Malta utökar sin MESC 2023 med kvartsfinaler

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den maltesiska uttagningen MESC (Malta Eurovision Song Contest) utökas rejält till 2023 då TVM har valt att införa fyra kvartsfinaler inför semifinalen och finalen. Samtidigt ökar också antalet tävlingsbidrag från 22 till 40.

 

Bakgrund

Efter flera år med X Factor som uttagning valde TVM att återta sin tidigare uttagning MESC som nationell Eurovision-uttagning. Upplägget blev som tidigare där ett flertal artister fick tävla med varsin låt om segern – först genom en semifinal och sedan en final.

Anno 2023 är MESC tillbaka och den här gången med två nyheter. Den första gäller att antalet tävlingsbidrag utökas till sammanlagt 40 stycken och dessa kommer först att tävla genom fyra kvartsfinaler innan det blir semifinal och final. Sändningarna är planerade att pågå mellan den 13:e januari och 11:e februari då vinnaren koras.

 

Antagning i oktober

För att utse startfältet kommer TVM att anordna en digital antagning som pågår mellan den 17:e och 31:a oktober. Från den kommer sedan en jury att välja ut de 40 bidrag som får tävla i uttagningen. Enligt regelverket som har publicerats (se mer om dess innehåll längre ned i artikeln) är det planerat att redovisa dessa namn under november månad i år.

 

Upplägget

Kvartsfinalerna

När juryn har gjort sitt arbete klart kommer de 40 utvalda bidragen att lottas in i de fyra kvartsfinalerna, troligen då 10 bidrag per sändning. Alla framträdanden ska göras live-on-stage även om det är tillåtet att använda sig av s.k. förinspelad körsång om än inget som rör att ’backa upp huvudsången’.

Enligt reglerna kommer framträdandena att göras utan koreografi och rekvisita och i en tagning. Det är oklart om det blir direktsändning eller förinspelade program, däremot kommer sammanlagt 24 av de 40 bidragen att röstas vidare till semifinalen. Detta genom en kombination av jury- och tittarröstning.

Kvartsfinalerna är planerade att avgöras den 13:e, 20:e och 27:e januari samt 3:e februari. Vilka låtar som har kvalat vidare presenteras efter den fjärde och sista sändningen.

 

Semifinalen

Semifinalprogrammet är planerat att äga rum den 9:e februari, den här gången tillåts maximala 6 personer per scenframträdande. Även nu är s.k. förinspelad körsång tillåten så länge den inte används för att förstärka huvudsånginsatsen. Man får även ha med rekvisita på scenen inkl. instrument – vilka däremot inte får vara inkopplade och spelas live.

Utifrån jury- och tittarröstning kommer sammanlagt 16 av de 24 semifinalisterna att röstas vidare till finalen.

 

Finalen

Finalen är planerad att avgöras den 11:e februari och även nu med hjälp av jury- och tittarröstning som ska rösta fram vinnarmelodin bland de 16 finalbidragen. Samma regler gäller för semifinalen.

Vinnaren i finalen får, förutom att representera Malta i Eurovision 2023, ett pris i form av 10 000 euro, tvåan får 4000 euro och trean 2000 euro. Övriga finalister får 300 euro vardera, vilket även gäller semifinalisterna och kvartsfinalisterna.

 

 

Regelverket

Nedan är en sammanfattning av det regelverk som har presenterats.

 

Låtskrivare

– Vem som helst i världen får skicka in tävlingsbidrag till Maltas uttagning.

– Även minderåriga personer får skicka in bidrag, men om vederbörande är under 16 år måste målsman godkänna medverkan.

– I denna upplaga har TVM valt att ta bort den så kallade deltagaravgiften för att skicka in tävlingsbidrag.

 

Tävlingsbidraget

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare utgivet originalverk där låtskrivaren/låtskrivarna bakom tävlingsbidraget innehar 100% upphovsrätt.

– Med ’aldrig tidigare utgivet’ menas att tävlingsbidraget får inte ha givits ut i någon form före den 15:e oktober 2022 (vilket är ett betydligt senare datum jämfört med vad EBU har i sitt regelverk för Eurovision).

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Låttexten får inte innehålla några politiska och/eller religiösa och/eller kommersiella och/eller organisatoriska budskap, likaså liknande gestikulationer i framträdandet. Det är heller inte tillåtet att ha med svordomar eller andra olämpligheter.

– När ett tävlingsbidrag är inskickat får det inte förändras i någon form om inte TVM har godkänt detta. Det innebär att det ska vara nästintill slutversion som skickas in.

 

Artist

– För att tävla som artist krävs det att man innehar maltesiskt medborgarskap, alternativt medborgarskap i två länder varav det ena måste vara Malta. Om det är en grupp som tävlar räcker det med att halva gruppen kan uppfylla detta krav även om kravet främst gäller den eller de som genomför huvudsånginsatserna i framträdandet.

— Emma Muscat, som vann MESC 2022 och representerade för Malta i Eurovision 2022, får inte delta i MESC 2023.

– Alla tävlande måste vara minst 16 år gamla, vilket ska vara senast uppfyllt den 1:a maj 2023.

– En artist får bara delta med ett tävlingsbidrag i MESC – men det är tillåtet att skicka in flera bidrag även om bara ett av dessa bidrag kan tävla i uttagningen.

– Ställer man upp som tävlande artist i Maltas uttagning måste man avsätta tid för sitt deltagande inklusive följa de regler som TVM sätter upp för framträdanden, repetitioner, direktsändningar, inspelningar osv.

– Vinnarartisten kommer att behöva bli kontrakterad med TVM och PBS åtminstone under större delen av 2023, ev. även under våren 2024, och följa det regelverk som är uppsatt.

 

Annat som är bra att tänka på

– Bidrag som skickas in efter deadline och/eller som är inkompletta kommer inte att tas med till juryarbetet.

– Kolla upp vad som ska skickas med vid antagningen så att ert bidrag kan granskas av juryn.

– Det är TVM och PBS som äger regelverket och har därmed rätt att diskvalificera alla som direkt eller indirekt bryter mot dessa. De har också rätt att justera och göra tillägg närsomhelst och hur mycket som helst.

 


 

Kommentera