Sammanfattade Eurovision-nyheter, februari 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i februari 2023.

 

Melodifestivalen 2023

Under februari månad har Melodifestivalens fyra deltävlingar avgjorts och nu väntar semifinalprogrammet och sedan finalen (då vinnaren koras). I och med detta har nu samtliga 28 tävlingsbidrag släpps officiellt – även de åtta bidrag som röstades direkt till final!

I tabellerna nedan kan du ta del av hur tittarna har röstat gällande årets tävlingsbidrag, fördelat på olika kategorier.

 

Hittills framröstade finalister


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Kvalar i semifinalen


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Bidragen som röstats ut


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

TV-sändningarna från deltävlingarna

Om du missade någon av TV-sändningarna från de fyra deltävlingarna eller om du vill se om programmen i efterhand finns dessa nu tillgängliga i SVT Play, dock under en begränsad tid.

Deltävling 1 » (programmet finns tillgängligt t.o.m. 3 augusti)

Deltävling 2 » (programmet finns tillgängligt t.o.m. 10 augusti)

Deltävling 3 » (programmet finns tillgängligt t.o.m. 17 augusti)

Deltävling 4 » (programmet finns tillgängligt t.o.m. 24 augusti)

 

 

Lägesrapport övriga nationella

Uttagningssäsongen inför årets Eurovision är i full gång och här ger vi dig en översikt av hur läget ser ut just nu – från de som är helt klara med sina val till vad vi vet om de kommande uttagningarna i februari och mars. Så här såg valen ut till och med den 28:e februari:

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Australien: Voyager – Promise

Belgien: Gustaph – Because of You

Cypern*: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Danmark: Reiley – Breaking My Heart

Estland: Alika – Bridges

Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Grekland*: Victor Vernicos – ”What They Say”

Irland: Wild Youth – We Are One

Israel*: Noa Kirel – ”Unicorn”

Italien: Marco Mengoni – Due vite

Kroatien: Let 3 – Mama šč!

 

Lettland: Sudden Lights – Aijā

Litauen: Monika Linkytė – Stay

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Nederländerna*: Mia Nicolai & Dion Cooper – ”Burning Daylight”

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Polen: Blanka – Solo

Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Noteringar

* Tävlingsbidraget är meddelat men ännu inte officiellt släppt i studioversion. Släppet görs senast i mitten av mars.

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Armenien: Brunette (datum för tävlingsbidraget saknas)

Georgien: Iru Khechanovi (datum för tävlingsbidraget saknas)

Schweiz: Remo Forrer (hans bidragsval meddelas officiellt den 7:e mars)

Österrike: Teya & Salena (deras bidragsval meddelas officiellt den 8:e mars)

 

Kvarvarande publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Island: genomför sin nationella final den 4:e mars. Totalt är det fem bidrag som tävlar om segern.

Moldavien: genomför en nationell final med 10 finalister lördagen den 4:e mars.

Portugal: har en semifinal kvar att avgöra innan finalstartfältet blir klart. Detta sker den 4:e mars, därefter hålls finalen lördagen därpå, dvs. den 11:e mars. Det blir 13 bidrag som tävlar om segern.

Serbien: genom sin uttagning med två semifinaler och en final den 1:a, 2:a och 4:e mars. Sammanlagt är det 32 bidrag som kommer att tävla om segern men alla låtar kommer inte att tävla i finalen.

Sverige: Melodifestivalens semifinal sänds den 4:e mars och finalen den 11:e mars. Totalt är 16 bidrag kvar i tävlingen varav åtta i semifinalen där fyra av dessa låtar kvalar in till finalen. Själva finalen får då 12 finalister varav åtta är deltävlingsvinnare eller deltävlingstvåor och fyra semifinalister.

Tyskland: genomför en final med nio bidrag fredagen den 3:e mars.

 

Övriga internval (med just nu helt/delvis knapphändiga uppgifter)

Azerbajdzjan: har valt ut fem artister i en intern urvalsprocess men det är ännu inte sagt när och hur man ska redovisa sitt val.

Storbritannien: värdnationen har ännu inte presenterat någon artist eller tävlingsbidrag men mycket tyder på att det blir internval som presenteras i slutskedet av uttagningssäsongen.

 

Annat som är värt att känna till

Så här i slutspurten av uttagningssäsongen är det troligt att en del redan utvalda tävlingsbidrag till Eurovision kommer att släppas i nygjorda versioner, alternativt med uppdaterade officiella musikvideos. Det gäller särskilt bidrag som i uttagningarna överskridit maxgränsen om att låten inte får vara längre än tre minuter. Räkna således med att det blir en del musikvideouppdateringar under kommande månad!

Någon gång under vecka 11 brukar deadline vara för alla tävlingsländer att ha meddelat artist- och bidragsval till tävlingen.

