst ett antal femteplatser i totaltabellen som högsta resultat och 2018 förändrades det totalt när Eleni Foueira tog hem silvermedaljen med Fuego. Sedan dess har Cypern uteslutande haft Medelhavspop som tema på sina låtar (undantaget 2020 då sångaren Sandro valdes ut med Running) och vad som väntar härnäst är oklart.

Senaste representanten i tävlingen var sångerskan Andromache med bidraget ”Ela” som hamnade på 12:e plats i sin semifinal. Det blev därmed första gången sedan 2013 som Cypern inte kvalificerade sig till Eurovision-finalen. Så här såg framträdandet ut då:

 


 

Kommentera