Luxemburg gör comeback till Eurovision 2024

PANELEN TIPSAR. Redan innan 2023 års Eurovision har avgjorts har vi fått bekräftat med en comeback till nästa år, i det här fallet gäller det Luxemburg som inte har tävlat i Eurovision sedan början av 1990-talet! Nyheten har bekräftats av den officiella tävlingssajten Eurovision.tv.

 

Vad har hänt?

Luxemburg var ett av de sju länder som tävlade i den allra första Eurovision-upplagan år 1956. Därefter var landet med i samtliga upplagor till och med 1993, och under den tiden hann man med att vinna tävlingen inte mindre än fem gånger varav fyra gånger som man stod värd (en av gångerna hade man vunnit två år i rad och hade inte råd att arrangera igen på kort tid). Men, senaste gången som landet deltog i tävlingen var i Millstreet på Irland 1993 då gruppen Modern Times framförde ”Donne-moi une chance” som slutade på 20:e plats av 25 deltagare. Därefter har Luxemburg gång på gång tackat nej till att göra comeback…tills nu!

 

För det verkar finnas ett intresse för comeback…

För i slutet av förra året gick nämligen det nationella TV-bolaget RTL ut med en artikel om att landets premiärminister hade tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om det finns en möjlighet för Luxemburg att delta i Eurovision 2024. Sedan artikeln publicerades har dock ingen mer information släppts, men nu dagen före finalen i Eurovision 2023 har EBU bekräftat att RTL har bestämt sig för att återkomma till tävlingen igen 31 år efter att man senast deltog.

Varmt välkomna tillbaka till Eurovision-familjen!

 

Andra länder som inte har tävlat på länge

Det finns fler länder som tidigare har tävlat i Eurovision men inte gjort det på länge. Förutom tidigare nämnda Luxemburg (som nu har bekräftat sin comeback) har Andorra inte tävlat sedan 2009, Bosnien och Hercegovina har inte tävlat sedan 2016, Monaco har inte tävlat sedan 2006 (men de kommer att starta upp ett nytt TV-bolag i år som möjliggör en comeback så länge det nya bolaget blir medlem i EBU), Slovakien och Turkiet deltog bägge senast 2012 och Ungern har inte tävlat sedan 2019. Vi får heller inte glömma Marocko som bara har deltagit en gång, nämligen 1980. I närtid har även länder som Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien hoppat av där vi hoppas att de någon gång också gör comeback.

 


 

Kommentera