 

 

Eurovision 2023

Nedräkningen till den 67:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och för att lugna nerverna något tänkte vi presentera allt vi vet om årets tävling av det som har presenterats till och med februari månad.

 

Vad vi vet om tävlingen – hittills

Årets Eurovision äger rum i Liverpool i Storbritannien den 9:e, 11:e och 13:e maj. Sammanlagt kommer 37 länder att tävla varav 31 av dessa länder behöver genomgå kvalprogrammen medan 6 länder är direktkvalificerade till finalen. I vanlig ordning handlar det om ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) och i år även om Ukraina som tack vare sin seger ifjol slipper kvala. Egentligen skulle Ukraina ha varit värdnation men p.g.a. säkerhetsläget (efter den ryska invasionen i Ukraina som startade ifjol och som är fortsatt pågående) beslöt EBU redan under sommaren 2022 att landet inte får agera värd. Därför erbjöds Storbritannien att ta över i och med att de kom tvåa i fjolårets final, dock att Ukraina bistår produktionen.

Det har genom historien hänt att andra länder har fått ta på sig värdskapsrollen utan att ha vunnit året innan. Detta hände ett antal gånger under tävlingens begynnelse, inte minst på grund av ekonomiska orsaker, och i stort sett alla dessa gånger har Storbritannien kunnat tagit på sig värdskapet. I år blir det alltså nionde gången som BBC står värd för ESC även om landet bara har vunnit fem gånger.

 

Deltagarländerna

Deltagarmängden är den lägsta sedan 2014 i Köpenhamn vilket gör att 15 respektive 16 länder kommer att tävla om de 20 finalplatserna från semifinalerna. En fördelning av dessa länder ägde rum i januari. För Sveriges del blir det tävlan i den första semifinalens andra starthalva vilket faktiskt är premiär då Sverige aldrig tidigare har lottats till just den starthalvan!

För kännedom släpps respektive semifinals startnummerordning i andra hälften av mars eller början av april. Ordningen sätts av tävlingsproducenterna utifrån semifinallottningen. Det innebär att de kan sätta länderna hur de vill så länge inget land byter semifinal eller semifinalhalva. Dock ska alla startordningar först godkännas av Eurovisions Executive Supervisor samt referensgruppens ordförande.

 

Finallottning

Även inför finalen kommer de finalkvalificerade länderna att genomgå en lottning men då för att bestämma starthalvor (första eller andra starthalvan). Detta kommer att ske i samband med semifinalernas avgörande den 9:e och 11:e maj. Några dagar innan dess kommer också resterande länder i Big Five att få lotta sina starthalvor. De enda länderna som inte gör denna lottning är värdnationen Storbritannien och eventuellt även Ukraina som ju skulle ha varit värdnation.

 

Programledarkvartett i Liverpool

Under Eurovision 2023 kommer det att bli fyra personer som är programledare för tävlingen: Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton. Den sistnämnda kommer dock endast vara med i finalen då han också kommenterar sändningen för BBC:s tv-tittare tillsammans med Mel Geidroyc. I semifinalerna kommer duon Scott Mills och Rylan att kommentera för BBC.

Utöver programledarna för sändningarna kommer den ukrainska TV-personligheten Timur Miroshnychenko, tidigare programledare för Junior ESC och ESC 2017 samt ESC-kommentator för Ukraina, som blir Eurovisions korrespondent på plats i värdstaden i maj. Programledare för den så kallade öppningsceremonin på turkosa mattan blir i år Liverpool-profilen Sam Quek.

 

Biljettinformation

Än så länge har inga biljetter till någon av sändningarna släppts. Däremot har BBC bekräftat att cirka 3000 biljetter kommer att efterskänkas till ukrainska flyktingar i Storbritannien. Det handlar om personer som har flyttat till Storbritannien genom Homes for Ukraine Scheme, Ukraine Family Scheme och Ukraine Extension Scheme vilka kommer att kunna ansöka om biljetter till alla shower (både direktsändningar och genrep).

 

När släpps biljetter i övrigt?

Det finns inget officiellt datum för när biljetter släpps, däremot kommer det att vara följande datum som gäller för showerna:

Måndag 8 maj: kvällsgenrep semifinal 1

Tisdag 9 maj: eftermiddagsgenrep och på kvällen direktsändning semifinal 1

Onsdag 10 maj: kvällsgenrep semifinal 2

Torsdag 11 maj: eftermiddagsgenrep och på kvällen direktsändning semifinal 2

Fredag 12 maj: kvällsgenrep finalen (juryerna röstar här i hemlighet)

Lördag 13 maj: eftermiddagsgenrep och på kvällen direktsändning av finalen

Någon gång under tidiga natten mot söndagen den 14 maj kommer vinnaren av Eurovision 2023 att koras.

