Semifinaluppdelningen klar inför Estlands Eesti Laul 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Med bara ett par veckor kvar till sändningsdags har TV-bolaget ERR nu offentliggjort semifinalfördelningen i Eesti Laul 2023. I denna artikel presenterar vi låtarna som kommer att tävla i respektive sändning.

 

Startfältet

Notera att bidragen presenteras i alfabetisk ordning efter artist inom respektive semifinal. Länkarna går till de officiella musikvideorna/studioversionerna.

 

Semifinal 1
Sänds den 12 januari


Andreas Poom – Why Do You Love Me
Låtskrivare: Andreas Poom, Alan Roy Scott, Julia Sundberg


Anett x Fredi – You Need To Move On
Låtskrivare: Frederik Küüts, Anett Kulbin, Jason Hunter


Bedwetters – Monsters
Låtskrivare: Joosep Järvesaar, Mihkel Mõttus, Rauno Kutti, Kaspar Koppel, Karl-Kristjan Kingi, Claus Peneri, Kris Evan-Säde


Ellip – Pretty Girl
Låtskrivare: Pille-Riin Karro, Meelis Meri


Janek – House of Glass
Låtskrivare: Janek Valgepea, Kjetil Mørland


Kaw – Valik
Låtskrivare: Gevin Niglas, Jesse Keihäsvuori


Merlyn – Unicorn Vibes
Låtskrivare: Merlyn Uusküla, Llauri Lembinen


Mia – Üks samm korraga
Låtskrivare: Kersti Kukk


Neon Letters & Maiko – Tokimeki
Låtskrivare: Aap-Eerik Lai, Johanna Holvandus, Maiko Tammik


Ollie – Venom
Låtskrivare: Oliver Mazurtšak

 

 

Semifinal 2
Sänds den 14 januari


Alika Milova – Bridges
Låtskrivare: Alika Milova, Wouter Hardy


Carlos Ukareda – Whiskey Won’t Forget
Låtskrivare: Carlos Ukareda, Gevin Niglas, Chris Roberts


Elysa – Bad Philosophy
Låtskrivare: Stig Rästa, Vallo Kikas, Elisa Kolk, Anne Gudrun Michaelsen, Alex Ghinea


Inger – Awaiting You
Låtskrivare: Inger Fridolin, Oliver de la Rosa Padilla, Sofia-Liis Liiv


Linalakk & Bonzo – Aeg
Låtskrivare: Liina Tsimmer


M els – So Good At What You Do
Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Andreas Poom, Hugo Martin Maasikas, Gevin Niglas


Meelik – Tuju
Låtskrivare: Andres Kõpper, Meelik Samel, Rain Parve, Martin Petermann


Robin Juhkental – Kurbuse matused
Låtskrivare: Robin Juhkental


Sissi – Lighthouse
Låtskrivare: Sissi Nylia Benita


Wiiralt – Salalik
Låtskrivare: Martin Saaremägi, Vahur Krautman

 

Återkommande artister

Nedan är de artister som har tävlat i tidigare års estniska Eurovision-uttagningar och/eller i andra länders uttagningar:

Anett x Fredi tävlade i Eesti Laul 2020 med ”Write About Me” som blev trea i finalen.

Elysa tävlade med låten ”Superlove” i Eesti Laul 2015 och med låten ”Fire” i Eesti Laul 2022 som bägge gångerna tog henne till tredjeplatsen i finalen.

Inger tävlade i Eesti Laul 2019 med ”Coming Home” som blev sexa i finalen och i Eesti Laul 2020 med ”Only Dream” som blev åtta i finalen.

Meelik Samel tävlade som en del av gruppen Tenfold Rabbits och deras tävlingsbidrag ”Oblivion” respektive ”Balance of Water & Stone” i Eesti Laul 2012 och 2013. Första gången tog sig gruppen hela vägen till final där de precis åkte ut innan den avgörande omgången medan året därpå tog de sig inte till final.

