Frankrike vann Junior Eurovision 2022

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Bilden är hämtad från junioreurovision.tv som ägs av EBU.

JUNIOR EUROVISION 2022. Under söndagseftermiddagen den 11:e december avgjordes den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest. Efter att de nationella jurygrupperna och onlineröstningen hade sagt sitt blev det Frankrikes representant Lissandro med bidraget ”Oh maman!” som hade fått högst totalpoäng och därmed vunnit tävlingen. Det är för övrigt landets andra seger i Junior Eurovision och den andra på bara två år!

Det ska också tilläggas att en av låtskrivarna bakom vinnarlåten är Barbara Pravi, som även var med som låtskrivare bakom Frankrikes JESC-seger 2020 (med ”J’imagine” som framfördes av Valentina). Det innebär att hon har fått två segrar i JESC utöver den andraplats hon själv fick i Eurovision 2021.

 

Omröstningen

I vanlig ordning avgjordes finalen med hjälp av nationell juryröstning i de 16 tävlingsländerna och onlineröstning. Varje jurygrupp delade ut poäng till tio bidrag enligt skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De fick fördela poängen på vilka bidrag som helst utom det egna landets låt. Onlineröstningen hade något lite mer makt än alla jurygrupper tillsammans (i och med att vem som helst kunde rösta på vilket bidrag som helst, alltså även det egna landets bidrag) men delade ut poäng utifrån procentuell fördelning, vilket inte innebar att fasta summor delades ut. Poängerna från bägge parter lades samman och den låt som fått högst totalpoäng vann finalen.

Efter att jurygrupperna hade delat ut sina poäng ledde Frankrike före Georgien och Armenien. Därefter visade det sig att onlineröstningen hade Storbritannien som favorit följt av Spanien och Frankrike, och när man lade ihop resultaten från bägge omröstningarna hade Frankrike fått ihop högst totalpoäng. Även juryns tvåa och trea hamnade på dessa placeringar i totalen om än i omvänd ordning medan tittarnas vinnare och tvåa blev totalfemma respektive totalsexa.

 

Så här såg vinnarframträdandet ut i finalen:

 

Annat i sändningen

Under de 16 framträdandena kunde alla artister utom Serbiens Katarina Savić medverka live-on-stage. Serbiens artist medverkade inte p.g.a. sjukdom och istället visades hennes bandade framträdande från juryfinalen ett dygn innan. Under juryfinalen valde Storbritanniens representant Freya Skye att inte medverka, också det på grund av sjukdom. Däremot uppträdde hon i direktsändningen.

Utöver artistuppträdandena gästades finalen av fjolårsvinnaren Málena samt sångerskan Rosa Linn som uppträdde med låten ”Snap”. Dessutom medverkade ett stort antal tidigare JESC-vinnare i ett gemensamt uppträdande som en del av att fira Junior Eurovisions 20-årsjubileum. Under detta framträdande fanns också en kör med på scenen som också sjöng delar av de vinnarlåtar som framförts av vinnarartister som inte närvarande personligen.

 

Slutresultatet för alla bidrag

Tabellerna nedan redovisar hur de nationella jurygrupperna respektive onlineröstningen röstade enskilt och tillsammans.

Notera att länder som fick samma poäng i onlineröstningen delar på samma placering. Således hamnade Armenien, Nederländerna och Portugal på delad fjärdeplats samt Kazakstan och Nordmakedonien på delad 14:e plats.

 

Jurygrupperna

 1. Frankrike (132 p)
 2. Georgien (114 p)
 3. Armenien (110 p)
 4. Irland (88 p)
 5. Storbritannien (66 p)
 6. Spanien (59 p)
 7. Nederländerna (58 p)
 8. Albanien (51 p)
 9. Portugal (51 p)
 10. Ukraina (47 p)
 11. Polen (42 p)
 12. Italien (42 p)
 13. Serbien (41 p)
 14. Nordmakedonien (12 p)
 15. Malta (10 p)
 16. Kazakstan (5 p)
 

 

Onlineröstningen

 1. Storbritannien (80 p)
 2. Spanien (78 p)
 3. Frankrike (71 p)
 4. Armenien (70 p)
 5. Nederländerna (70 p)
 6. Portugal (70 p)
 7. Ukraina (64 p)
 8. Irland (62 p)
 9. Italien (53 p)
 10. Polen (53 p)
 11. Serbien (51 p)
 12. Georgien (47 p)
 13. Albanien (43 p)
 14. Kazakstan (42 p)
 15. Nordmakedonien (42 p)
 16. Malta (33 p)
 

 

Totalresultatet

 1. Frankrike (203 p)
 2. Armenien (180 p)
 3. Georgien (161 p)
 4. Irland (150 p)
 5. Storbritannien (146 p)
 6. Spanien (137 p)
 7. Nederländerna (128 p)
 8. Portugal (121 p)
 9. Ukraina (111 p)
 10. Polen (95 p)
 11. Italien (95 p)
 12. Albanien (94 p)
 13. Serbien (92 p)
 14. Nordmakedonien (54 p)
 15. Kazakstan (47 p)
 16. Malta (43 p)

 

Vad väntar härnäst?

Nu är Junior Eurovision 2022 över och nu väntar besked om Frankrike kommer att få ta över ansvaret av nästa års tävling eller om det blir något annat värdland 2023. Besked brukar dyka upp inom ett par månader från det att finalen är avgjord. Anledningen till att det är ovisst beror på att värdskap inte ingår per automatik vid seger i Junior Eurovision, vilket det ju gör i stora Eurovision, och i det här fallet även för att Frankrike stod värd så sent som året innan (2021).

 


 

Kommentera