Eurovision 2023: Sverige tävlar i semifinal 1

EUROVISION 2023. Under tisdagskvällen den 31:a januari lottades årets 31 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den första semifinalen som avgörs den 9:e maj.

Förutom att tilldelas en semifinal blev varje land också tilldelad en semifinalhalva. I Sveriges fall blev det den andra halvan av semifinal 1 vilket i praktiken innebär ett startnummer mellan 8 och 15. Vilket startnummer Sverige sedan får avgörs av den brittisk-ukrainska produktionen tidigast i andra hälften av mars.

Det ska tilläggas att det är första gången någonsin som Sverige lottades till denna starthalva. Alla tidigare år då lottningen har ägt rum för två semifinaler (2008 och framåt) har Sverige hamnat i övriga tre starthalvor men aldrig i den första semifinalens andra halva – fram till nu.

 

Så blev alla semifinalländer fördelade

Nedan presenterar vi resultatet av lottningen semifinal för semifinal inom varje starthalva.

OBS! Då startordningen ännu inte är satt har vi tills vidare valt att placera länderna i alfabetisk ordning inom respektive halva. De startnummer som anges i rubrikerna är endast markeringar för vilka startnummer som är aktuella i respektive semifinalhalva. Först tidigast i andra hälften av mars avgör tävlingsproducenterna för årets Eurovision vilka exakta startpositioner respektive land får.

 

Semifinal 1


Första halvan (startnr. 1-7)

Irland

Kroatien

Lettland

Malta

Norge

Portugal

Serbien

 

Andra halvan (startnr. 8-15)

Azerbajdzjan

Finland

Israel

Moldavien

Nederländerna

Schweiz

Sverige

Tjeckien

 

 

Semifinal 2


Första halvan (startnr. 1-8)

Armenien

Belgien

Cypern

Danmark

Estland

Grekland

Island

Rumänien

 

Andra halvan (startnr. 9-16)

Albanien

Australien

Georgien

Litauen

Polen

San Marino

Slovenien

Österrike

 

Var röstar de direktkvalificerade länderna?

I år är det 6 länder som är direktkvalificerade till finalen, dvs. slipper kvala till sig finalplatser. Dessa länder är först och främst ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt den här gången även Ukraina (i rollen som regerande ESC-mästare). Även om de inte behöver genomgå kvalet på tisdagen och torsdagen den 9:e och 11:e maj ska de ändå vara med och extrarösta i semifinalerna fördelat på tre länder per program.

För att göra en så rättvis fördelning som möjligt användes även här lottningsmetoden. Resultatet av den blev att FrankrikeItalien och Tyskland röstar i den första semifinalen medan Spanien, Storbritannien och Ukraina röstar i den andra semifinalen.

 


 

Kommentera