Robin Juhkental vann Eesti Laul 2010 då som en del av gruppen Malcolm Lincoln med bidraget ”Siren”. Den gången klev de in i Eesti Laul som reservbidrag och fick sedan resa till Oslo och Eurovision där bidraget inte tog sig vidare till final. Gruppen gjorde även ett nytt försök 2012 med låten ”Bye” som dock åkte ut i en av semifinalerna i Eesti Laul. Robin Juhkental tävlade sedan i Eesti Laul 2015 tillsammans med The Big Bangers och bidraget ”Troubles” som den gången slutade med en sjätteplats i den nationella finalen.

Sissi Nylia Benita tävlade i Eesti Laul 2019 med ”Strong” som hamnade på fjärde plats i finalen och 2021 med ”Time” som var knappt 9000 röster från att vinna finalen.

Wiiralt tävlade i Eesti Laul 2021 med låten ”Tuuled” som inte tog sig vidare till final och i Eesti Laul 2022 med ”Kuradile” som inte gick vidare från kvarts- till semifinal.

 

Bland låtskrivarna…

…hittar vi några kända namn såsom norrmannen Kjetil Mørland som själv har tävlat som artist i Norsk MGP ett flertal gånger och fått representera Norge i Eurovision 2015 (”A Monster Like Me” med Debrah Scarlet) och varit med och gjort vinnarlåten i Norsk MGP 2020 (”Attention” med Ulrikke). Nu har han fått med ett bidrag i Eesti Laul.

Vi noterar även att artisten Stig Rästa har fått med ett bidrag i startfältet. Han har precis som tidigare nämnda Kjetil Mørland tävlat i Eurovision 2015 med ”Goodbye to Yesterday” (med Elina Born) och har haft med ett flertal bidrag i tidigare ESC-uttagningar i Estland – både för sig själv och till andra artister. Senast ifjol (2022) tävlade han i Eesti Laul med bidraget ”Interstellar” som slutade på nionde plats i finalen. Den låten hade även Victor Crone varit med och gjort, ett samarbete som de hade 2019 då det var Victor Crone som stod på scenen och Stig Rästa var en av låtskrivarna (tillsammans med Victor Crone, Vallo Kikas, Sebastian Lestapier och Fred Krieger).

Även fjolårets Eesti Laul-vinnare Stefan Airapetjan har fått med ett tävlingsbidrag som låtskrivare, för övrigt tillsammans med bland andra Andreas Poom som också tävlar med ett eget tävlingsbidrag i startfältet. Andreas Poom tävlade även som låtskrivare bakom bandet Traffics ”Kaua veel” i fjolårets Eesti Laul. Låten tog sig inte vidare från kvarts- till semifinal.

 

 

Fakta om tävlingsupplägget i Eesti Laul 2023

Eesti Laul 2023 får till skillnad från föregående upplaga endast två semifinaler och en final, vilket betyder att det blir 20 och inte 40 bidrag som tävlar om segern och äran att få representera Estland i Eurovision Song Contest. Startfältet utsågs av en jury som fick välja bland 217 inskickade låtar från en allmän antagning.

Varje semifinal får tio tävlingsbidrag som kommer att tävla i två röstningsrundor: först där gemensam jury- och tittarröstning avgör fem finalister och sedan en ny omröstning där tittarna röstar fram ett wildcard. Totalt går 12 bidrag till final där samma procedur upprepas igen med skillnaden att första rundan röstar fram en topp 3 innan tittarna själva avgör vem av de tre låtarna som ska vinna Eesti Laul 2023 och få representera Estland i Eurovision 2023.

Semifinalerna är planerade att äga rum den 12:e och 14:e januari medan finalen hålls den 11:e februari. Programledare för de tre sändningarna blir duon Tõnis Niinemets och Grete Kuld.

 


 

Kommentera