Portugal bekräftar deltagande i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det portugisiska TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals medverkan i Eurovision 2024. Det innebär även att det blir första gången sedan 1992 som Portugal väljer att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen, då som nu hålls Eurovision i Malmö.

De senaste tre gångerna som Sverige har arrangerat Eurovision (åren 2000, 2013 och 2016) har Portugal valt att inte delta. År 2000 fick man inte delta på grund dåtidens Eurovisions slutplaceringsregler medan åren 2013 och 2016 angavs ekonomiska orsaker respektive omstruktureringar inom RTP som orsaker till varför Portugal inte deltog. Men den här gången har RTP fått grönt ljus att fortsätta delta i tävlingen – och kommer därför till start i Malmö nästa år! Sedan Portugal gjorde comeback 2017 (och vann) har landet deltagit varje år och tagit sig till final vid alla tillfällen utom en gång (2019).

 

Fortsätter med Festival da Canção som uttagning

Som traditionen bjuder kommer Portugal att avgöra sitt artist- och bidragsval genom Festival da Canção som i likhet med den senaste upplagan kommer att få 20 tävlande. För att utse startfältet kommer RTP att bjuda in 14 låtskrivare som själva får ta fram varsitt tävlingsbidrag. Om låtskrivaren inte vill framföra sitt eget bidrag i tävlingen ska även en artist utses. Resterande 6 platser väljs ut av en urvalsjury från en allmän antagning som bara är öppen för personer som har portugisiskt medborgarskap och/eller är permanent boende i Portugal. Antagningen pågår digitalt via denna länk och är öppen till och med den 15:e oktober 2023.

Om du har några frågor kan du mejla till festivaldacancao@rtp.pt

 

Hur blir tävlingsupplägget?

De 20 utvalda bidragen kommer först att fördelas i två semifinaler om tio bidrag per program. I varje semifinal genomförs dels juryröstning, dels tittarröstning, där bägge parter delar ut poäng till bidragen. Deras resultat adderas samman och de totalt fem bidrag som har fått högst totalpoäng kvalar vidare till finalen. Därefter genomförs en andra omgång för de fem låtar som åkte ut där tittarna får rösta tillbaka en av dessa låtar som wildcard. Det innebär att totalt sett från bägge semifinalerna blir det 12 bidrag som kommer att tävla om vinsten i finalen och även då blir det  jury- och tittarröstning som avgör resultatet. I semifinalerna är det dock studiojurys som röstar medan i finalen är det regional juryröstning.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av de tävlingsregler som RTP har satt upp för 2024 års Festival da Canção:

 

Låtskrivare

– De låtskrivare som RTP bjuder in kommer att vara solo eller flera låtskrivare som arbetar tillsammans. Personen eller personerna skapar sitt tävlingsbidrag och utser den artist som ska framföra låten i tävlingen. Det kan vara låtskrivaren själv som också framför bidraget i tävlingen.

– Bidrag som skickas in via den allmänna antagningen är endast öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal.

– Demobidrag får skickas in då de slutgiltiga versionerna ska vara RTP tillhanda senast den 30:e november 2023.

 

Tävlingsbidraget

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare utgivet originalverk där låtskrivaren/låtskrivarna bakom tävlingsbidraget innehar 100% upphovsrätt.

– Med ’aldrig tidigare utgivet’ menas att tävlingsbidraget får inte ha givits ut i någon form före den 1:a september 2023.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt tre (3) minuter.

– Låttexten får inte innehålla några politiska och/eller religiösa och/eller kommersiella budskap, likaså liknande gestikulationer i framträdandet. Texten får ej heller uppmana till våld, hat, diskriminering samt ovårdat språk som t.ex. svordomar.

– Bidraget får framföras på vilket språk som helst.

 

Artist

– Alla tävlande måste vara minst 16 år gamla (någon övre åldersgräns finns inte).

– Varje scenframträdande får max bestå av 6 personer i vilket huvudsångaren/erna samt ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare ingår.

– Förinspelad körsång är tillåten så länge det inte används för att ”överrösta” huvudsången (som i övrigt ska genomföras live-on-stage). Det är däremot inte tillåtet att använda sig av så kallad autotune.

– Instrument får vara på scenen men bara som rekvisita. Det innebär att all musik kommer att vara förinspelad.

– Vinnarartisten i finalen representerar Portugal i Eurovision 2024, vilket även innebär att artisten behöver stå till förfogande under hela våren 2024 för repetitioner, klädprovning, marknadsföring etc. samt att vara på plats i Malmö för scenrepetitioner, genrep och direktsändningar.

 

Annat som är bra att tänka på

– Det är RTP som äger regelverket och har därmed rätt att diskvalificera alla som direkt eller indirekt bryter mot dessa. De har också rätt att justera och göra tillägg närsomhelst och hur mycket som helst.

– Om ni går vidare från att ha blivit utvalda med ert/era tävlingsbidrag måste ni kunna tillhandahålla bidragets slutproduktion senast den sista november 2023.

 


 

Kommentera