Finalisterna i Luxemburgs startfält 2024 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I tre decennier har Luxemburg valt att inte tävla i Eurovision Song Contest, men 2024 gör landet äntligen comeback. För att utse artist och tävlingsbidrag hålls i slutet av januari en nationell final där åtta artister gör upp om vinsten. Nu har startfältets tävlande presenterats.

 

Startfältet

Angy & Rafa Ela, 39 respektive 26 år gamla.
Startfältets enda duo som utgörs av sångerskorna Angy Sciacqua och Rafaela Teixeira Fernandes. Båda har tidigare deltagit i tidigare talangtävlingar som The Voice i Belgien respektive Top Voice i Luxemburg.


CHAiLD, artistnamn för Adriano Lopes Da Silva, 25 år
Han är en singer-songwriter som har gett ut musik i fyra år nu, bland annat släppte han en EP tidigare under 2023.


EDSUN, artistnamn för Edson Pires Domingos, 33 år.
Har släppt musik sedan 2015 och har fått både flera hits och nomineringar.


Joel Marques Cunha, 25 år.
Har tidigare bland annat deltagit i tyska The Voice.


Krick (artistnamn för Christine Heitz), 26 år.
Har tidigare sjungit i ett band samt deltagit i tyska The Voice.


Naomi Ayé, 15 år dock fyller hon 16 år i januari.
Har tidigare tävlat i franska The Voice Kids där hon nådde finalen.


One Last Time, som är en poprockgrupp som släppte sin första EP 2022.
Bandet utgörs av sångaren Andrea Galleti (30 år), basisten Jonathan Fersino (31 år), keybordisten Barbara Salvi (26 år), gitarristen Tom Sagramola (34 år) och trummisen Alessandro Sorbelli (24 år).


TALI, eller Tali Golergant som hennes fullständiga namn är, 23 år.
Har släppt musik sedan 16 års ålder och har bland annat turnerat i USA.

 

När meddelas tävlingsbidragen?

Inom ett par veckor har det sagts att respektive artists tävlingsbidrag ska presenteras officiellt. Vi får helt enkelt ge oss lite till tåls en stund till.

 

Så väljer Luxemburg artist och tävlingsbidrag 2024

I samband med finalen av Eurovision 2023 blev det officiellt att Luxemburg gör comeback i detta sammanhang 2024. För att utse artist och bidrag hålls en nationell final, planerad till den 27:e januari i Rockhal i Esch-sur-Alzette. Startfältet har utsetts efter en nationell antagning som har inbegripit liveauditions innan makten lades över i en panel bestående av låtskrivaren Alex Panayi, artisten Cesár Sampsons, producenten Christer Björkman, tidigare tjeckiska delegationschefen Jan Bors och producenten Tali Eshkoli, som själva fick göra slutvalet om de artister och bidrag som ska tävla i finalen. Under själva finalsändningen avgörs dock resultatet i en kombination mellan både jury- och tittarröster.

2024 blir första gången på närmare tre decennier som Luxemburg deltar i sammanhanget. Nationen som gränsar till Belgien, Frankrike och Tyskland var en av de sju första länder som deltog i Eurovision 1956 och deltog sedan aktivt fram till 1993. Under dessa år hann man med att vinna tävlingen inte mindre än fem gånger och fick dessutom två bronsmedaljer. Mellan 1994 och 2023 sa landet årligen konsekvent nej till att göra en comeback, men i december 2022 började man i alla fall se över möjligheten och i maj 2023 kom beskedet om återkomsten till Eurovision 2024.

 


 

Kommentera