 

Första scenskissen till Liverpool släppt

Två dagar efter att semifinallottningen till Eurovision 2023 gjordes presenterade EBU den första scenskissen till Liverpool. Utifrån den skissen går det att utläsa att produktionen tänker sig en relativt stor scen samt att Green room återigen blir placerad i samma arena som scenen är i. Man verkar också ha ambitionen att återinföra stående publik på parkettplatserna, något som senast användes fullt ut i Tel Aviv 2019 (åren därefter har det till följd av coronaviruspandemin varit betydligt färre personer precis framför scenen). Man kommer även att ha publik på läktarna.

Liverpool Arena, där tävlingen kommer att äga rum den 9:e, 11:e och 13:e maj, kan vid en konsert ta in någonstans mellan 7500 och 11000 personer per föreställning. Det exakta antalet biljetter som säljs bestäms dock först då biljettförsäljningen kommer igång.

 

Förändring i omröstningsförfarandet

Semifinalerna

Efter flera år med adderad jury- och tittarröstning i semifinalerna har EBU beslutat att ta bort detta helt och hållet, i alla fall i semifinalerna. Istället kommer dessa resultat att baseras på 100 procent tittarröstning i de länder som tävlar i aktuell semifinal samt tre extraröstande länder. Därutöver ges personer i länder som inte är med och tävlar i år möjlighet att också rösta i semifinalerna som en extra röstningsgrupp. För att få rösta där kommer man att få logga in med sitt kreditkort som visar vilket land man befinner sig i. Du kan alltså inte onlinerösta om du befinner dig i Sverige eftersom Sverige är med och tävlar.

Varje röstningsberättigat land i respektive semifinal delar ut poängskalan om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina tio favoritbidrag. Därefter slås totalpoängen samman och de tio bidrag som har fått högst totalpoäng kvalar vidare till finalen. Notera att det är bara länderna som tävlar i aktuell semi inkl. de tre extraröstande (direktkvalificerade) länderna som får vara med och rösta. För Sveriges del innebär det omröstning i semifinal 1 men inte i semifinal 2.

 

Finalen

Finalen får dock fortsatt kombinationen jury- och tittarröstning i alla länder på samma sätt som det har varit sedan 2016, dvs. att varje lands juryröstning respektive tittarröstning delar ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina tio favoritbidrag. Däremot ges tittarna något större fördel här då onlineröstningen också medverkar i finalen som en extra röstningsgrupp. I och med att onlineröstningen inte har någon jury blir den nya maktfördelningen 50,7% för tittarna (delar ut 2204 poäng) och 49,3% för juryerna (delar ut 2146 poäng).

 

Regeljustering kring förinspelad körsång

Redan under sensommaren 2022 valde EBU att göra en justering gällande användandet av så kallad förinspelad körsång. Detta har som bekant varit tillåtet att använda i alla ESC-upplagor sedan 2021, även om regeln från och med nu säger att all körsång som ska backa upp huvudsånginsatserna får inte längre spelas in i förväg, utan detta måste genomföras live – antingen på eller bakom ESC-scenen. Övrig körsång får däremot vara förinspelad utan några förhinder.

 

’United by Music’ blir årets ESC-slogan

BBC har meddelat att sloganen för tävlingen blir ’United by Music’. Denna slogan ska visa på ett unikt partnerskap mellan Storbritannien, värdnationen, Ukraina, som skulle ha varit värdnation men överlåtit ansvaret till Storbritannien och Liverpool, värdstaden.

Man har även tagit fram en temagrafik som är inspirerad av de bägge ländernas flaggor.

Sedan tidigare har det varit känt att årets Eurovision-logotyp kommer att ha Ukrainas flagga i ESC-hjärtat (istället för den brittiska flaggan) medan texten under Eurovision visar på värdstaden.

 

 

Övriga nyheter

Norge producerar Inför ESC-serie i vår

I samband med finalen av Norsk MGP i Norge blev det offentliggjort att NRK tänker producera en ny omgång Inför Eurovision i vår. Den här gången heter programmet Adresse Liverpool och serien får upplägget med att en inbjuden expertjury tillsammans med en s.k. ”folkets jury” får lyssna, bedöma och poängsätta alla 37 tävlingsbidrag i årets Eurovision-startfält. Man brukar dock inte ta med det norska bidraget i poängsättningen utan bara gissa vilket resultat det blir.

Programledare årets säsong blir som tidigare Marte Stokstad och den fasta expertjuryn utgörs av Ingeborg Heldal, Stian “Staysman” Thorbjørnsen och Kevin Vågenes. Varje avsnitt får sedan en hemlig gäst i expertjuryn samt ett antal personer som sitter med i folkets jury.

Inspelningarna sker i en TV-studio i Oslo mellan den 28-30 mars medan sändningarna sker i april/maj.

PS: Sedan i januari har det varit känt att den tyska inför Eurovision-serien ESC Songchecks också får en uppföljare i år som sänds senare under våren.

 


 

Kommentera